Thursday, February 22, 2007

Dømt til 4 års fengsel for å benytte seg av ytringsfriheten

Den egyptiske bloggeren Abdul Kareem Nabeel Suleiman, ble torsdag dømt til 4 års fengsel for å ha kritisert islam, og for å ha kritisert den egyptiske president Mubarak. Det finnes knapt ord for å beskrive det åpenbart urimelige i denne dommen, men det er verdt å legge merke til at dommen finner sted i et såkalt "moderat" muslimsk land, som attpåtil er alliert med vesten i kampen mot fundamentalistene. Å dømme personer som uttaler seg kritisk mot islam og regime omtales altså som "moderat"...

Det hele minner meg om Team Antonsens debatt om hvor nært menstruerende muslimske kvinner kunne stå i en begravelse. Hvor begravelsesagent Jølsrud (Atle Antonsen) debatterte mot Khalid Iqbal (Harald Eia), og Iqbal konkluderte med at de konservative muslimene mente at menstruende kvinner kunne stå 1000 meter fra, mens de "liberale" mente 500...

Kudos til Minerva og Jan Arild Snoen for bra initativ. Likeså til Vox Populi for å ha startet opprop til støtte for Kareem.

8 comments:

Knut Johannessen said...

Myndighetene har med denne dommen sendt et klart signal til bloggere og andre som bruker internett i Egypt til kritikk av islam og myndighetene: "Denne type kritikk ønsker vi ikke."

Siden øvrige massemedier er "statsautoriserte", har nettet vært eneste mulighet for å målbære kritikk. Det kan man nå ha satt en effektiv stopper for.

Derfor er det viktig at vi engasjerer oss.

Anonymous said...

Bra tiltak ja, og bra du slenger deg på bølgen. Men at du samtidig gir ett sleivspark til moderate muslimer synes jeg ikke om. Jeg tror heller ikke at du mener det slik, men ditt klønete eksempel fra Team Antonsen gir et intrykk av det.

Programsekretariatet said...

Bra blogg du har Kapitalismus. Har linket til den. Du har kanskje interesse av å gjøre det samme:-)

Mathias said...

Ja, jeg så det i går kveld på nyhetene. Det er ikke første gangen, allerede sitter flere hundre bloggere fengslet i Iran for det samme. Det som er mer oppsiktsvekkende er at det skjer i Egypt som burde være mer liberalt enn de fleste islamske land, men der har vi kanskje tatt feil. Egypt har jo lenge blitt betraktet som kanskje det mest liberale landene i den islamske verden etter Tyrkia.

Mathias said...

Imidlertid har nok iranere som er dømt for det samme fått adskillig strengere straffer, og ikke vet jeg om de kanskje er dømt til døden.

Når det gjelder menstruerende kvinner står det i Koranen at menn skal holde seg vekke fra kvinner som har mensen. Egentlig et godt råd, og særlig når de skal ha mensen, for da er de hissige som faen.

Anonymous said...

Eg vil heller lese om stengte veier på sørlandet. Kor i helsiken blir det av FRP??!!!!

Eirik Løkke said...

Gode tiltak, slik som å opprette blogg i forbindelse med programarbeidet må selvsagt belønnes med link. Alle som ønsker å komme med innspill og påvirke (om enn så lite) anbefales å ta turen innom.

Mathias har som vanlig gullkornene på lur…

Lars, Frp kommer nok snart på banen og krever at politikerne må ordne opp i været!

Aksel, Poenget mitt var å problematisere begrepet ”moderat muslim” derav mitt ”klønete” eksempel fra Team Antonsen. Betegnelsen ”moderat muslim” og påfølgende vennligsinnet innstilling må i mine øyne fortjenes gjennom handlinger, ikke ord. Mubaraks regime i Egypt vurdert etter denne dommen er jeg ikke sikker på fortjener betegnelsen moderate muslimer.

Anonymous said...

Mulig at Mubarak er en "moderat" muslim, dvs at han kanskje ikke ber fem ganger til dagen, faster osv.
Kritkken burde vel heller fokusert på at demokratiet i Egypt er tydeligvis temmelig "moderat". Muslim, hindu eller kristen, dette er et angrep på ytringsfriheten og definerer da styresettet i landet, mer enn religionen.