Thursday, December 14, 2006

Gale Willy rider igjen. Frp krever at all religiøs forkynnelse må foregå på norsk

I Aftenposten i dag kan vi lese at FRP fremmer krav om at all religiøs forkynnelse, i alle trossamfunn, må foregå på norsk. Forslaget er så fornuftsstridig at det er vanskelig å ta det seriøst. Innvandringspolitisktalsmann Per Willy Amundsen kommer med følgende begrunnelse for det spinnville forslaget:

- Vi må få opp i dagen den kommunikasjon som foregår mellom religiøse ledere og menighetene.
Ja men da så, og jeg som trodde forslaget bare var på pur faen. Litt sånn for å minne idiotsegmentet i dette landet om at FRP fremdeles mistror innvandrere, i tilfelle noen skulle lure.

Forslaget vil selvsagt ramme alle minoriteter som ønsker å praktisere sitt livssyn, hva gjelder språk så vel som tradisjon, særlig katolikker vil bli hardt rammet. Alle som leser Kapitalismus vil se at min generelle holdning til religion er omtrent som Jon Elsters holdning til fransk teori, altså i hovedsak TULL.

Ikke at det gjør forslaget til Amundsen noe bedre. For det første, hvordan skal man overvåke at man snakker norsk hele tiden - inspirasjon fra gamle Sovjet? Hvilke unntak, hvis noen, skal være tillatt – skal det f. eks være lov å synge Kyrie elieson? Vil alle klassiske engelske og tyske julesanger og salmer bli forbudt, eller er det spesifikt arabisk man er ute etter å ramme.

Dette vil på ingen måte bedre integreringen, stimulere til språklæring - det vil ikke medføre noen positive effekter overhodet. Det lover ikke godt for mulighetene for fremtidig borgerlig samarbeid når representant Per Willy Amundsen til tilstadighet prøver å overgå seg selv i stupiditet. Dessverre ser bygdetullingene ut til å fremdeles få herje i Frp.

(Skulle vel ikke behøve å nevne Per Sandberg...)

15 comments:

Anonymous said...

Syns vi burde forby disse herra muslima å snakke noe annet enn norsk generelt jeg. Gidder em ikke læra seg norsk så får em heller holda kjeft spørru meg.

Mathias said...

Dette innlegget var mye mye bedre enn det forrige, men det var vel neppe som å hoppe etter Wirkola.

Nei, mer enig kan ikke bli. Godt uttrykk "idiot-segmentet i Frp", smak på ordet IDI-OT SEG-MEN-TET I FRP".

Over til saken, ja hvordan skal dett kunne kontrolleres, og hva med den katolske Kirke som har gudstejenester på spank, polsk, engelsk, vietnamesisk og sikkert latin. Skal disse forbys. Neppe. Dette viser hvor hjernedøde Frp er.

For å være ærlig, burde du ta litt kraftigere i Eirik, lange ut hvor hjernedøde og mange sauehjerner dette partiet består av, samt værre beskrivelser.

Mathias said...

En ting som også må tilføyes er at f.eks. imamen som skal holde talen må første tenke igjennom hva han skal si på f.eks. arabisk, også skal vi kreve at han på direkten skal oversette dette til norsk for en publikum som kanskje ikke kan norsk. Hvilken logikk er dette, man kan jo ha lyst til å vri seg i latter. Dette blir jo et gufs fra middelalderen da alle gudtjenester gikk på latin, men en svært liten del av befolkningen kunne latin.

Anonymous said...

mathias, selv om det kan være en viss fare for feildubbing så synes jeg dubbing av de religøse forkynnelsene hadde vært et utmerket kompromiss.

Mathias said...

