Friday, June 23, 2006

Høyres håp. Torbjørn Røe Isaksen


Det er svært sjeldent jeg lar meg skikkelig imponere over taler. De siste årene, som leder av Studentersamfunnet i Bergen og i andre fora har jeg etterhvert fått med meg en god del foredrag og taler fra prominente personer, kjempe interessant for all del, men innleggene bærer ofte preg av å ha blitt fremført tidligere.

Unntaket er Unge Høyres leder Torbjørn Røe Isaksen. Når Unge Høyres landsmøte i fredag startet i Stavanger var høydepunktet uten tvil Torbjørns tale til landsmøte.

Og for en tale!

Det er for det første Torbjørns evne til å fokusere på relevante politiske poeng, og ikke minst hans enorme patos i fremføringen som imponerer. Som sagt har jeg fått med meg en del taler de siste årene og få av dem kommer i nærheten av Torbjørn Røe Isaksen, både når det gjelder substans og fremføring.

Nå kan det selvsagt innvendes at jeg er veldig enig med Torbjørns budskap, og at det forkludrer min dømmekraft, det er vanskelig for meg å vurdere, men jeg tror ikke det er tilfelle.

Å høre Torbjørn tale er en sann fryd, og med unntak av Ronald Reagan (muligens) er det få som overgår Torbjørns evner retorisk.

Talen idag minnet meg på hvorfor jeg gidder å bruke så mye tid på Unge Høyre og selv om jeg prøver å beskrive talen, øyeblikket og stedet, er det rett og slett en av disse hendelsene som ikke kan beskrives, det må rett og slett oppleves!

25 comments:

Anonymous said...

Ikkje grin Erik :)

Men å sammenligne Tobben med Ronalden er vel i overkant. Churchill er nok forbannet over å ha rykket ned på tredjeplass...

Og dessuten kan du neppe ha hørt Anne Enger Lahnsteinds taler :9

Anonymous said...

Hørte du ikke gjorde en så verst jobb selv da du tok ordet på landsmøtet, Eirik.

Anonymous said...

Nå har jeg lest talen til Torbjørn. Eller litt over halvparten av den.

Enten holdt ikke Torbjørn seg til sitt eget manus. Eller så hadde Eirik tatt en overdose med Høyrebrus.

Talen var usaklig, platt og spekket med billige morsomheter som vi har hørt millioner av ganger før. I tillegg hadde den et pompøst preg, som nærmet seg det sponheimske. Det eneste som manglet var "Jeg har en drøm ..." og Frihet - frihet - frihet. (Uten å trekke noen sammenligning mellom Lutheren og Kolbergen)

Kanskje jeg klarer å mane meg opp til å lese hele talen, men sikkert er det at et Høyre som har den nedlatende holdningen til de andre partiene aldri vil bli store.

Var enig med en del av det som ble sagt, men det var jo stort sett selvfølgeligheter.

Konklusjon: Talen var helt ordinær.

Anonymous said...

Keiseren har ingen nye klær.

Her bommet du vesentlig, Eirik. But, by all means, don't let me precipitate on your parade... ;-)


M

Eirik Løkke said...

Geir du tar feil. Talen var glimrende først og fremst pågrunn av måten budskapet ble presentert.

En del morsomheter, polemiske usakligheter var med, men det dominerte ikke talen, talen var først og fremst om Høyre og Høyres vei videre, og hvorfor denne veien er den riktige.

Anonymous said...

Nå er jo du ganske enkel i drift. Enhver setning med ordenen bonde + subsidier vil jo få deg til å le i fem minutter.

Anonymous said...

Eirik, man kan si det samme om en viss Adolf sine taler - at de ikke først og fremst hadde substans, men ble levert med svært sjelden innlevelse og patos.

Dessuten så er jo alle kritiske fakulteter relativt nedsatt i en landsmøtesetting, hvor man er utelukkende blant sine egne, og hvor de sosiale og mottagelige sentra av hjernen er i høygir. Legg til reiseslitasje, alkoholinntak og lite søvn, og du har en tilstand med maksimalt, midlertidig nedsatte forsvarsverker.

Ikke det at jeg sier at Tobben spekulerer i dette, for all del, men det er nå slik stoda en gang er.

Men når sant skal sies, så er det virkelig en sjelden schwung over Torbjørn. I motsetning til deg (?) ser jeg imidlertid ikke det som ubetinget positivt, og jeg mener å vite at sentrale folk i moderpartiet ikke lar seg bevege på langt nær så lett som sikkert flertallet av UHL-delegatene gjorde.

Når det kommer til stykket handler politikk (i dagens Norge) definitivt ikke om svulstige taler, men om korridorprat, strategier og hestehandel. På de feltene er jeg redd for at Tobben faller kraftig igjennom i forhold til mange mindre taletrengte partiaktører. Jeg tviler til og med på at han ville virkelig trives i en parlamentarisk setting.

Sånn sett blir det nok aldri så lite overilt å titulere ham Høyre store håp; noe jeg vil anta også Kapitalismus vil slutte seg til etterhvert.


