Norsk fotball, uten tvil den største kulturbegivenheten her i landet, serieåpner idag. Før start er Eliteserien mer profesjonell, med bedre spillere, mer penger – og flere utlendinger.
Før sesongen er det særlig spørsmålet om antall utlendinger som har blitt diskutert. Stadige flere mener det er blitt så mange utlendinger i norsk fotball at de ødelegger for norske talenters muligheter. Og løsningen i følge de samme personene er å sette tak på antall utlendinger pr. lag. Tradisjonen tro er det alltid noen som tror at en kan beskytte seg til fremgang! Et tak på antall utlendinger vil ikke bedre kvaliteten på norske talenter ei heller kvaliteten på tippeligaen som sådan, snarere tvert imot. Proteksjonisme er en uting og norsk fotball er intet unntak.
Dersom det er et ønske å få flere gode norske fotballspillere (og det burde det jo være) er det kun en ting som vil hjelpe, nemlig hardere satsning på utvikling av talentfulle fotballspillere. Dette innebærer hardere trening og mer konkurranse fra tidligere alder. Med andre ord trenger vi litt mindre sosialdemokrati og litt mer vinnerkultur i norsk fotball, i tillegg til bedre infrastruktur, organisering og ikke minst legge til rette for at fotballspillere bedre kan kombinere fotball og utdanning.
Det er slett ikke noe naturgitt som sier at Norge ikke skal kunne utvikle fotballspillere i verdenstoppen, slik som f. eks Sverige og Danmark har maktet. Og uten tvil har norske fotballklubber hovedansvaret for dette, men løsningen ligger ikke i å begrense antall utlendinger. Faktisk vil flere gode utlendinger i norsk fotball bidra til å heve nivået, slik at de fotballtalenter som er gode nok vil bli matchet på et høyere nivå, hvilket igjen er en forutsetning for at norske fotballspillere og landslaget skal bli bedre.
Hva gjelder årets fotballsesong så skal undertegnede avstå fra å spå (det er vanskelig å spå, særlig om fremtiden), min lange erfaring som fotballentusiast har lært meg at har du peiling på fotball så vinner du aldri i tipping. Like fullt våger jeg spådommen at årets fotballsesong både blir innholdsrik og spennende, mye pågrunn av de mange dyktige utlendingene som preger norsk fotball!
Også blogget for Minerva.
6 comments:
Grattis! :)
Tror ikke det er så lett som du skriver her, og som gjør at jeg fullt ut støtter de nye reglene som er laget av UEFA for at man skal ha et visst antall spillere dyrket fram fra egen stall. Problemet er i mine øyne ikke utlendingene, men heller at erfarne spillere blir foretrukket fremfor talenter. Derfor synes jeg det er viktig at man tvinger klubbene til å satse på talentutvikling i større grad. Når det er sagt støtter jeg de tiltakene du kommer med her.
Noen problemer:
1. I Norge kan du få en billig og god afrikaner for en slikk og ingenting, og han blir dermed billigere enn å utvikle egne spillere.
2. Det å satse på nytt blod framfor erfarne spillere er riski bisniss, og fører til at mange heller velger erfarne spillere enn unge talenter. Tror noe av dette problemet skyldes mentale sperrer og lite kreativitet fra trenernes side, og da er det viktig å bruke noen virkemidler for å få ønsket effekt når de ikke forstår det selv.
Ellers må jeg også si at jeg er svært fornøyd med at tippeligaen er i gang igjen, og da spesielt med Strømsgodset i toppen. Var på Godset-Odd og så dem knuse bønda fra Grenland, og det var svært underholdende saker. Når det gjelder tipping kan jeg gi deg et sikkert tips til seriemester: Strømsgodset.
Enig med Hank i mye. Stømsgodset blir dog ikke seriemester. Heller ikke AaFK skal det nok vise seg.
Utlendinger som kan heve nivået kan være bra, og er til en viss grad bra. Det kommer selvsagt an på øyet som ser. Hva ønsker man å prioritere: heving av norsk fotball og landslaget eller at eliteserien skal bli best mulig koste hva det koste vil? Dersom det første er viktigst er dine tiltak gode, men også et UEFA-krav om et visst antall nasjonale spillere i troppen.
Prisen på norske spillere er vel høyere av flere grunner:
- man vet i større grad hva man får (betaler for informasjon).
- norske klubber har bedre råd til å si nei.
- fansen har høyere betalingsvilje med norske spillere på laget enn ved tilsvarende spiller fra Elfenbenskysten.
På kort sikt vil nok nye regler ha en negativ effekt, men ikke nødvendigvis på lang sikt. Eliteserien bør også utvides slik at det er mulig å satse mer langsiktig. I dag eksisterer det nesten ikke noe midtsjikt i eliteserien, medaljelagene er gjerne ikke så fryktelig mange poeng unna nedrykk, cirka fire seiere snudd til tap i forskjell fra Royal League til kvalik.
Nja, jeg er nok uenig i mye her. For det første flere gode utlendinger betyr bedre kvalitet på norsk tippeliga, i betydningen flere gode spillere.
Man må begynne i riktig ende. Utviklingen av talenter, spesielt fra 10-18 års alderen. Hvis klubbene makter å gjøre dette bra, så vil antall gode utlendinger bidra til å gjøre disse talentene når de blir 17, 18, 19 år enda bedre gjennom hardere matching på trening så vel som i kamp.
Dersom et norsk lag stiller med 11 utlendinger, så tyder det på at talentutviklingen ikke har blitt gjort bra nok. Men det er ikke utlendingene sin feil, snarere tvert imot, det bidrar til å heve nivået. Det er klubbene og norsk fotball som må gå i seg selv.
Helt enig i det du skriver Kapitalismus, problemet er bare at norske klubber ikke tar talentutvikling på alvor, og derfor synes jeg det er bra at de tvinges til dette. Det er vel forøvrig ikke noe krav om at disse spillerne skal være norske, men at de skal ha vært i klubben fra en viss alder.
Jeg tror at de beste spillerne norske klubber kan få, er de fra nærområde som klubben får tak i før de har blitt atten. Det eller de spillerne som Rune Hauge klarer å lure inn på idrettsgymnaset. Hvis en norsk klubb skal få hånd om en spiller som kan ende opp i Premier League, er de nødt til å lete i de områdene de har mest kunnskap, i nærmiljøet. Det handler om komparative fortrinn, det har Løkke fortalt meg. Det er også det som kommer til å redde Afrika, og å gjøre afrikanske spillere dyrere.
Selv om man nå har satset en del på å få et bra speiderapparat i Afrika, kan de ikke måle seg med de større europeiske klubbene og tidligere kolonimakter på dette området.
Jeg tror Tommy Høiland kommer til å bli hakket bedre enn Lionel Messi, og uansett hvor mye det koster å utvikle Høiland, er det billigere enn å hente Messi til Bryne.
Vi diskuterte forleden dag om prisen på norske spillere, og jeg falt ned på at penger ikke er alt. Jeg ville foretrekke at Høiland og ikke minst Soma, heller ville tømt giftbegeret enn å gå til viking. Jeg lurer på hva Soma har brukt sine tredve sølvpenger på.
Post a Comment