Thursday, January 13, 2011

Derfor bør Maria Amelie få bli

Om det noengang har vært en god grunn til å bruke skjønnsvurderingen sterke hensyn i asylpolitikken, må det være i saken om Maria Amelie, forfatter av boken ulovlig norsk og på alle måter en mønsterinnvandrerer det norske samfunn trenger flere av.

Reaksjonene etter arrestasjon er naturlig nok voldsomme og avspeiler tydelig en dissonans mellom folks forståelse av avgjørelsen og byråkratenes gjennomføring. Joda, myndighetene opererer innenfor rettsstaten og er i henhold til weberiansk praksis - men reglene er sjelden problemet - men hvordan de anvendes. Og i dette tilfellet hadde det vært fint mulig å anvende reglene på en annen måte.

For meg er det komplett absurd at terroristen og fare for rikets sikkerhet, Mullah Krekar, får bli i dette landet, mens mønsterborgeren Maria Amelie kastes ut. Jeg skal innrømme at jeg ikke er uten sympati med myndighetene som ønsker å gjennomføre vedtatt politikk, og Maria har, som selv beskrevet, vært ulovlig i landet i flere år. La det heller ikke være noen tvil om at vi som rettsstatt bør og må gjennomføre de lover som vedtas. Jeg har skrevet en bakgrunnsartikkel for Minerva om nettopp dette behovet.

Jeg har den siste tiden lest biografien til Ayaan Hirsi Ali, som ikke fortalte sannheten i hennes asylsøknad. I streng forstand så burde selvsagt ikke Hirsi Ali fått oppholdstillatelse - men jeg er glad hun fikk. Uten sammenligning forøvrig så har Maria vist gjennom årene hun har vært i Norge at hun er en borger dette landet trenger flere av.

Nils August Andresen skriver glitrende om de spesielle omstendighetene i denne saken som gjør at Maria imotsetning til de fleste andre ulovlig norske bør få bli i landet.

Lover og regler skal selvfølgelig følges og dette samfunnet bygger på likhet for loven - og med tanke på alle de som med dårligere begrunnelse har fått oppholdstillatelse på "humanitært grunnlag" eller som følge av "sterke menneskelig hensyn" eller "andre hensyn", har fått innvilget opphold, burde naturligvis Maria stille først i køen.

Vi kan ikke stille oss slik i dette landet at de innvandrere som vil, kan og ønsker å gjøre en jobb for det norske samfunn kastes ut, mens folk som betraktes som en fare for rikets sikkerhet tillates å bli.

7 comments:

Anonymous said...

Hurra for julenisselandet....regjering med baller vi har...men Mullah...stakkars mannen, han skal vi beskytte med nebb og klør

Anonymous said...

Spørsmålet med Krekar går på om vi kan akseptere at han blir dømt til døden når han kommer hjem eller ikke.

Min holdning er at det er opp til Irak om han dømmes til døden eller ikke. Han er en forbryter, og bør straffes etter sitt eget lands lover, selv om vi måtte være uenig i disse.

Anonymous said...

Akkurat som dere ikke skjønner at regler er viktige og holder kongeriket Norge samlet. Vi kan ikke ha det sånn at andre skal bli Norske statsborgere når det passer dem. Skal hele verden bli Norske statsborgere nå? Russland trenger denne borgeren mer enn det vi gjør!

Anonymous said...

De reiste til Finland, der kom de med falske navn, falske papirer, og søkte om beskyttelse.

Finske myndigheter fant ut at de ikke hadde behov for dette. De ville ikke selv fortelle hvor i Russland de kom fra.

Etter å ha flyktet fra finske vedtak, kom de til Norge. Med nye, falske papirer, nye navn som ikke var korrekte, og som var annerledes enn de som var brukt i Finland. De fikk avslag, med begrunnelse om at de ikke trengte beskyttelse.

Finske myndigheter tror faren har kranglet med kolleger om butikken de driver.

Maria har opptrådt med flere falske papirer i Norge, jobbet svart hele tiden, tatt eksamen med falske papirer, fått uriktig støtte fra norske myndigheter på falsk navn.

Hva i huleste skulle et samfunn gjort dersom de skullet tatt vare på alle slike?

Anonymous said...

At det plusetlig skulle være greit for denne personen å få tillatelse, men ikke for de 52 hjemsendte irakerne for bare 6 dager siden, er for meg en nøtt!!!
Den eneste grunnen til at denne jenta nå ansees som et "prakteksemplar" er rett og slett fordi hun har fått (nærmere bestemt svindlet seg til) sjansen til å integrere seg, mens tusener aldri fikk dette ifjor! Hun har utseende, og jukset seg fram til aksept bl.a. ved å bytte navn til ett som varmer norske hjerter... Den eneste grunnen at jeg sitter foran denne skjermen, er rett og slett fordi jeg har vært heldig... Jeg er en veletablert afrikaner i dette landet, men kunne fullt ut vært for "svær" for byråkratiets nåløye, og ingen hadde åpnet kjeften for meg dersom dette hadde skjedd... Jeg er rimelig sikker på at ingen hadde åpnet kjeften hvis jeg ble av en eller annen årsak hjemsendt idag...
Jeg kjenner også til et prakteksemplar av en iraker som ble hjemsendt for vel 3 år siden nå... Synd at han var dum nok til å oppgi riktige opplysninger til UD, og ikke forsøkte å skjule seg...
Jeg unner denne damen alt godt, og om hun blir, er det helt ok for meg, men de argumentene som anvendes for at hun skal bli er fullt så gjeldende for de tusener som sendes ut årlig uten at noen feller en tåre...

God dag folkens...!

Anonymous said...

Ja, det er bemerkelsesverdig i hvilken grad dette sirkuset har tatt av. Og damen selv bruker folks føleri for alt det er verdt, og viser at hun er flink til å få mediene til å spille på hennes parti. En ressursperson uten tvil, men altså også en ressursperson som respekterer Norges Lover kun når de passer henne.

Anonymous said...

Det kan hende at normenn en dag vil komme til og bli flyktning selv. Det er viktig og hjelpe mennesker i nød, og ikke sende de tilbake til krig eller fattigdom. Jesus sier at vi skal gjøre mot andre som vi vil at andre skal gjøre mot oss.