Monday, May 07, 2007

Kapitalismus Gratulerer Sarkozy.

- Men er han en Thatcheritt?


I motsetning til hva norske medier og kommentatorer har prøvd å innbille det norske folk var kveldens franske presidentvalg ikke særlig spennende, det vil ha vært en skrell av de sjeldne om Royale skulle blitt Frankrikes første kvinnelige president. Ikke desto mindre gledelig var det at Sarkozy ble valgt!

Jeg må innrømme jeg er temmelig usikker på Sarkozy. Ikke har jeg likt hva en kan kalle lefling med høyreekstreme krefter, særlig i innvandringsspørsmål.

Han har varslet endringer, og det franske folket har stemt for endringer. Det er positivt. Men greier han å liberalisere den franske økonomien i tilstrekkelig grad? Greier han å fri Frankrike fra den absurde økonomisk patriotismen?

Jeg er villig til å gi han "benefit of the doubt". Først og fremst fordi Sarkozy virker bestemt og han vet hva han vil og han vet han vil få bråk...

Men i motsetning til tidligere franske forsøk som har blitt stoppet av streiker, så tror jeg ikke Sarkozy vil "back down".

Frankrike trenger forandringer. De trenger litt flere YTERE og litt færre SYTERE!

Måtte han lykkes!

13 comments:

Anonymous said...

"Frankrike trenger forandringer. De trenger litt flere YTERE og litt færre SYTERE!"

Fortsett på denne måten du, lille venn, så skal du se at du bidrar til å holde Høyre på mellompartistadium - også etter høstens kommunevalg...

(Les: Man kan være enig i det du skriver, men det er MÅTEN du skriver det på - og det er også symptomatisk for Høyrefolk mer generelt.)

Eirik Løkke said...

Takk for rådet store venn...

Men noen ganger kan politisk taktikkeri med fordel ofres for litt "plain speak"

Er det noe Sarkozy beviste i valgkampen, så er det kanskje at politisk taktikkeri fremfor direkte tale ikke alltid er en fordel. Og heldigvis for det.

Men for all del måten jeg og Høyre (uten sammensligning forøvrig) kommuniserer på må gjerne gjennomgåes, det kunne vi sikkert behøvd alle.

Anonymous said...

Med hvor stor sikkerhet kan du si at dette var grunnen til at han vant? Kanskje grunnen heller var egoisme? Eller nasjonalisme? Eller for uaktuell motstander? Hvordan kan du konkludere uten videre med at det var fordi han var tydelig?

Joda, "jeg har lyst til å spyle avskummet bort fra gatene" er tydelig nok det - men han gjentok det ikke under valgkampen.

Så nok en gang forenkler du. Nok en gang er din verden tilsynelatende svart og hvit - slik du deler den opp i en dikotomi i skillet mellom de som YTER og de som SYTER.

Men tror du virkelig verden er så enkel? Har du hørt om "the haves and the have nots"? Har du lest "Distinksjonen"? Har du hørt om fiendebilder, og hverdagsmenneskets behov for dem - og altså en enkel "us and them"-holdning - for å fungere optimalt?

Kanskje var det dette som gjorde amerikanere så flittige og lykkelige under Reagan - at det var den kalde krig som toppet seg - og ikke Reagans fantastiske samfunnsvisjoner, "compassionate conservatism" eller "kløktige" "Reaganomics"?

Verden har nok av politikere som forenkler og reduserer verden til slagord. Det tror jeg mange velgere i Norge mener. Nettopp derfor er den type forenkling som du bedrev i innlegget her, og forsvarte bruken av, neppe egnet til å fenge så mange NYE velgere for Høyre..

Eller sympatisører her til lands for Sarkozy.

Eirik Løkke said...

Joda, alt kan nyanseres. Og det finnes definitivt folk som har det vanskelig i Frankrike og andre steder som ikke syter.

Men jeg står på at et hovedproblem i Frankrike og mange andre steder er at det er for mye syting og for lite yting.

Hva gjelder Sarkozys seier, så skal jeg ikke være sikker på hva som var utslagsgivende. Men jeg tror at han fremsto som handlekraftig, med ideer som hadde troverdighet, blant annet at man må jobbe mer, var noe som bidro positivt til Sarkozys seier.

Som sagt kan man godt diskutere kommunikasjon og strategi, men verden har nok av silkeglatte politikere med rådgivere som utformer "budskap", mitt anliggende var litt mer "plainspeaking", godt mulig at det ikke alltid hjelper på, men det er bedre å være ærlig å stå for noe, enn alltid å ta hensyn til poliltisk taktikkeri, om enn med konsekvens at "Høyre skulle bil" et mellomstort parti.

