Friday, April 23, 2010

Storbritannia trenger en ny Maggie Thatcher

Gårsdagens valgdebatt på SKY bedømmes som jevnere enn den første. Nick Clegg imponerte nok engang, og viser tydelig at han behersker tv-formatet veldig bra. Men både David Cameron og Gordon Brown gjorde det bedre enn hva tilfelle var i den første debatten. Særlig ble Clegg presset på spørsmålet om britisk atomforsvar. David Cameron fikk gode tilbakemeldinger i en undersøkelse utført av Yougov for The Sun.

Det store problemet, noe også gårsdagens debatt tydelig illustrerte, er at ingen av de tre kandidatene utfordrer hovedproblemet - nemlig at pengebruken langt overgår inntektene. Før eller senere - i USA som i Storbritannia - må regningene betales, og britene trenger politikere som etterspør et mandat for tydelig reform. Det var nettopp dette Margareth Thatcher gikk til valg på, gjennomførte og ble gjenvalgt tre ganger.

Naturligvis må enhver politikere gå inn i sin tid og tilpasse løsningene - men motet, den politiske overbevisningen og viljen som Thatcher utviste - er noe Cameron kan lære meget av.

Minervaskribent Jan Arild Snoen har som vanlig en glimrende analyse av debatten og det britiske valget.

6 comments:

Anonymous said...

Ingen i hele verden trenger en ny Maggie.

Eirik Løkke said...

Tvert imot - de aller fleste land skulle trenge en dose thatcherism - jf budsjettdisiplin, effektiv og klar ledelse. Men derom strides de politiske uenige :)

Anonymous said...

Thatchers sosialdarwinisme er aldri noen god idé noe sted. Den mest spennende kandidaten er faktisk Clegg, etter at Blair og Brown har trukket Labour alt for langt mot høyre. Inntil man får stablet på beina et Labour som klarer å endre på alt det gale Thatcher gjorde og effektivt få tilbake UK slik det var før Thatcher så er det bedre å la Clegg styre. Han har mer fornuftig syn enn de to andre både på euro, utenrikspolitikk, innvandring, krigføring i utlandet og mye annet.

Bernt said...

Storbritannia trenger noen som kan ta hånd om de enorme sosiale problemene, en pragmatisk, sentrumsorientert leder som er troverdig på individuell frihet. Det innebærer villighet til å gjennomføre store forandringer i det perverse overvåkningssamfunnet som landet har blitt. Slik jeg ser det så har hverken Brown eller Cameron et fnugg av troverdighet på dette viktige spørsmålet.

puuuuke said...

Herregud! Hvor lavt går det ann å synke? sosialdarwinisme? England har aldri hatt et styre bedre enn under Tatcher. De rike ble rikere, men de fattige ble jammen rikere de også! Selve landet ble bedre.

Håper David cameron viser baller og kutter skikkelig i budsjetter og skatter.

gauder said...

Anonym 25.april:
Du kan vel ikke tro at *noen som helst* ønsker seg tilbake til tiden før Thatcher????
I hvertfall ingen engelskmenn!

Ekstremt økonomisk vanstyre, ineffektivitet, null kvalitet på produkter, osv., osv.

Før Thatcher var det i realiteten fagforeningene som styrte England, og landet hadde i realiteten begge bein godt ute i grøfta / myra.

Det får være grenser for historiløshet!