Sunday, July 23, 2006

Typisk amerikansk!


Amerika. Elsket, hatet, fryktet. Big, biggere, biggest, American. Money is everything. Feite, hamburgerspisende, ignorante og vulgære. Adjektivene er mange og tatt i betraktning dette landets størrelse og diversitet så vil sannsynligvis mesteparten være riktig. Generaliseringer derimot, er det større grunn til å betvile. For hva er ”typisk amerikansk”?

Mytene er mange, noen av dem sanne, men mange er det ikke. En bekjent av meg, Dag Herbjørnsrud skrev sammen med Stian Bromark ”Frykten for Amerika”, om europeiske (vrang)forestillinger om det USA. Boken anbefales på det varmeste. Men dette innlegget skal ikke dreie seg om politikk i hvert fall ikke i snever betydning. Det skal dreie seg om sport.

Kapitalismus har hele sitt liv vært over gjennomsnittet interessert i sport, og fremfor alt store idrettsprestasjoner. Interessen ble mer pleiet før, men fremedeles utgjør sport en vesentlig del av fritiden til Kapitalismus. Etter Fotball VM, tok Tour De France over som daglige høydepunkt.
Og for å oppsummere Touren med Dag Otto Lauritzen sine ord: ”Typisk Amerikansk”
Lauritzen tenkte selvsagt på årets vinner Floyd Landis, som gjennomførte det som må ha vært en av tidenes etapper i Tour De France, og en av tidenes comeback uansett idrettsgren.
Jeg drister meg til å bifalle denne generaliseringen. Vinnervilje er typisk amerikansk, men ikke slik mange assosierer begrepet med. Nemlig at vinnere kommer på førsteplass, og at for hver vinner så skapes mange tapere. Klart at et av kjennetegnene til en vinner er at vedkommende evner å vinne konkurranser, men en enda viktigere egenskap er evnen til å gjøre sitt beste og presse seg selv til det ytterste.
Med de gamle grekerne sine ord: You who wishes to succeed, fashion your body and spirit to discover the best in yourself. Remember to look one step further than that you were aiming for. Fortius, Altius, Civius. Faster, higher, Stronger.

Denne type mentalitet er fy-fy i det norske sosialdemokrati, med utpreget jantelov og reguleringer som ideal. Men både som samfunn og enkeltmennesker er det mye å lære både av de gamle grekere og dagens Amerika. Vinner mentalitet dreier seg om å gjøre sitt beste, legge press på seg selv og påfølgende yte bedre enn hva maktet sist gang. Skulle du ende opp som nr.1 eller nr. 100 er det av mindre betydning. Dette er amerikansk vinnermentalitet par exellence!

Floyd Landis gikk på en solid blemme i onsdagens fjelletappe. Alle og da mener jeg ALLE hadde avskrevet han. Landis selv, etter comebacket, sa at han og laget ikke hadde jobbet så hardt i tre uker for at de nå skulle gi seg uten kamp. Derfor valgte han å satse hasardiøst med begrunnelsen at det var bedre å bli nr. 60, enn å bli nr 10 uten å gjøre reelt forsøk på å vinne.
Johan Kaggestad kommentator for tv2 kalte forsøket for et organisert sykkelselvmord, da han anså muligheten for å lykkes som nær null. Landis satset og lykkes, og oppnådde statusen det medførte.
Hadde Landis ikke lykkes hadde han fremdeles vært den samme vinnerpersonen, om enn ikke i samme symbolske og seremonielle forstand som når han i dag ble hyllet i Paris som vinner av Touren. 

Det er innstillingen ikke prestasjonen alene, som gjør Landis til vinner, og det er den innstillingen som er ”Typsik Amerikansk”

17 comments:

Anonymous said...

Landis kan fort vinne både 4 og 5 tour de france i årene som kommer. Særlig med rett innstilling.

Anonymous said...

Tour De France er verdens hardest idrettsøvelse. Og det er ingen tilfeldighet at amerikanerne har vunnet de 8 siste rundene...

Eirik Løkke said...

Det er nok ingen tilfeldighet nei, godeste Johnny. Og ja hvis Floyd kommer seg gjennom hofteoperasjonen uten komplikasjoner, kan det her bli veldig bra!

Anonymous said...

Her bommer du dog litt, da janteloven i Norge gjelder på stort sett alle områder UNNTATT idrettslige prestasjoner. I sær gjelder den på det intellektuelle område - nordmenn ser ut til å frykte intelligens og innsikt over alt annet.

Derimot er det nå helt ok å bli rik i Norge, så lenge man er STYRTRIK. De middels rike oppnår ikke helt samme respekt, og kan nok fortsatt til en viss grad rammes av janteloven. Men jeg synes ikke synd på dem.

Håper ikke jeg misforstod deg ;-)

Knut Johannessen said...