Koranen egner seg best på arabisk. Jeg har lest litt i Koranen på norsk; det er ikke akkurat det samme. Akkurat som at Bibelen egner seg egentlig best på latin (jeg motsier kanskje meg selv her). F.eks. høres Fader Vår (Pater nostra) bedre ut på latin enn norsk:
Pater noster, qui es in caelis,
sanctificetur nomen tuum,
adveniat regnum tuum,
fiat voluntas tua,
sicut in caelo, et in terra.
Panem nostrum supersubstantialem da nobis hodie;
et dimitte nobis debita nostra,
sicut et nos dimittimus debitoribus nostris;
et ne inducas nos in tentationem,
sed libera nos a Malo.

Det er fordi språket har religiøse undertoner, og norsk er et språk uten særlig religiøse undertoner.

Poenget er at talen eller forkynnelsen må foregå på det språk menigheten / gruppen foretrekker, ikke det språket staten foretrekker. Dessuten kan man jo diskutere om dette forslaget er brudd på grunnlovens paragraf om religionsfrihet?

Anonymous said...

Du er en dust, Mathias

Mathias said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Mathias said...

Takk, i likemåte Gale-anonymus.

Det er tydelig at du mangler argumenter, har mindreverdighets komplekser og lider av diverse syndromer. Jeg anbefaler deg en ting; oppsøk en psykriater. Du finner sikkert en bra en ved å gå inn på www.gulesider.no

Anonymous said...

Men at menigheten skal forstå er jo bare piss når det kommer til det arabiske språket. Unge muslimer i dag forstår jo ikke arabisk. Dette er et tøysete argument, så skal unge muslimer i dag forstå det som blir forkynnet må det nok nesten foregå på norsk.

Ikke at dette er en støtte til forslaget.

Mathias said...

En del unge muslimer forstår sikkert ikke arabisk hvis de er fra Pakistan, Iran eller Tyrkia. Men er de fra Irak eller andre arabiske land burde de forstå klassisk arabisk såpass at de forstår budskapet i Koranen. Poenget er at man har full rett til å snakke det språket man vil, uten at det skal få økonomiske konsekvenser. At unge muslimer kanskje ikke forstår arabisk er et dårlig argument, da de sjeldent går i moske. De fleste som går i moske er nok helst eldre muslimer, som ofte ikke kan så bra norsk.

Poenget er at forslaget er tullete, og man kan alltids argumentere for og imot, men under alle omstendigheter strider dette mot den enkeltes frihete til både religionsutøvelse og rett til å snakke det språket man vil utenom jobb og skole. Dette fremmer ihvertfall ikke integrering akkurat slik Eirik påpeker. Dette vil skape enorme demonstrasjoner, garantert, værre enn deomonstrasjonene mot Muhammed tegningene og forbud mot hijab i franske skoler. Men det er jo akkurat det Frp vil.

Frp elsker å lage konflikter.

Eirik Løkke said...

Du greier som vanlig Mattis å sette fingen på essensen i innleggene...

Mathias said...

Din form for ironi, har jeg ikke helt sansen for. Det har ingenting med ditt politiske ståsted å gjøre, men du har en vane å komme med utsagn som "du greier som vanlig Mattis å sette fingen på essensen i innleggene...". Dette er svada, i stedet si at du er uenig eller at du er enig, eller at jeg kommer med svada, ikke dette "flåsete" greiene du hoster opp. Det er direkte latterlig slike utsagn.

Avslutningvis, så heter jeg ikke Mattis, men Mathias men det er selvsagt underordnet.

Anonymous said...

Nå må jeg bare få legge til at dette rammer helt uskyldige nordmenn også: Har man her HELT glemt tungetale? Et språk som til stadighet utfolder seg både i de mer obskure kristenfundamentalistiske kretser såvel som i FrP sammenheng.

hehe Der satte vi fingeren på strupehodet tenker jeg!

Mathias said...

ja, faktisk!

Eirik Løkke said...

Godt poeng Writern! Det er vel ikke til å komme forbi at dette er et forslag hinsides fornuften, tydelig belyst gjennom ulike artige poenger.

Et bedre forslag muligens, ihvertfall mer prinsippielt ville være å si at ingen religioner overhodet ville få statsstøtte, da det ikke er en verdslig oppgave å finansierer ulike menneskers overtro.