Tuesday, October 26, 2010

Voldtekt, rettssak og straff

Natt til tirsdag 13. juli vil definitivt gå inn i historien, i hvert fall for min del, som en noe spesiell dag. Det er tross alt ikke hver dag man blir vitne til et voldtektsforsøk, noe jeg skal ha den udelte glede av å berette for Bergen tingrett i morgen onsdag 27. Oktober.

Det er heldigvis ikke mange (overfalls)voldtekter som finner sted i dette landet. Ikke desto mindre så er det mange nok til at det bidrar til å spre frykt blant den kvinnelig delen av befolkningen. Hvorpå mange tenker nøye hvor, når og hvordan de selv transporterer seg hjem fra byen. Jeg tror ikke jeg fullt ut kan forstå omfanget av ulike følelser/frykt som kan følge av historier om voldtekt og forsøk på voldtekt. Men det er naturligvis en følelse som ikke særlig god. En desto bedre følelse er muligheten til å bidra til å avverge en slik hendelse, en mulighet jeg fikk denne sommeren.

I juli pusset jeg sammen med min gode venn Øyvind Olufsen opp vår felles leilighet i Bergen sentrum, og som jeg/vi har bodd i under min tid i Bergen. Tilfeldighetene ville ha det til at vi nettopp denne natten bestemte oss for å gjøre oss ferdig med å male hele stuen. Ikke rent sjeldent hører vi fulle folk på vei hjem, med ditto trang til å dele for omverden sitt syn på både det ene og det andre. Ettersom leiligheten er lokalisert i sentrum så hender det at vi får med oss slike ting. Det var også det første som slo oss da vi hørte lyder rett utenfor vinduet. Men i det jeg så vidt skimtet en lyshåret kvinne, som gav klart uttrykk for at hun var i en situasjon hun definitivt ikke ville være i, så fulgte jeg etter Øyvind Olufsen som allerede hatt satt kurs for å intervenere. Dette fant altså sted 5-7 meter utenfor vinduet vårt.

Overfallsmannen slapp umiddelbart grepet på kvinnen og løp ned overgaten hvorpå meg og Øyvind sprang etter. Jeg må innrømme at jeg ikke tenkte så mye over hva og hvorfor i den situasjonen, tankene mine gikk utelukkende på hvordan vedkommende overfallsmann ikke skulle slippe unna. Etter en løpetur på ca 2-300 meter, hadde gjerningsmannen gjemt seg bak noen søppelspann, men ble raskt oppdaget da meg og Øyvind gikk på hver vår side av gaten (for lokalkjente rett ved Det Akademiske Kvarter i Bergen). Straks mannen ble oppdaget, forsøkte han å løpe forbi Øyvind, noe som må karakteriseres som heller mislykket. Ha i mente at Øyvind er mangeårig styrkeløfter og dørvakt, hvorpå gjerningsmannen ble lagt kontant i bakken. Jeg gikk straks bort til Øyvind for å forhøre meg om assistanse var påkrevd, det var det ikke, og konsentrerte meg derfor om å geleide politiet via nødtelefonanrop til rette staden. Og politiet var på plass på under 2 minutter – faktisk ganske imponerende.

Gjerningsmannen ble overlatt til politiet og vi avgav forklaringer dagen etterpå.

Jeg har intet behov for å navngi vedkommende med navn, men som det fremgikk av BT sin dekning, så er mannen fra Somalia og påstår selv at han ”ikke husker noe”. Jeg skal også avstå fra å utbrodere noe ytterligere kring mine tanker om vedkommende, de er ikke spesielt høye. Og det er vel ikke bare meg som finner det påfallende at vedkommende er fra Somalia. Men det er en klar styrke ved det norske rettssamfunn at vi har klare prosedyrer for hvordan slike hendelser skal følges opp.

Finnes det noen rettferdig straff? Tja – ikke vet jeg. Men det jeg kan si er at det føles godt å kunne bidra positivt både før og under rettssaken. Og at ”the first line of defence” alltid skal og må være borgerne i et samfunn.

16 comments:

Terje Haugestrand said...

Godt jobba og flott at dere tok ansvar med å følge etter dette svinet.

Jeg er fremdeles skuffet over å komme ti minutter for sent til en lignende episode i mitt nabolag hvor et svin fra Somalia ble anholdt i påvente av at politiet skulle komme. Hadde jeg rukket det, så hadde det helt sikkert dukket opp både en skapdør eller to, særdeles glatt asfalt og kanskje noen herreløse hunder.

Anders said...

Hvor smart er det å skrive om at det ikke er tilfeldig at det er en somalier? Og det dagen før rettssaken! Hadde jo vært for jævlig om noen skulle mene at du var forutinntatt.

Anonymous said...

Takk for at dere reagerte så raskt og at derer brydde dere. I mange tilfeller skjer det dessverre ikke og jeg mener at dere to skal ha stor ros og en spesiell takk fra myndighetene. Jeg håper at gjerningsmannen får den straffen han fortjener. Hvorfor har vi ikke lest om denne saken i mediene, er det fordi gjerningsmannen var en av våre nye landsmenn kanskje?

Anonymous said...

