Monday, November 24, 2008

Endelig Liverpool gull?

Av forskjellige grunner har jeg ikke kommentert Liverpool og engelsk fotball så langt denne sesongen. En av grunnene er at jeg ikke har vært noen stor optimist på Liverpools vegne forut for ligastarten, det var i mine øyne liten grunn til champagnestemning. Til tross for min normalt sett ukuelige optimise - så er jeg fremdeles skeptisk til at Liverpool skal ta gullet hjem denne sesongen. Jeg har blitt skuffa litt for mange ganger tidligere og kampen lørdag mot Fulham var ikke oppløftende.

Det er selvfølgelig gledelig å se at min tidligere lagkamerat Brede Hangeland imponerer i Premier League - men med all respekt for Fulham, dette er et lag Liverpool skal kjøre over - selv uten Steven Gerrard. Lørdagens kamp er en av grunnene til at jeg er og har vært mindre optimistisk enn hva jeg var ifjor. Misforstå rett, jeg er svært fornøyd med poenghøstingen så langt, med et par unntak. Seirene mot Man United og Chelsea var av den himmelske karakteren - og bar bud om at noe stort kan være på gang. Men kan det holde helt inn?

For å være helt ærlig - jeg ville ikke satset alle sparepengene mine på Liverpoolgull. Til det er laget sannsynligvis ikke godt nok.

Sentrallinjen er god, Agger/Carragher, Mascherano/Alonoso, Gerrard/Torres. Men spillerkjøpene i sommer har med unntak av Riera ikke slått til. Robbie Keane var antageligvis ikke det vi trengte - men jeg skal gi han noe mer tid.

Degen og Dossena er rett og slett langt fra gode nok. Arbeloa begynner å vise gode takter, Kuyt jobber alltid knallhardt og Babel har potensiale, men resten av stallen er ikke bra nok. Vi trenger mer fart på sidene både defensivt og offensivt. Pennant har visstnok for dårlige holdninger, ei heller har han prestert så bra som en kunne forvente.

Rafael Benitez er en suveren trener og jeg ville ikke byttet han mot noen. Liverpool er et bedre sammensveiset lag enn på lenge, spillerne utfyller hverandre bra, og ikke minst er Steven Gerrard et unikum. Samlet sett kan det tenkes at det er godt nok til å vinne ligaen.

Jeg tror det som sagt ikke, men det skal ihvertfall ikke stå på støtten!

You`ll never walk alone!

Friday, November 21, 2008

Patetiske Mauseth

Jeg er usikker om jeg skal bruke uttrykket komisk eller pinlig, mulig begge deler best beskriver Gørild Mauseth sin patetiske reaksjon mot NRK og nå også TV2 fordi disse kanalene i ulike sammenhenger har visst sexklipp fra filmen Brent Frost.

At hun forsøker å fremstille seg selv som offer er bare patetisk. Som skuespiller i en film som er fritt tilgjengelig for alle som ønsker å se den - at noen kanaler da velger å vise den kanskje mest partikulære delen av filmen burde knapt overraske. Det er ikke så ofte man som skuespiller klager over at det vises filmklipp man selv er med i.

Det er mulig det er en ny (eller skulle jeg si gammel og velkjent) strategi for å få mer oppmeksomhet. Ikke vet jeg, men det skulle i så fall ikke forundre meg om det lykkes!

God helg!

Oppdatert Lørdag

Ikke overraskende kan Dagblad Nett bekrefte at Mauseth sin oppførsel har ført til stikk motsatt effekt.

Wednesday, November 19, 2008

Russland og Rasisme

For en tid tilbake ble jeg stoppet av en meget søt ung pike som arbeidet for Amnesty. Hun spurte om jeg ville støtte et prosjekt i Russland, med den begrunnelse at det var et problem i Nord-Russland, hvorpå det refleksmessig kvakk ut av meg - "Du unnskyld - hele jævla Russland er et problem"!