Mvh M

Eirik Løkke said...

Det stemmer at jeg er enkel i drift, og særdeles lett å underholde på humor området. Men dette var ikke først og fremst tale om bønder og subsidier, men håp, drømmer og lov å lykkes!

Om at utgangspunktet til Unge Høyre er muligheter ikke begrensninger.

Og M, Torbjørn er Høyres håp, fordi han kombinerer substans med retorikk på en måte få, om noen i Høyre overgår han i.

Anonymous said...

Jeg har gitt talen en ny sjanse i dag. Og dersom han faktisk holdt den talen som ligger på nettet, så var det en god tale. Og Torbjørn er flink med snakketøyet. Ingen tvil om det.

Men... din beskrivelse minner mest om en forelsket trettenåring, der selv middelmådigheter beskrives som verdens vakreste.

Eirik Løkke said...

Mulig det Geir. Men jeg har ikke kommentert bestemte deler av talen, det var noen punkter som var bedre enn andre, selvsagt.

Når det er sagt, er det uten tvil helheten som er mest imponerende.

Anonymous said...

Det som betyr noe, for de som ikke er frelste fra før, er om han kan fungere på noen som helst utmerket måte på Tinget, og om han kan gjøre en mer overbevisende innsats i TV-debatter, enn noen andre Høyre-håp.

Selv regner jeg det som rimelig sikkert at Torbjørn må vente på tur etter blant andre Ine Marie Eriksen.

Mulig at Telemark Høyre vil vurdere Torbjørn høyere i 2008, og nominere ham til sikker plass på Stortingsvalgslisten, eller kanskje han omadresserer til Oslo i folkeregisteret (her er vel kravet fast jobb eller egen leilighet, og jeg vet ikke om han kommer til å klare å oppfylle noen av de to vilkårene innen 2008). I sistnevnte tilfelle skulle han kanskje ha en viss sjanse, men vil f.eks. Oslo nominere ham foran Nicholai Astrup? Og hvilke talenter fra bystyret/byrådet vil være interesserte i å stille til Tinget.

Ellers vil han neppe være å finne som seriøs voksen aktør i politikken på riksplan, representerende moderpartiet og ikke UH, før tidligst 2013.

Og kanskje han da ikke lenger er like interessert, men det vil jeg foreløpig forutsette at han er.


M

Anonymous said...

Jasså Eirik, skulle nesten tro du hadde fått en "crush" på unge hr. Isaksen. Joda, Torbjørn er flink han (ellers hadde han neppe blitt valgt til leder av barne høyre). Du vet kommer man fra Stridsklev i Porsgrunn er det dioksinen i blodet som fremmer talegavene. Lykke til i jobben på Stortinget.

Eirik Løkke said...

Takk for det Mari. Og noe bra må det vel også komme Porsgrunn...

Odd said...

Grein du? Liberal girlie-man!

Eirik Løkke said...

prøvde å skjule det...

dessuten vil ikke kalle det grining, men berørt muligens.

geirronimo said...

Jeg støtter ethvert forsøk på å trå sosialismen etter sømmene :-)

Isaksen er dyktig, men er han så dyktig som det Jan Tore Sanner var i UH?

Jeg var, beklagligvis, ikke til stede under landsmøte, men antar at det sikkert var en fornøyelse...

geirronimo said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Eirik Løkke said...

Jan Tore Sanner var innom stortinget hvor jeg jobber i sommer og sa at de tilbakemeldingene han hadde fått var at dette landsmøte var bedre, kanskje det beste på lang tid i UHL.

Jeg har intet sammenligningsgrunnlag, i forhold til UHL landsmøte. Men å høre Torbjørn R. Isaksen snakke er en sann fryd. Nå har de endelig lagt ut talen på hjemmesiden ungehoyre.no

SimenJW said...

Hvis håpet til UH er Torbjørn så sier jeg bare trøste og bære på UHs sine vegne. Men for all del, tror du på fyren, så er dette sikkert som å høre evangeliet, julefortellingene og Hagens valgløfter på en og samme gang.

SimenJW said...

Hvis håpet til UH er Torbjørn så sier jeg bare trøste og bære på UHs sine vegne. Men for all del, tror du på fyren, så er dette sikkert som å høre evangeliet, julefortellingene og Hagens valgløfter på en og samme gang.

Eirik Løkke said...

Ikke håpet til UH, men HH. En vesentlig forskjell...

Anonymous said...

Jeg mener ærlig talt at dersom denne PR-kåte, messiassyndrombefengte pedagogsønnen fra Grenland skal være Høyres store håp, så er omtrent alt håp ute..

geirronimo said...

machiavelli, hvilket håp snakker du om? Omtrent alt det DU står for er ikke mulig å gjennomføre!?!

Anonymous said...

Tror du blander meg med en annen "machiavelli".. ?

Anonymous said...

Jeg er kun "Machiavelli" i bloggsfærene, nesten utelukkende i blåblogger. Jeg har aldri skrevet noe som helst under dette alias i noe som helst annet forum, f.eks. debattfora.


M