"påstår selv at han ”ikke husker noe”."
Artig hvor raskt de lærer triksene gitt, disse nye "landsmennene" våre. Har man vett nok I situasjonen til å løpe og gjemme seg, er sjansene for å være psykotisk i gjerningsøyeblikket ikke akkurat overveldende, for å si det sånn. Uansett: Anders under her har rett; Det var ikke så lurt av deg å skrive "det er vel ikke bare meg som finner det påfallende at vedkommende er fra Somalia". Du ga nettopp forsvarsadvokaten ganske høykalibra ammunisjon...men du har selvfølgelig rett. Samtlige overfallsvoldtekter begått i Oslo de siste åra, har blitt begått av innvandrere, eller folk med innvandrerbakgrunn (og da omtrent utelukkende folk fra midtøsten og Afrika). Det er ingen grunn til å ikke anta at ikke det samme er tilfelle for resten av landet. Men man får ikke høre om dette faktumet i avisene selvsagt - det er jo ikke PK.

Kvinne said...

Kvinner kan ikke ta taxi i byene, kvinner kan ikke gå hjem alene om kveldene uten at de er redde for å
bli voldtatt, kvinner blir trakassert hvis de våger seg inn i visse bydeler i Oslo. Har vi snart forhold som i muslimske land, vi kvinner skal holde oss inne? Hva har vi gjort for å fortjene dette? Neste valg kommer om et par år, kanskje det er på tide å velge et parti som kan og vil forandre innvandringspolitikken her i Norge.

Anonymous said...

Vil bare si at det var virkelig bra jobbet med å avverge voldtekten.

Anonymous said...

Jeg er lei av nye landsmenn som voldtar, jeg er lei av nye landsmenn som stjeler, jeg er lei av nye landsmenn som utnytter sosialsystemet, jeg er lei av nye landsmenn som bestemmer hvordan gymtimene i skolene blir gjennomført, jeg er lei av nye landskvinner som gjemmer seg bak er tøystykke, jeg er lei av skoler med bare nye landsbarn, jeg er lei av Mullah Krekar. og jeg er lei for at jeg har mistet fedrelandet mitt, jeg vil ha det tilbake!!!

Anonymous said...

afrikanere er største problemet,de har en voldtektkultur ,de kommer fra krig og burde få oppfølging.eller gi faen å ta de imot. og faen bør mydighetene sende de hvor det er jobb i landet. disse afro ødlegger for alle utlendinger, alle som begår kriminelt bør sendes hjem . er utlending selv,og dritt lei alt det negative de driver med. KAST UT KRIMINELLE,OG LA SOSIALKLIENTENE JOBBE GRATIS TIL DE FINNER JOBB.

Helene said...

Herregud, her var det mye rasistiske utsagn ute og gikk... Gidder ikke engang å si hva jeg mener om den slags unyansert vissvass annet enn at de fleste voldtekter i Norge utføres av nordmenn, med unntak av overfallsvoldtekter hvor utleninger riktignok er overrepresentert.

Anyway, godt jobbet gutter!!!

Eirik Løkke said...

Takk for hyggelige tilbakemeldinger. Det kan godt tenkes at det ikke var smart å skrive at det var påfallende at det var en som var fra Somalia. Men hvor enn påfallende det er så skal alle behandles som individer, og husk at de aller fleste ikke vestlige innvandrere bidrar til dette landet på en god måte, og er dem som lider mest av at somaliere m.fler har et dårlig omdømme.

Som Helene skriver de fleste voldteker begås av noen en kjenner av etniske nordmenn.

Anonymous said...

flott gjort gutter!

Anonymous said...

Dere var riktig flinke gutter. Hadde dere ikke vært der, så hadde vel dette svinet sluppet unna.
Det er vel ikke noen bombe at denne voldtektsmannen er fra Somalia.
Skjønner ikke at disse svina ikke kan sendes ut av landet vårt. De jobber jo ikke, begår kriminelle handlinger, sitter og tygger khat hele dagen, før de går hjem og banker kjerring og unger.
Det er på tide å få disse svina ut. Skulle de ha fått norsk statsborgerskap, bør dette tas fra dem ved lovbrudd.

Kari

Anonymous said...

Helene sa: "Herregud, her var det mye rasistiske utsagn ute og gikk... Gidder ikke engang å si hva jeg mener om den slags unyansert vissvass annet enn at de fleste voldtekter i Norge utføres av nordmenn, med unntak av overfallsvoldtekter hvor utleninger riktignok er overrepresentert"

Greit nok, jeg er heller ikke begeistra for rasisme, MEN: Omskrivinger som "med unntak av overfallsvoldtekter hvor utleninger riktignok er overrepresentert..." er ikke til hjelp for noen. Du kan like gjerne kalle en spade for en spade, det er mye ærligere enn å rosemale det. Ifølge Oslo-politiet har ALLE (SAMTLIGE!) overfallsvoldtekter de siste åra blitt begått av "gjerningsmann med utenlandsk opprinnelse" (omskrivelse for "mørk hud"). Når du nedtoner det til "overrepresentert" er det ingen som gidder å høre på deg, når du advarer mot rasisme. Personlig er jeg også mot rasisme. Men jeg er ikke helt idiot heller. Det er åpenbart ekstremt vanskelig, kanskje t.o.m. umulig, å integrere mennesker fra enkelte kulturer, særlig folk fra midtøsten og Afrika.

Mannen i dress said...

Kom med oppdatering Eirik, hvordan gikk det i rettsaken? Brukte forsvarsadvokaten dine forutinntatte utsagt om somalske menn mot deg?

Anders said...

Ja, Eirik, har det skjedd noe i saken?

Eirik Løkke said...

Ja han fikk 2.5 år.

http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/hordaland/1.7365390