Wednesday, December 31, 2008

God nyttår!

2008 har vært et bemerkelsesverdig år - kanskje det mest bemerkelsesverdige siden murens fall i 1989. La meg få ønske godt nytt år ved å komme med tre korte betraktninger om året som har gått og enda viktigere om året som kommer!

BARACK OBAMA
Jeg tror det er få, om noen, som er i stand til å fullstendig forstå betydningen av forvandlingen i USA med Barack Hussein Obama som president. Det skal bli usedvanlig spennende å følge Obamas første år - selv kommer jeg til å være på plass i D.C når han taes i ed 20 januar!

THE END OF CAPITALISM?
Siste halvdel av 2008 har utvilsomt dreid seg om den finansielle krisen som har preget verdensøkonomien. Når ikke økonomiprofessor og nobelprisvinner Paul Krugman sier han forstår hele krisen (uten sammenligning forøvrig), er det neppe noe stort slag for egoet å innrømme at ikke jeg heller evner å forklare den økomomiske krisen i sin helhet. Forståelsen av krisens årsaker og påfølgende løsninger fremstår for meg som klart ideologisk, langt inn i fagmiljøet.

Men hvor mye har egentlig endret seg? Å snakke om kapitalismens slutt - er bare tøv. Den utøylede rovkapitalismen - som meste av alt er konstruksjoner av stråmenn, og da følgelig få som noen gang har diskutert er heller ikke veldig relevant i denne diskusjonen.

Det er nok likevel min antagelse at diskusjonen "stat vs privat" har, eller ihvertfall vil helle mer i retning av statlige løsninger, som følge av offentlighetens forståelse av krisens årsaker og påfølgende løsninger. Jeg sa ikke at jeg liker det, men jeg tror det kommer som en konsekvens. Og det er ikke nødvendigvis bare negativt.

Eller sagt på annen måte. Heller enn å snakke om større eller mindre stat - så bør mantraet være en bedre stat. At staten drives mer effektivt, kommer opp med gode løsninger og tjenester for de borgerne som betaler for dem gjennom skatt, så kan man vanskelig være motstander av det.

Men det er, til tross for finansielle problemer, veldig lite som tyder på at markedsøkonomien som grunnleggende system er truet, og det skal vi jo være glade for, ihvertfall er jeg det!

LIVERPOOL GULL?
Kanskje enda viktigere enn verdens økonomiske utsikter er fotballutsiktene. Og også for første gang siden 1989/1990 ser det lyst ut med tanke på et Liverpoolgull. Det er i likhet med 2008 som sådan bemerkelsesverdig, ettersom de har rotet vekk mange poeng hjemme mot lag de skal feie banen med. I tillegg har Torres vært mye skadet. Men dette til tross, så leder Liverpool Premier League ved inngangen til 2009. Så kanskje er 2009 året hvor tittelen kommer hjem til Merseyside igjen - det er ihvertfall lov til å klinge seg til HÅPET!

Med ønske om et riktig godt nytt år!

Ses igjen i 2009!

7 comments:

Kyle said...

Nei, nei..
Det holder ikke å si at vi skal ha en "bedre" stat.

Det trikset brukte Obama, og vi vet det betyr større stat

Eirik Løkke said...

Men hvis du ser bort fra triks og spill - så er mitt poeng at det kunne være hyggelig med en bedre stat. Call me crazy - men jeg synes ikke det burde være en liberal oppgave å sørge for at du bare har massive tullinger i staten.

Olve Hagen Wold said...

God nyttår
God år
En år
Åren

Revurdere kjønnet?

Anonymous said...

Haha, ja, håpet er viktig. Spesielt for Liverpool-supportere.

Anonymous said...

"Heller enn å snakke om større eller mindre stat - så bør mantraet være en bedre stat." Det beste en høyremann har sagt på langt tid!

mrtn said...

Jeg har litt på følelsen at det endelig ser ut som om Eirik og flere på høyresiden har forstått at det ikke er noe galt med staten per se, så lenge den gjør jobben sin og ikke trer over grensen. Så kan vi diskutere fram hvor den grensen skal gå. I finanskrisetider er det særlig gunstig med en aktiviststat. Det tror jeg kommer til å få positive utfall de neste par årene om vi legger oss på den linjen.

Riktig godt nyttår, Eirik! Sees i Oslo.

M

Eirik Løkke said...

Vel Martin, tror nok ikke jeg kommer til å gå inn for noe utpreget aktivistisk stat. Men at det er bra å få en stat som evner å tiltrekke seg gode folk - det er viktig.

K aka E