Wednesday, November 08, 2006

Parissyndromet


Hvor mange franskemenn trengs det for å forsvare Paris?
Svar: Umulig å vite, det har aldri blitt forsøkt...

La det være sagt med engang; Frankrike har mye godt å by på. Eller med Economist sine ord "France does matter". En stolt opplysningstradisjon, fremragende fotballspillere og et fantastisk kjøkken.

Det er likevel ikke til å underslå, Kapitalismus har store problemer med den franske mentaliteten. Sutre og mindreverdighetskompleksene, særlig i forhold til USA, globalisering og polske rørleggere. I Frankrike er frihandel nesten å regne som et skjellsord, og EU har etterhvert endt opp med å bli et gissel for fransk innenrikspolitikk. Dog har ikke Kapitalismus like store problemer som japanesere i sitt møte med Frankrike.

For japanere har franskmenn blitt farlig for helsen. Aftenposten skriver at årlig behøver 12 japanske turister psykologisk behandling etter møte med Paris. En diagnose som har fått betegnelsen "Parissyndromet". Og skal vi tro psykolog Yousef Mahmoudia er dette ingen spøk. - En tredel blir bedre umiddelbart, en tredel får tilbakefall, og resten utvikler psykoser.

Så langt i år har Japans ambassade i Paris vært nødt til å sende hjem fire turister. To av dem var kvinner som trodde hotellrommet deres ble avlyttet og at det eksisterte en konspirasjon i mot dem. Ikke nok med det. Ambassaderåd Carsoana Hamroki kan fortelle at tidligere tilfeller inkluderer en mann som trodde han var den franske solkongen Ludvig XIV, og en kvinne som trodde hun ble angrepet av mikrobølger(!) . Det er med andre ord ikke lett å være japaner i Paris.

Mon tro om ikke Borat burde ta seg en tur til Tokoyo, tror kanskje det kunne blitt en artig affære...

11 comments:

Anonymous said...

So the french want more evidence? Last time the french wanted more evidence, it rolled through the country with a german flag...

"David Letterman i forbindelse med den franske holdningen under Irakkrigen"

Anonymous said...

"Japaneser"?!??!!?

Eirik Løkke said...

endret :)

Anonymous said...

Hvorfor er det trær langs fortauene i Paris? For at tyske soldater skal få gå i skyggen! =p

Anonymous said...

Hahaha!

De fleste kjenner sikkert til dette, men kanskje ikke alle:

Gå på google, skriv inn "french military victories" og trykk på Jeg prøver lykken.

Alltid like morsomt!

Anonymous said...

Mye bra her. For å ikke glemme ordene til den udødelige Homer Simpson: There I was shaking like a french soldier...

Anonymous said...

oh...den utgaven der er SÅ forrige uke, altså. du skulle sende inn kronikk!!! kadegikkidå? jeg sendte inn vel vitende om at jeg var diskvalifisert from thi beginning:D

Machiavelli (No) said...

Tror nok det heter japaner, gitt... Og nei, det er ikke endret ennå ;-)

Når det gjelder motstand mot globalisering, Løkke, burde du kanskje begrepsavklare ordet globalisering først.

Det er jo ikke slik at folk er enten for eller imot globalisering, punktum. Man er for eller imot aspekter ved den. De færreste har full oversikt over hva den innebærer ennå, og hvor alle de skjulte diskrimineringsmekanismene ligger.

På samme måte er det idiotisk å si at folk som er imot USAs imperialisme (slik den gir seg utslag i visse deler av verden, især i latinamerika - deres egendefinerte "bakgård"), er imot USA generelt, eventuelt alle amerikanere. Slik er det reneste sludder. Det blir derfor latterlig når politisk indignerte amerikanere (helst republikanere) og blåbloggere i Norge med mindreverdighetskomplekser som gir dem akutt behov for "noe større enn seg selv" å kjempe for, automatisk kaller all kritikk av deler av USAs utenrikspolitikk (fortrinnsvis den mest hemningsløst ekspansjonistiske sådanne) for "antiamerikanisme".

Get real, folks.

Og hvem bryr seg egentlig om hva franskmennene mener. Snart er kanskje ikke USA en reell, overveldende maktfaktor i Øst-Asia lenger, og på sikt kan hende heller ikke overfor EU. For Frankrikes del er maktfaktordagene forlengst svunne...

Men de er jo sjarmerende da, med all sin navlebeskuende patriotisme - omtrent som Bergensere, som minner oss om at de har vært hovedstad i Norge (for 900 år siden.. ), og kanskje kan bli det igjen... ;-)

M :-)

Anonymous said...

Tre kommentarar:

1. Nå er de vel strenge med dei stakkars parisiske innbyggarane. Tenk de sjølv kva for mentalt torturerande påkjenning det må vere å kvar einaste dag vere offer for 2 millionar blitsblink, og å skulle varte opp for minst like mange hesleg elskovssjuke par? Ikkje rart om ein vert litt gretten av dét!

2. Ære vere Frankrike for at dei av og til retter ei velfortjent sutresalve til både EU og USA!!

3. Interessante tilskot til ordboka her, ja! :) Japanesar og sutrekompleks... (Kva ER eit sutrekompleks? Forklar gjerne dette omgrepet også, i samme slengen som globalisering!)

Men for all del: La oss boikotte Paris som kjærleiksby og heller leggje ferien til Tokyo, ja! -Gjerne i lag med Borat! ;)

Mathias said...

Eirik! Dine holdninger er ikke bra, du burde kanskje tatt deg en prat med UH medlem Alpeluen som visst nok har vært student i Toulouse. Kanskje han kan forandre dine meninger og holdninger ang. Frankrike.

Anonymous said...

Jeg har selv lest den nevnte utgaven av The Economist, og jeg studerer for tiden i Strasbourg. For å si det rett ut, jeg kunne ikke ha sagt det bedre selv. Mentaliteten i forhold til forandringer (på generel basis)her er helt forkastelig. De fleste er klar over at ting ikke fungerer, men det er ikke snakk om å gjøre noe. Nå er det (heldigvis?) snart presidentvalg, og jeg har et ørlite håp om at Sarko faktisk kan beholde den energien han daglig viser, men jeg er redd for at han, som alle andre politikere, feiger ut når studentene og fagforeningene samler seg i gatene og stopper samfunnet.