Bare en liten semantisk rettelse. Du har gått deg litt vill i det olympiske motto. Det korrekte er: Citius, Altius, Fortius som betyr raskere,høyere, sterkere. Rekkefølgen er viktig. Civitus betyr derimot samfunn/samfunnsborger. Jeg regner med at det var en "slip of the pen", i sommervarmen.

Eirik Løkke said...

Det var det Vox P! Jeg husket ikke helt hvordan det lød, å gadd ikke ta meg tid til å sjekke det skikkelig, men takk for tilbakemeldingen.

M, du har helt rett, et mulig unntak for janteloven på idrettsområdet. Men det gjelder for de aller, aller beste, det eksisterer mye jantelov på veien til å bli best, sånn i motsetning til USA.

Og poeget med USA var mer enn allmenn komparisasjon, at vinnermentaliteten enten det er på idrettsfeltet eller andre plasser dreier seg om å gjøre sitt beste, og hvordan denne innstillingen er radikalt forskjellig i USA enn i Norge.

Anonymous said...

Hvor har du det fra at de gamle grekerne ytret sine ord på engelsk?

Eirik Løkke said...

fra en dokumentar på NRK :)

Anonymous said...

Da så

Anonymous said...

ler litt nå

Eirik Løkke said...

Ikkje EG!

Forbanna skuffa!

Anonymous said...

Jeg tror janteloven i Norge er betydelig overdrevet. Også i USA er det mye "jantelov". Den er ganske universal, egentlig.

Alt i alt minner Norge (folkementaliteten) veldig mye mer om USA enn folk i Høyre ser ut til å ha innsett :-)

Anonymous said...

Eg er litt lei meg. Den dagen du la ut dette innlegget skrev eg en kommentar som eg av en eller annen grunn ikke postet.

Eg skrev at den amerikanske vinnerkulturen var beundringsverdig, men at vi i Norge tross alt har enkelte andre fellesverdier, som blant annet en grenseløs ærlighet...

Men som det heter i sykkelkretser: Problemet er ikke at folk doper seg, men at de blir tatt :)

Anonymous said...

Endelig en som kom på å kommentere at Floyd Landis faktisk sitter rett så dårlig i det for tiden, og er i sterk fare for å bli fratatt hele pokalen og Tour-vinnertittelen.

Jaja, i USA setter man ikke bremsene på akkurat - det gjelder å vinne for enhver pris. Nok et tegn på at janteloven gjelder også der - eller skal vi heller si "vinn eller forsvinn"? Det er uansett den utgaven av janteloven vi praktiserer i Norge for tiden, så da går det jo for det samme :)

Og Landis har fått selskap av sprinteren og kompatrioten Gatlin, som ganske sikkert ryker på dopingtest for andre gang, og dermed blir utestengt fra all friidrett på livstid. Også han sliter med for mye testosteron..

Hvilket man kanskje også metaforisk kan driste seg til å foreslå at USA's utenrikspolitikk lider under? For MYE testosteron, altså... ? ;-P


M

Eirik Løkke said...

Det var faktisk et morsomt retorisk poeng M, for MYE testosteron. Dessverre eller heldigvis, alt etter hvordan du ser det, har ikke FN noe legitimitet som politikkens antidoping byrå.

Anonymous said...

Ja jeg følte meg faktisk en smule morsom når jeg skrev det også - fint at vi er på nett, sånn humormessig sett :-)

Og ja, det er synd det med FN. Kanskje det ville vært lurt å endre FN-charteret litt, slik at det f.eks. holder med 2/3 eller 3/4 flertall i Sikkerhetsrådet, og at ingen kan nedlegge veto.

Noe å jobbe med, om du noensinne når opp i slike stratosfæriske, politiske kretser.. ?

Ser du, jeg har ikke mistet ALL troen på deg ennå ;-)


M

Anonymous said...

jeg syntes at det er en vældig interessandt diskussion/snak i har der! At den græske mityologi siger eller lyder sådan er i for sej selv lige præstige fyldt. det ville være forkert at sige alle men mange nationer i denne verden lever under begreberne "at være hurtigere" "stærkkere" "højere" men "samfundet er faktisk midlet..

Den amerikanske levestil ser jeg værende for grov, usund, drømmende, skabende, ødelæggende, og samtiddig opbyggende.. jeg syntes hvertaflad at om Norge ligner the american livestyle mere end nogle andres så er jeg uening! Danmark laver samme bølger, dog med med andre indgangsvinkler, og garanteret samme middel = samfundet!
Dog skal det da også siges at det ikke er negativt at janteloven er skruet sammen som den er og heller ikke det mest positive i verden, men den er der og den giver nogle gode diskusioner, og mere læring..

-Sejt at du kender til de græske ord. Græsk bærer nogle dybe, og tankevækkende skrifter hist og pist.

ha det bra..
Danmark