Monday, September 18, 2006

Ny politikk eller bare retorikk?

Kapitalismus gleder seg selvsagt over borgerlig valgseier i Sverige. Likevel er det med en viss bismak jeg registrerer maktskifte i broderlandet. For den borgerlige alliansen og særlig Moderaterna har beveget seg kraftig mot sentrum under den kommende statstminister Fredrik Reinfeldts ledelse. Langt på vei har den Borgerlige allians lovet å fortsette den sosialdemokratiske velferdspolitikken (og vel så det).  

Det skal derfor bli uhyre interessant å se hvilken politikk det Borgerlige flertall de facto vil føre under Reinfeldts ledelse. Reinfeldt gav ut som leder av MUF (Moderaternas Ungdomsforbund) boken ”Det sovande folket”, hvor han hevdet at velferdsstaten er en fiksjon. Slike uttalelser gir håp. Håp om at en stemme på borgerlige partier gir borgerlig politikk. Selvsagt har Kapitalismus forståelse for at ethvert troverdig regjeringsalternativ må fremstå med en realistisk politikk, forhåpentligvis vil den nye regjeringen, om ikke greie 100-200 milliarder i skattelette, så muligens 50-100… milliarder altså.

Enn annen særs gledelig ting ved svensk politikk er Centern, som i motsetning til sitt xenofobiske og alt mer innesluttede norske søsterparti (SS- Sosialistisk Senterparti), har røttene trygt plantet i borgerlig fremtidsrettet politikk, der verdier som desentralisering, eiendomsrett og entrepeunerskap er credo par excellence.
Kapitalismus gratulerer Sverige, og venter i spenning på fortsettelsen!

11 comments:

Anonymous said...

Et bitte lite selvskudd her Kapitalismus.

Moderaterna er mer lik Høyre nå enn de noen gang har vært
(Jan Petersens ord)

Eirik Løkke said...

Knut Stian: Det er ikke sikkert jeg anser det som positivt :)

Ok. En liten utdypning.

Som du sikkert har forstått er jeg betydelig lengre til "Høyre" enn Høyre. Derfor synes jeg det er trist at Mod har gått så mye mot sentrum, da jeg foretrakk den mer rendyrkede liberale og bedriftsvennlige linjen "gamle Moderatarna" hadde.

Jan Petersen har likefullt rett, Mod er mer på linje med Høyre enn noen gang. Mulig det var helt nødvendig for å få makt.

marihelen said...

Det går nok sikkert som forrige gang Moderatarna styrte Sverige, Sossarna må komme å rydde opp og redde Sverige etter tre år :) Forøvrig har jeg ventet på dette maktskiftet lenge, Persson har utspilt sin rolle.

Eirik Løkke said...

Årsaken til krisen i Sverige sistgang var jo en offentlig sektor som vokst ut av propsisjoner, med påfølgende negative statsfinanser, mye pågrunn av sos.demos politikk.

Wikipedia (det mest nøytrale jeg kom på) har følgende kommentar til Bildt sin regjeringsperiode
(http://en.wikipedia.org/wiki/Carl_Bildt):

"Far-reaching economic reforms were enacted, including a new pension system, voucher schools, liberalized markets for telecommunications and energy as well as the privatization of publicly owned companies, privatization of health care, contributing to modernizing the Swedish economy.

The period was also marked by a severe economic crisis, and a European financial crisis in 1992. The Swedish currency had to be floated in the fall of 1992. The different measures, including large cut-backs in public spending, did contribute to a rapid increase in economic growth as well as a reduction in the public deficit in 1994 and 1995".

Altså var Bildt sine liberaliseringer som heldigvis ikke Sos.dem gikk tilbake på en viktig årsak til de siste årenes økonomiske vekst i Sverige.

Ellers har du nok rett i at Persson var "over the hill", skal bli spennende å se hvem sossarna kommer opp med som ny leder.

Eirik Løkke said...

Apropos.

Ikke bare gikk Sverige glipp av et fantastisk menneske når Anna Lindh ble brutalt myrdet, men ganske sikkert gikk Sos.dem glipp av sin første kvinnelige politikere.

Hadde Anna Lindh vært statsministerkandidat hadde sjansen for sos.dem regjering vært betydelig større.

Eirik Løkke said...

Mulig nestleder i EU-Kommisjonen Margot Wallström har nogen av de samme kvaliteter. Skulle ikke forundre meg om hun blir Sos.demos neste leder.

Machiavelli (No) said...

K du din bonde. Å fabulere om antall milliarder i skattelette ligger for det første langt utenfor din faktiske forstand. Videre er det langt viktigere å kvalitetssikre eventuell skattelette, enn å sette seg fore et bestemt beløp.

Skattelettene til Bush har jo først og fremst blitt sugd opp av de fra før virkelig rike. Arbeiderklassen, den lavere middelklasse og de arbeidsledige, har jo reellt sett bare fått MINDRE å rutte med.

Man skal være glad om Reinfeldt holder seg til den politiske, ansvarlige og stabilitetsgaranterende kursen han har staket ut under valgkampen. Skulle han begynne å lytte til folk som deg (og gudene skal vite at man har tilsvarende ekstremister og Thatcher-tilbedende fanatikere i ungdomspartiene), så blir det nok minst 12 år til neste gang Moderatarna kommer til makten.

Prosesstyring er viktigere enn viljesbestemt måloppnåelse. Målet helliger ikke midlene. Veien blir faktisk til mens man går, og man skal derfor aldri gå for hardt ut, eller på umodent vis sette konkrete måltall for skattelette (uten en gang å gidde nevne hvorfor eller hvordan dette skal stelles i stand).


M

Martin Sol said...

Ved gudene så heldige moderaterne er som slipper å ha et Frp på seg hele døgnet...

Anonymous said...

hei, jeg har bare ikke fått med meg alt her... er det noen som kan si meg på hvilke områder Moderaterna har gått mot sentrum??

Machiavelli (No) said...

Nå har til og med franskmenn (tror jeg det var) begynt å lage nyhetsreportasjer og dokumentarer om harry nordmenn, som har klart å kultivere nordens desidert største og verste populistparti på høyrefløyen.

De skulle bare ha visst - de kan ikke ha sett særlig på Svisj Danseband om nettene.....

Norge, stedet der avdankede rockedinosaurer sikres en vakker død og/eller evig liv. Siste sivilisasjonens utpost før nordpolen. Europas mest grisgrendte strøk.

Ja, det er virkelig typisk norsk å være god. Tror Gro.


M

Anonymous said...

jeg synes Paul Chaffey satte et bra søkelys på potensielle nye norske politiske skillelinjer i sin artikkel i Minerva i fjor, for oppsummering, se Mangel på debatt og nye politiske muligheter. kanskje ikke realistisk på kort sikt, men helt klart verdt å ha i bakhodet!