Sunday, July 15, 2007

Tilbake fra Georgia

- En liten oppsummering.

Godt solbrent og nok en erfaring rikere vendte Kapitalismus tilbake fra Georgia fredag. Anledningen var et samarbeidsprosjekt vi i Unge Høyre hadde med New Right sitt ungdomsparti i Georgia. Hovedfokus var på å gjøre vår søsterorg. gjennom learning by doing til en mer slagkraftig organisasjon med tanke på neste års valg i landet.

Det var meget lite jeg visste om georgiske politikk før reisen. Mitt inntrykk av president Mikheil Saakashvili var stort sett bra, men det var før jeg snakket med innbyggerne i Georgia og særlig våre subjektive venner i New Right. Dvs før jeg reiste snakket jeg sammen med en venn i AUF som også har prosjekt med sitt søsterparti i Georgia, hvor Saakashvili ble fremstilt på samme måte som autoritær og tyrannisk. Human Rights Watch og Amnesty skal visstnok også ha rapporter som ikke er altfor gode for det sittende regime. Og den sittende presidenten er meget opptatt av å ha et godt omdømme i utlandet, og det gir selvsagt muligheter for å utøve press.

New Right står for en Reagan politikk basert på Small government, low taxes, rule of law, protection of private property, individual liberty and personal responsibillity. Slikt sett var det en sann glede å arbeide med dem, og forhåpentligvis vil de ha stor fremgang ved neste valg.

Ellers merker man fort at Georgia er et land i rivende utvikling. Det er mange gamle slitte bygg, men det er også stadig flere nyrenoverte og fargesprakende bygninger. Georgia er også et svært kristent ortodoks land, med vakre kirker, men landet slo meg ikke som veldig patriarkalsk, selv om man naturlig nok ikke kan få et større innblikk i slike spm over så kort tid. Likevel, 90 % av de mange som møtte på seminarene var jenter.

Georgia er et vakkert og meget stolt land. Det er f. eks umulig å tilby penger til hotellverter som gir ekstra service, de takker bare nei, noe som er ekstra spesielt med tanke på hvor fattige mange av disse menneskene er. Men det er stolthet og verdighet, man kunne ha mye å lære av i Norge.

Ellers kan jeg melde om følgende fra Georgia.

- De er svært stolt av maten sin, det betyr at DU også bør spise den, uavhengig av om du tåler den eller ikke.
- Ikke jogg alene på morgenen i Batomi ved Svartehavet. Det er MANGE (30-40) lausbikkjer som ikke går av veien for å knurre. Ja, jeg var jævlig redd. Ikke kjekt.
- De er glad i vodka. Og i å skåle
- Veieffektiviteten i Georgia er stor, selv om det bare er to felter, så greier man å presse 3-4 biler ved siden av hverandre, gjerne i 100 km/t.
- Overgangsfelt er kun for estetikken sin del. Selv om det er fotgjengere som bruker dem, betyr det IKKE at bilene stopper.

Og ja et meget godt og empirisk begrunnet råd. BRUK SOLKREM du blir brent hvis ikke :)

5 comments:

Knut Johannessen said...

Interessant prosjekt og fin beskrivelse av landet. Det sier mye om et folk, når man ikke anser det å gjøre jobben sin som noe som bør premieres ut over lønn. I Norge forventer man jo tips for å lage en kopp kaffe!

Ellers har jeg i mange år hevdet at jogging er farlig. I tillegg til at det er komplett umulig å treffe en jobber som smiler. Nei, gjør som meg, start med Buddah-building.

VamPus said...

"Overgangsfelt er kun for estetikken sin del. Selv om det er fotgjengere som bruker dem, betyr det IKKE at bilene stopper."
Løsningen på det i Spania var å kun krysse veien med nonner eller mødre med barnevogn som skjold. Tror katolikker brenner ekstra lenge i helvete om de sneier bort i sånne :-)

Eirik Løkke said...

De er jo meget religiøse i Georgia så mulig løsningen din Vampus kunne ha noe for seg.

Budda building? Hørtes ut som et interessant prosjekt...

Anonymous said...

Det er bare til å pøse på med Cola det - da oppnår man tidsnok "Buddha-building".. ;-)

(Merk at all fysisk aktivitet forsinker Buddha-byggingen, og bør unngås så langt som mulig mens prosjektet pågår.. ;-)

Eirik Løkke said...

Hmmm, Mulig buddhaprosjektet får vente til senere...