Mathias said...

Det vil uansett president ikke være lett å styre Frankrike da franskmenn har en hang til å løpe ut i gatene dersom de blir misfornøyde. De har en revolusjonær kultur. Går Sarkozy for hardt frem vil det nok skje opptøyer, enten kommer bøndene til Paris med sine traktorer eller så tapeteserer fiskerne Paris med fisk.

Anonymous said...

Jeg har sagt mye om denne saken, og mer kommer jeg kanskje til å si, men foreløpig er det bare til å nevne at for tiden er det mest relevante ordet neppe hverken YTE eller SYTE, men NYTE.. (!)

Sarkozy har nemlig brukt dagene etter presidentvalgsseieren til å gjøre seg fortjent til sitt nye oppnavn som "Republikkens livsNYTER".

Ta den! ;-)

Anonymous said...

Sarkozy er kjent for å være et arbeidsjern, og jobber gjerne 18 timers dager.

Og etter en lang valgkamp, hvor det helt sikkert ikke var få lange dager, skulle det vel bare mangle at han ikke tok seg en skikkelig luksøriøs ferie, og fikk anledning til å nyte livet før presidentembedet inntas.

Hadde SYTERNE i Frankrike hadde en lignende innstilling som Sarkozy hadde landet ikke hatt fullt så mange problemer som de har i dag.

Og ikke minst må Sarkozy få hvile før han skal knuse fagforeningene og den organiserte pøbelen, som garantert kommer til å lage problemer for Sarkozys reformer. Så han må gjerne NYTE for min del.

Anonymous said...

Hmmmm... "The French Bastard" har allerede begynt valgkampen og sjarmoffensiven for Høyre, FrP og høyrekreftene ellers ser jeg....

Anonymous said...

Og den anonyme syteren (kunne det være trygdetaperen fra Haugesund...) er fremdeles opptatt av å syte til seg penger fra fellesskapet...

Vel, da er det vel bare å stemme Ap eller SV da.

Anonymous said...

Høyt nivå på diskusjonen her fra Høyre-folkene sin side, ser jeg..

Anonymous said...

Og mens jeg først tar for meg denne vemmelige "the french bastard":

"Og ikke minst må Sarkozy få hvile før han skal knuse fagforeningene og den organiserte pøbelen, som garantert kommer til å lage problemer for Sarkozys reformer. Så han må gjerne NYTE for min del."

Frankrike har en av de laveste prosentandelene fagorganiserte i Vest-Europa: ca. 10%

Dette lille antallet mener du altså er så plagsomt at det må knuses? Mener du virkelig at denne forsvinnende lille prosenten kan legge kjepper i hjulene for Sarkozy? Da må de jo i så fall være usedvanlig effektive. Skikkelige ytere med andre ord - ikke sytere (siden du følger bloggeieren i å anvende denne idiotiske og simplistiske dikotomien), og det samme gjelder jo tydeligvis pøbelen (ok, jeg er med på bruken av akkurat det ordet), som for lengst har vist seg å være blant Europas mest "produktive".

Har du feriehus i Frankrike e.l., siden du tar alt dette så personlig, og bekymrer og engasjerer deg så mye... ?

Anonymous said...

Når det er streik i Frankrike, så er det ikke bare organiserte som streiker. Det er det som er problemet. Men det er jo ingen hemmelighet at det er fagforeningene som organiserer motstanden.

Den anonyme syteren må jo være usedvanlig dårlig informert, hvis han ikke har fått med seg at reformene fra Alain J, på midten av 90-tallet og de samme forsiktige forsøkene fra Villepin ble stoppet av streiker og pøbler.

Her kommer Sarkozy ikke til å vike unna en tøddel! Jeg er glad i Frankrike og håper derfor at Sarkozy får kustus på landet. For å få til dette trengs det grep

Anonymous said...

Ja, det er jo nesten ingen som vet dette om Alain Juppé osv... Spør hvem som helst på gata, ikke sant?

Og er det noen som syter her så må det jo være den franske bastarden (seg selv eller Sarkozy?), som sikkert sitter noenlunde greit i det selv, men som syter sin store nød over de fære fagorganiserte.

Men men, stå på du, tapre Gaullist. Frankrikes "gloire" vil nok før eller siden uforhindret og i full styrke omsvøpe deg igjen..