Etter å ha tilbringet dagene i D.C med (for) mange hardcore republicans, har jeg ankommet Minneapolis og min 3.mening Eric Johnson, som jeg skal bo hos under Konventet. Han og familien er definitivt ingen stor tilhenger av det republikanske partiet. Er godt å få noen motforestillinger. Ellers er sikkerhetsopplegg enormt her i St.Paul/Minneapolis området i forbindelse med møte. Er særs spent på hvilken akkreditering jeg kan få. Gjennom Aric traff jeg tidligere leder i Young Republicans Nicolee Ambrose, hun skulle se hva kunne gjøre med credentials. Skulle jeg ikke få tilgang til main venture er jeg uansett invitert på mange events rundt landsmøte med toppfolk, dog er håpet selvfølgelig å få hovedtilgang.
Angående kandidatvalget til McCain som visepresident, Sarah Palin så har jeg kommentert det på Minerva under bloggposten Change we can believe in!
Kommentarene ”inside the Beltway” etter John McCains utnevnelse av Sarah Palin som visepresidentkandidat var svært positive. Selv så jeg annonseringen på Capitol Hill sammen med en rekke republikanerne. Tilbakemeldingen i DC er at utnevnelsen av Palin gir en ytterligere inspirasjon til McCain-kampanjen, som neste uke vil få sin etterlengtede kroningsferd under det republikanske landsmøte som starter mandag.
Angående kandidatvalget til McCain som visepresident, Sarah Palin så har jeg kommentert det på Minerva under bloggposten Change we can believe in!
Kommentarene ”inside the Beltway” etter John McCains utnevnelse av Sarah Palin som visepresidentkandidat var svært positive. Selv så jeg annonseringen på Capitol Hill sammen med en rekke republikanerne. Tilbakemeldingen i DC er at utnevnelsen av Palin gir en ytterligere inspirasjon til McCain-kampanjen, som neste uke vil få sin etterlengtede kroningsferd under det republikanske landsmøte som starter mandag.
Det er forsiktig sagt en interessant opplevelse å lese norske nettaviser fra Washington D.C, hvor kommentarene mildt sagt divergerer fra amerikansk opinion. Ole Moens kommentar i Aftenposten om at en desperat McCain skyter seg selv i foten, er kanskje det beste, eller skulle jeg si verste eksempelet. Selvfølgelig er den 44 år gamle 5 barnsmoren et relativt ubeskrevet blad på nasjonalt nivå, men hennes rykte er særdeles godt og blant republikanerne er hun ekstremt godt likt. Hun vil definitivt bringe ut ”the base”. Til forskjell fra Ole Moen så synes jeg valget vitner om selvsikkerhet og nytenkning, slettes ikke desperasjon.
Hvem er Sarah Palin?
Palin har gjort en kometkarriere, på få år har hun gått fra å være involvert i bystyret i Wasilla (1992-1996) til å bli ordfører i samme by fra 1996 til 2002, hvorpå hun ble valgt til guvernør i Alaska etter å ha utfordret sittende guvernør, republikaneren Frank Murkowski. Palin har fått rykte på seg som en tøff reformator, en ”crusader” som hun ble kalt på Fox News, hvor hun har gått i full konfrontasjon med så vel folk i sitt eget parti som demokrater. Hennes vellykkede oppgjør med et korrupt system, har gjort henne svært populær i det republikanske partiet og ikke minst i hennes egen stat Alaska.
I motsetning til visepresident Joe Biden, kan Sarah Palin med stor troverdighet snakke om forandring, ettersom hun definitivt ikke er en del av ”the beltway”. Hennes ungdommelighet og ikke minst hennes dokumenterte evne til å røske opp i politisk tvilsomme praksiser som hennes forgjengere sto for, har skapt et klart inntrykk av at Sarah Palin er dama som kan bidra til ”change we can believe in”.
Kommentatorer har pekt på at hun mangler erfaring. Hun mangler utenrikspolitisk erfaring, men det er neppe noe stort problem når McCain er presidentkandidat. Når det gjelder erfaring så er det selvsagt avhengig av hvordan man ser på situasjonen. I betydningen ”executive experience”, det vil si være ansvarlig for budsjett, ha ansvaret for å iverksette og gjennomføre, har Palin faktisk mest erfaring av alle, til tross for at hun er yngst. Det er overraskende mange i Norge som synes å glemme dette, men blant republikanerne hvor erfaring er meget viktig, anerkjennes Palin som en med god erfaring tross ung alder.
Hva mener Palin?