En ting er den bekymringsfulle russiske utviklingen fra murens fall, til et katotisk (især økonomisk) men dog påbegynnede demokrati i 90-årene preget av større pluralisme, til Putins maktsamling og nyautoritære retning efter Milleniumsskifte. Men kanskje det mest bekymringsfulle er russiske holdninger til nye landsmenn. Når jeg i siste post kommenterte rasismen i USA, så stilte jeg meg tvilende til en del av påstandene om økende rasisme i statene. Av flere grunner har jeg ikke så store problemer med å tro at fremmedfientligheten er en stor utfordring, eller skulle jeg si PROBLEM i Russland - et land som forøvrig er veldig avhengig av innvandring som følge av lav fertilitetsrate og rask demografisk nedgang.

Det rapporteres om økende rasistisk vold og drap, og det er lite som tyder på bedringer.

NRK Søndagsrevyen 16.11
hadde også et tankevekkende innslag om fremmedfrykten i det tidligere Gardarriket.

Som sagt tidligere, hele j... Russland er et problem - spørsmålet er hva som er løsningen!

Sunday, November 16, 2008

Øker virkelig rasismen i USA?

VG NETT, ved journalist Ingunn Andersen, skriver at rasismen i USA viser seg fra nye skremmende sider etter valget at Barack Obama. Det er selvfølgelig ingen grunn til å tvile på faktum i de eksemplene som VG refererer, men hvorvidt dette er nye/økende sider skulle jeg like å få bedre dokumentert.

Det er lite i VGs artikkel som underbygger påstanden substansielt. At det er registrert flere trusler mot Obama enn noen tidligere president kan ha vel så mye med nøyere registrering av rasistiskrelatert aktivitet, i tillegg til at den helt eksepsjonelle oppmerksomheten som Obama og hans kampanje har skapt, kan ha bidratt til at flere forstyrrede mennesker har sett det opportunt å komme med trusler.

Men, jeg vil ikke innlede noe tullete meta-debatt om rasisme mot VG NETT. De hendelser som rapporteres er stygge nok, og personlig får jeg vondt langt inn i sjelen av å lese hvilken ondskapsfull oppførsel, presumtivt diganosefrie mennesker kan tillate seg selv. Rasismen og alt som omsvermer dens stygge vesen er så grunnleggende anti-intellektuell, anti-human og i mangel på bedre ord - tøvete. Selve ideen om at menneskelig utseende er essensielt for en persons karakter burde strengt tatt falle på sin egen urimelighet.

Det gjør den åpenbart ikke - det er VG NETT (økende rasisme eller ikke) med flere et sterkt vitnesbyrd på. Akkurat hvordan man best - som samfunn og enkeltmenneske - reduserer denne vederstyggeligheten er jeg ikke sikker på. Men et vedvarende kraftig forsvar for de liberale-humanistiske verdiene ved alle høvelige anledninger er hvertfall en del av løsningen.

Og vil jeg tillegge - det faktum at Obama er valgt til president - er i seg selv en klar demonstrasjon på at hudfarge ikke er til hinder for å bli valgt til det viktigste embete i verden.

Akkurat det innbyr til "håp vi kan tru på"!

Friday, November 14, 2008

Jonas Gahr Støre i Bergen

Norges svar på Barack Obama, Utenriksminister Jonas Gahr Støre var tirsdag i Bergen og Studentersamfunnet for å innlede om menneskerettigheter og signere boken sin, "Å gjøre en forskjell".

Gahr Støre besøkte også min gamle arbeidsgiver (var samfunnsredaktør fra 2002-2003) Studentradioen i Bergen. Ikke uventet trakk Gahr Støre fullt hus, og dessverre måtte de fleste som møtte opp på Studentsenteret se foredraget fra utsiden på storskjerm(Du kan se foredraget her). Kort oppsummert så var det vanskelig å finne noen som var motstander av menneskerettighetene. Gahr Støre var i likhet med publikum for det gode og mot vonde.

En liten sekvens fortjener dog litt mer oppmerksomhet.
Gahr Støre ble utfordret på hvorfor han ikke hadde tatt opp Guantanamo med USAs utenriksminster Rice, og ble synlig irritert på både fokus og spørsmålsstiller fra Bergen Venstre. Støre understreket at han hadde tatt dette opp med Rice - og det samme hadde vissnok justisminister Storberget.

