Friday, February 09, 2007

Håvard Melnes: A knight in shining armour

De fleste har fått med seg navnet. Håvard Melnes. Tidligere stjernereporter i Se og Hør, nå aktuell med boken "En vanlig dag på jobben", en bok som "avslører" Se og Hørs noe tvilsomme journalistiske metoder. Av de avsløringene som så langt har kommet, er det knapt noe som har overrasket meg hva gjelder fremgangsmetode til Se og Hør.

Melnes sier til VG og NRK Kulturnytt at "(boken) først og fremst er et oppgjør med meg selv". Og hva er vel bedre enn å ta ett oppgjør med seg selv, samtidig som pengene strømmer inn? For å ikke glemme muligheten til å slenge en innertier mot sjefredaktør Odd Nelvik, som etter ryktene å bedømme ikke er bestevenner.

For all del, det er lov å tjene penger, og kan hende er det helt på sin plass å sette et mer kritisk søkelys på norske journalister generelt og Se og Hør spesielt. Kan også hende, slik mange kommentatorer har påpekt, er dette en meget velskrevet bok. Men seriøst, Melnes er slett ingen "Knight inn shining armour", slik mange forsøker å fremstille han som.

9 comments:

Anonymous said...

Bryr du deg egentlig om denne saken Løkke?

Eirik Løkke said...

Nja, egentlig ikke. Men i likhet med Eli Hagen er det vanskelig å unngå utgivelsen i mediesfæren.
Dessuten irriterer jeg meg betraktelig over den tilsynelatende begeistringen over Melnes.

Hadde det vært for 10-15 årene sidene så hadde det blitt med det. Men ivår digitale hverdag har jeg faktisk muligheten til å meddele min irritasjon over dette til alle som gidder å høre.

Men så bryr jeg meg jo egentlig ikke om denne saken...

Anonymous said...

Det er vel ganske åpenbart hvorfor forfatteren blir positivt fremstilt. Var nettopp inne på vg.no hvor de har en avstemning: Vil du kjøpe Se og Hør etter de siste avsløringene?

Dersom du er i akkurat samme bransje som bladet, ville vel du også vært fornøyd med en person som kunne fått markedet til å bytte kjendisblad, fra S&H til ditt eget VG eller Dagbladet?

De kjemper om de samme kjendiskåte kundene, det er vel ganske naturlig at de fråtser i denne skandalen....

Anonymous said...

Hvor troverdig blir innholdet i en bok skrevet av en Se&Hør-journalist gjennom 9 år?
Bladet skiftet forresten nettside fra seogHOR.no til seher.no
Kan ikke skjønne hvorfor :)

Eirik Løkke said...

Joda skjønner at VG og Dagbladet vil fremstille forfatteren fint slik at de selv lettere kan fråtse i kjendismarkedet og overta lesere (etter nedgangen i opplagstallen er det rimelig forståelig også).

Troverdigheten ligger vel i at han bruker omvendt-omvendt pyskologi med å fremstille seg selv som en tidligere jævel, som nå har tatt et "oppgjør" med seg selv.

Men bevares hvis jeg kunne tjent millioner på å ta et oppgjør med mine dårlige sider, så hadde jeg også gjort det. Garantert!

Anonymous said...

Hva med en realityserie? "The Løkke life"

Sebastian said...

Tror vel aldri Håvard Melnes har prøvd å male et glansbilde av seg selv i boka? Tvert imot kommer han (etter sigende) svært dårlig ut selv.

Anonymous said...

Melnes vil tjene pengar, det tvilar eg ikkje på, men ei slik bok har, uansett motiv, ei viktig funksjon i eit samfunn der journalistikken vert råare: ho sett søkelys på metodane. Metodane bak særleg den tabloide kjendisjournalistikken ein urovekkande stor del av noregs uopplyste hop fråtsar i fleire gonger i veka, er eit oppsiktsvekkande lite omtalt tema. Vi (den gemene hop) tek for gitt at journalistar er etterrettelege menneske med høy moral, og at det som står på trykk iallefall er sant. Difor hilsar eg Melnes velkommen og sier takk, pengemotiv eller ikkje.

Eirik Løkke said...

Joda, du har et poeng anonym. Boken er velkommen den, og det er en viktig debatt, men jeg kan likefullt ikke unngå å irritere meg over de tilsynelatende edle motiver som Melnes tilskrives i denne saken.