Sarah Palin har inntatt konservativ standpunkter til mange spørsmål. Hun er motstander av abort, homofile ekteskap (også partnerskap), hun er livslang medlem av NRA og varm tilhenger av retten til å bære våpen. Personlig er jeg uenig i alle disse standpunktene, men de er populære blant basen i det republikanske partiet - GOP og gjør at Palin blir tatt veldig godt imot blant disse. Hennes motstand mot abort gjør at mange Hillary-velgere nok vil være skeptisk til henne, men samtidig er hun en kvinne som mange kan kjenne seg igjen i, og Palin vil ganske sikkert gjør det mer sannsynlig at McCain tiltrekker seg flere kvinnelig velgere.
På det økonomiske området ble jeg fortalt at hun har inntatt gode standpunkt, som i dette tilfelle vil si fiskalt konservativ og tilhenger av frihandel.
McCain har gjort et meget spennende valg, og hennes tale i Ohio vitnet om store talegaver. Inntrykket jeg sitter med etter å ha snakket med republikanere som har truffet henne og som kjenner henne bedre enn de fleste, er at Sarah Palin er en svært god kandidat, og mine republikanske venner har stor tro på at når hun blir presentert for amerikanske velgere så vil de like det de ser. I så fall kan Palin, selv om visepresidenter sjelden har avgjørende betydning for utfallet av valgkampen, bidra til å vippe flertallet til McCain. Det skal i hvert fall bli ekstremt interessant å følge Palin etter hvert som valgkampen glir fremover.
7 comments:
Valget av Sarah Palin synes jeg er underlig. Det er som om McCain anerkjenner at motparten har gode argumenter. Et av de heteste emenene har jo vært erfaring. Obama har hevdet at han er lite preget av Washington-systemet, og at det er en styrke. McCain har hevdet at han vet hvordan man får ting gjort i Washington. Hva sier da utnevnelsen av Palin? Hun er yngre enn Obama, hun har INGEN erfaring fra Washington.
Man må jo også tenke på at en visepresident ikke bare skal inngå i et team med og utfylle presidenten, men skal også være en fullverdig president. Hvis McCain dør, noe som ikke er særlig usannsynlig...
Det med den norske pressens dekning: De er vel like begeistret for Palin som liberale NY Times, tenker jeg.
Valget av Palin fyrer opp basen i GOP - det er og var viktig. Dessuten har hun imponert McCain som ikke alltid velger det "konvensjonelt smarte".
Hun har ingen erfaring fra Washington - det er jo nettopp det som er hennes fordel, hun er ingen fat cat fra D.C (imotsetning til Biden). Hun har mer ledererfaring enn Obama og Biden, og den erfaringen hun har er at hun har røsket opp i SITT EGET parti. Bevist evne til å reformere. Og hun har alle de rett standpunktene, som basen liker.
Sett fra GOP så er hun knallklar til å gå rett inn som president. Valget er slett ikke unaturlig. Riktignok kjører Daily Kos hatkampanje mot henne, hvor de beskylder henne for å ikke være mor til sitt eget barn, det er tragisk å se på det. I tillegg kjører mainstream mediene i USA knallhardt på hennes sparking av politisjefen. Det bør for hennes del ikke komme ut noe som ligner på maktmisbruk.
Men at hun ikke er en fat cat fra Washington, er jo å anerkjenne Obamas argument om at det ikke er bra med fat cats fra Washington.
Håper du koser deg i statene. En SMULE misunnelig, med må innrømmes.
Forøvrig har min gamle blogg gjenoppstått fra de døde :)
Selvsagt er Obamas argument om at det ikke er bra med fat cats i D.C et godt poeng. McCain-kampanjens poeng er at Obama ikke er personen til å skape forandring, og slett ikke den forandring som trengs - her kommer Sarah Palin inn.
PÅ tide Haakon at du kom tilbake - du var savnet!
Jo, men McCain-kampanjen har jo kjørt på Obamas manglende erfaring som en svakhet, og så hyrer de plutselig en visepresidentkadidat som ikke har noen som helst erfaring fra Washington.
Ser du ikke at dette er paradoksalt?
Jeg har alltid hatt stor respekt for McCain, men jeg mener valget av Palin viser hvor egenrådig, sta og selvsentrert han kan være. Country First? Pøh! McCain First! Det er tydelig at den eneste jobben hun er tiltenkt er å tiltrekke velgere til King McCain. The Economist har flere ganger kritisert McCain for dårlige valg av rådgivere, og det kommer så absolutt til syne i hans valg til en (med hans alder) særdeles viktig stilling.
Til tross for at hun kan være en god innsamler av republikanske stemmer, mener jeg seriøst at McCain kan ha mistet forstanden.
Det samme synes op-ed skribent Richard Cohen i Washington Post å mene, som sammenligner McCain med Caligula:
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2008/09/01/AR2008090101715.html?hpid=opinionsbox1
Synd, i grunn, for McCain virket som en knallbra kandidat.
Post a Comment