Er det noen jeg IKKE tror ble særlig overbevist over at Guantanamo burde stenges er det de to forhenværende Amerikanske justisministrene John Ashcroft og Albert Gonzales...

Tuesday, November 11, 2008

Friday, November 07, 2008

Obama vil kunne innfri forventningene

Den laaaange valgkampen kulminerte med en svært ventet Barack Obama seier natt til onsdag norsk tid. Det er lenge siden jeg på personlig plan har opplevd noe lignende med hensyn til interesse, entusiasme, mediepågang, foredrag jeg har holdt, for ikke å glemme tiden som har gått til å følge valgkampen i media. De siste månedene har rett og slett min verden i likhet med mange andres dreiet seg om det amerikanske valget.

Ikke engang jeg hadde trodd da jeg foreslo (nærmest insisterte) for Studentersamfunnet, en USA-uke med påfølgende valgvake, at interessen skulle bli så himmelfallende. Over 500 solgte billetter, og mange hundre måtte avvises, BA, BT, lokaltv, NRK Hordaland, Radio Norge m. flere dekket valgvaken fra USF Verftet frem til avslutningen 05.00.

99 % av deltakerne ble meget fornøyd, og leserne av denne blogg vil neppe bli overrasket når jeg skriver at jeg ikke ble veldig skuffet selv.

Måten Obama har inspirert store befolkningsgrupper til folkelig deltakelse på er i mangel på bedre ord – fantastisk. Det er ingen tvil om at han har store forventninger, overgangen fra tidens mest upopulære president til presidenten med de største forventningene blir stor, men jeg tror en god del eksperter overdriver forventningspresset. For Obama har først og fremst skapt forventninger om en alternativ stil, selvfølgelig teller politiske resultater, men først og fremst vil Obama i kraft av sitt nærvær vitne om forandring fra president Bush. Her har Obama allerede skapt forandring.

At han tar over i en urolig tid, med store utfordringer kan være en fordel, jeg tror mange av dem som har stemt på han vil gi han en stor ”margin of appriciation” (handlingsrom), og mange av dem forstår at det finnes grenser for hva selv Obama kan oppnå på kort tid. Han har tross alt vært meget restriktiv med lovnader om konkrete politiske resultater, til tross for at han ble rådet til å smøre på med valgflesk.

Jeg ser med spenning frem til å følge Obama og USA. Jeg vil nok på mange områder være uenig med Obama, jeg tror på lavere skatter også ”for de rike”, og jeg tror på kutt i goder til middelklassen som en viktig måte å balansere budsjettet på – men om ikke annet har vi nå fått en intellektuell med store lederegenskaper i Det Hvite Hus og ikke minst gode rådgivere. Det vil gjøre det enklere å være uenig.

Det virkelig spennende vil være å se hvor Republikanerne går videre om det er Sarah Palin og det kristne høyre som vil utgjøre spydspissen av partiet eller om ”small-government conservative leaning libertarians” i større grad vil kunne prege fremtiden for GOP. Selv håper jeg naturligvis på det siste og håper også å kunne bidra til at så skjer.

Gratulerer USA og gratulerer Barack Obama - Jeg hilser ærbødigst: Quod bonum felix faustumqve sit! (Måtte hell og lykke følge deg!)

Tuesday, November 04, 2008

Celebrate Democray!

Demokrati forutsetter folkelig deltakelse - i så måte er dagens amerikanske valg en kuliminasjon av entusiasme, interesse og ganske så overvelde dekning. Med et ord: Folkelig deltakelse i praksis.

Dagens valg manifisterer USA på sitt beste - måtte den beste kandidat vinne!

NB!
Jeg blir å finne på Studentersamfunnets valgvake på Verftet hvor jeg skal innlede og kommentere.

Mellom 18.40 og 19.00 skal jeg direkte på Vestlandsrevyen - man kan trygt si at jeg har fått mine 15 minutes of fame gjennom dette valget!

Etterhvert som valget er over og jeg kommer til hektene igjen skal jeg selvfølgelig kommentere andre forhold enn amerikanske på bloggen - hvor enn trivielle de måtte være i forhold :)