Friday, November 07, 2008

Obama vil kunne innfri forventningene

Den laaaange valgkampen kulminerte med en svært ventet Barack Obama seier natt til onsdag norsk tid. Det er lenge siden jeg på personlig plan har opplevd noe lignende med hensyn til interesse, entusiasme, mediepågang, foredrag jeg har holdt, for ikke å glemme tiden som har gått til å følge valgkampen i media. De siste månedene har rett og slett min verden i likhet med mange andres dreiet seg om det amerikanske valget.

Ikke engang jeg hadde trodd da jeg foreslo (nærmest insisterte) for Studentersamfunnet, en USA-uke med påfølgende valgvake, at interessen skulle bli så himmelfallende. Over 500 solgte billetter, og mange hundre måtte avvises, BA, BT, lokaltv, NRK Hordaland, Radio Norge m. flere dekket valgvaken fra USF Verftet frem til avslutningen 05.00.

99 % av deltakerne ble meget fornøyd, og leserne av denne blogg vil neppe bli overrasket når jeg skriver at jeg ikke ble veldig skuffet selv.

Måten Obama har inspirert store befolkningsgrupper til folkelig deltakelse på er i mangel på bedre ord – fantastisk. Det er ingen tvil om at han har store forventninger, overgangen fra tidens mest upopulære president til presidenten med de største forventningene blir stor, men jeg tror en god del eksperter overdriver forventningspresset. For Obama har først og fremst skapt forventninger om en alternativ stil, selvfølgelig teller politiske resultater, men først og fremst vil Obama i kraft av sitt nærvær vitne om forandring fra president Bush. Her har Obama allerede skapt forandring.

At han tar over i en urolig tid, med store utfordringer kan være en fordel, jeg tror mange av dem som har stemt på han vil gi han en stor ”margin of appriciation” (handlingsrom), og mange av dem forstår at det finnes grenser for hva selv Obama kan oppnå på kort tid. Han har tross alt vært meget restriktiv med lovnader om konkrete politiske resultater, til tross for at han ble rådet til å smøre på med valgflesk.

Jeg ser med spenning frem til å følge Obama og USA. Jeg vil nok på mange områder være uenig med Obama, jeg tror på lavere skatter også ”for de rike”, og jeg tror på kutt i goder til middelklassen som en viktig måte å balansere budsjettet på – men om ikke annet har vi nå fått en intellektuell med store lederegenskaper i Det Hvite Hus og ikke minst gode rådgivere. Det vil gjøre det enklere å være uenig.

Det virkelig spennende vil være å se hvor Republikanerne går videre om det er Sarah Palin og det kristne høyre som vil utgjøre spydspissen av partiet eller om ”small-government conservative leaning libertarians” i større grad vil kunne prege fremtiden for GOP. Selv håper jeg naturligvis på det siste og håper også å kunne bidra til at så skjer.

Gratulerer USA og gratulerer Barack Obama - Jeg hilser ærbødigst: Quod bonum felix faustumqve sit! (Måtte hell og lykke følge deg!)

5 comments:

Lars said...

Jepp, er enig i at Obama har mange gode kvaliteter (http://larsandtherealworld.com/lars/index.html/2008/11/05/election-night/). Det blir interessant å se hvordan han gjør det.

Du vil bidra til at GOP lener seg vekk fra kristensiden? Hvordan? Vil du involvere deg i politikk her borte?

Eirik Løkke said...

Jeg har vel ingen illusjoner om min innflytelse over amerikansk politikk - men i "changeagitasjonens" ånd så håper jeg ihvertfall å kunne bidra litt. Usikker på hvordan enda :)

Ser at du Lars bor i "Taxachusettes" - er du noe aktiv selv?

Anonymous said...

Fin post, men jeg tror ikke Obama er i stand til å innfri noen av de forventingene som er knyttet til han.

Det er ikke nødvenigvis hans egen skyld, men dagens økonmiske situasjon.

Det USA trenger nå er verken Mccain eller Obama skattelettelser, men mindre offentlig pengebruk.

Det har han ikke lovet noe om, men det er den eneste kuren

Mer om finanskrisen og den tidsinnstilte bomben som nå er i ferd med å gå av kan har jeg skrevet om på min egen blogg.

http://frydonomics.wordpress.com/2008/11/11/finanskrisen-hardner-til/

Lars said...

Hehe, nei, ikke mer aktiv enn at jeg var på et par fundraisere og observerte nøye.

Er jo her bare for en periode, så føler meg mer hjemme i unge høyre:)

Eirik Løkke said...

Godt å se Lars hvor du føler deg hjemme - i likhet med meg og Frydonomics :)

Ellers er mine innsigelser mot Obama ganske tydelige, det jeg er mest redd for er proteksjonisme og offentlig pengebruk som til og med overgår Bush - legg til skatteøkninger, så er nok å være bekymret for.