Monday, July 10, 2006

Trist avslutning på VM. Usportslige Materazzi sikret Spagettijævlene seieren.


Frankrike – Italia 1-1. 3-5 på straffer
Kapitalismus er fotballelsker av hele hjertet og har fulgt VM med argusøyne, til og med benyttet muligheten til å kommentere på egen fotballblogg. Den siste måneden har vært begivenhetsrik, avslutningen ble likevel trist, skikkelig trist. En av de virkelig store fotballspillerne i min generasjon, hvis ikke den største, Zinedine Zidane, magikeren, spilte en fantastisk fotballkamp i VM-Finalen, hans siste kamp. Dessverre endte han opp med å bli utvist, etter å ha mistet besinnelsen. 

Kapitalismus har aldri vært begeistret for spagettijævler (Italia), noe som er tilbørlig kommentert i VM-bloggen. Likevel har superlativene fremkommet relativt ofte i omtalen av spagettijævlene, de har spilt bra. Men italiensk fotball er pillråttent. Kampfiksing, dyrking av usportsligheter og ikke minst rasismeproblemer som sitter dypt. Særlig er dette utbredt i Inter, hvor også Materazzi, en av fotballens absolutte verstinger tjener til livets opphold. Jeg er rimelig sikker på at det var rendyrket rasisme Materazzi kom med mot Zidane, og det gjør meg ekstra forbanna.
La meg få sagt det med engang: Jeg ønsker italiensk fotball, Materazzi og resten av spagettijævlene alt vondt! 

Det som var mest synd med Zidane sitt angrep på Materazzi var at han ikke skadet han for livet. Dette var jo Zidanes siste kamp, hva skulle de korrupte jævlene i FIFA gjort? Utestengt Zidane? Det var hans siste kamp… I tillegg hadde Italia gjort tre bytter, så det hadde blitt 10 mot 10. Jeg mener det beste hadde vært om Zidane ikke hadde latt seg provosere og heller scoret mål, men det nest beste hadde vært det som jeg beskrev overfor. FIFA og UEFA bør etterforske hendelsen, ta et skikkelig oppgjør med spagettijævlene og ukulturen disse står for.
Likevel, spagettijævler eller ikke spagettijævlier, dette har vært et kanon VM, en folkefest, en universell måte å bringe folk sammen i vennlig kappestrid på. VM har vist at fotballen tilhører Johnny Hattemaker fra Gjøvik, Mohammed fra Tehran, Patrice fra Paris, Jimmy fra Newcastle, Klaus fra Munchen, Addo fra Afrika, Diego fra Sør-Amerika, og ikke fotballens fiender personifisert ved Sepp Blatter på toppen av FIFA. 

Fotball er lidenskap, ekte lidenskap, som regel stor underholdning, noen ganger en forferdelig påkjenning, en sjelden gang bare tragisk. Denne dype, inderlig følte nærmest eksistensialistiske lidenskapen kan de som ikke er opptatt av fotball aldri kan skjønne. Denne typen lidenskap kan ikke forklares, den må oppleves! Den som muligens har kommet nærmest i å beskrive hva denne lidenskapen dreier seg om, er Al Pacino i hans fantastiske 5 minutters monolog i filmen ”Any Given Sunday”. En fantastisk hyllest til lidenskapen, vinnerviljen og lagarbeid.

Fotball VM 2006 i Tyskland er over. Om fire år samles fotballfrender på nytt for å dele lidenskap i Sør-Afrika. Dersom Kapitalismus er i livet vil Kapitalismus garantert følge mesterskapet hvor enn han måtte befinne seg. For husk ”Any Given Sunday” spilles det en fotballkamp et sted i verden med ekte lidenskap…

15 comments:

geirronimo said...

Når det gjelder Italia - jeg er helt enig - usportslige, uspiselige mammadalter...

En liten artig en:
Vet du hvorfor gud oppfant orgasmen? - Ikke ?

Det er fordi italienere skal vite når de skal slutte...

Eirik Løkke said...

Eller den korteste boken noensinne skrevet, italienske krigshelter...

Muligens bare slått av boken fair play på italiensk.

Men hva skal en kunne forvente av et land som har valgt Silvio Berlusconi til statsminister...

Anonymous said...

Glimrende kommentar Løkke!

I Berlin sang vi: "Ihr seid nur ein Pizzalieferant!" og Zidanes nedskalling av den italienske dørvakten oppnådde faktisk like mye jubel som 1-0 målet.

Men jeg skuffet over at Zidane ikke skallet facist-dyret rett ned. 10 mot 10 og Zidane hadde fått blomster av samtlige spisser i det som motte være igjen av Serie A...

PS. Lippo hevder ifølge The Guardian at Mazeratti ikke sa noe provoserende til Zidane i forkant. -Deilig å se at Italia er pill råttent i alle ledd.

Eirik Løkke said...

Kjekt å høre fra deg Idsøe! Regner med at du støtter meg, som revalgt medlem av Studentersamfunnets råd og sørger for at Kontoret blir "spagetti" fritt, og iverksetter generell hets av italienere.

Nei, tror heller ikke Matzeratti sa noe provoserende neida, har aaaaldri gjort noe gale han, mamma mia...

Anonymous said...

Enig. Nedskallingen var sikkert fortjent. Zidane er fortsatt min favorittspiller blant de fortsatt aktive. Hendelsen i går viste bare at også Zidane er et menneske.

Derfor er han på 2. plass på min liste over beste mennesklige fotballspillere, kun slått av Marco Van Basten. Og Maradonna topper listen over guder på banen.

Geir Pollestad said...

Den siste var fra meg. Og takk for en fin fotballblogg Eirik.

Eirik Løkke said...

Gratulerer med jobb Geir! Det var vel lunsjen på tinget som gjorde susen. Bare husk ingen spagetti de neste 7 dagene! Og takk for mine komplimenter.

Anonymous said...

hei eirik,
kan godt være at du missliker de italienske spillerne nå, men jeg husker godt en ung herreman som satte svært stor pris på fotballenferdighetene til Del Piero, eller er jeg helt på jordet nå?
og var det ikke sånn at du alltid skulle spille med italia da du spillte fotballspill på diverse spillkonsoller?

Eirik Løkke said...

Stemmer det. Den eneste virkelige favorittspilleren til Kapitalismus har vært Del Piero, på midten og mot slutten av 90-tallet var han verdens beste, sammen med Zidane i Juventus. Men vi har alle vært unge dumme engang...

Seriøst, var det etter 2004 EM jeg virkelig fikk spagettijævlene i halsen, og den holdningen har forsatt.

Anonymous said...

Helt enig!

Fuck Italia, Vive la France!


Og dessuten er det for dumt å henge seg opp i Zidanes to sekunder med tankeløshet i VM-finalen, da 34-åringen sikkert var temmelig på felgen fysisk og psykisk under alt presset og 110 minutter m/spill, når man samtidig har hatt kamper i VM med fire røde kort, og det legendariske sjøslaget mellom Argentina og Tyskland etter fullspilt kvartfinale disse to lagene i mellom.

Og sist men ikke minst: Lukt til helvete med Marco Materazzi og andre Mammonis, Juventus og HELE italiensk fotball. Måtte de brenne.

Eirik Løkke said...

Amen to that brother!

Anonymous said...

... Johnny Hattemaker fra Gjøvik, Mohammed fra Tehran, Patrice fra Paris, Jimmy fra Newcastle, Klaus fra Munchen, Addo fra Afrika, Diego fra Sør-Amerika ...

Herregud! Kan du ingen byer i Afrika eller Sør-Amerika?! Kunne du ikke heller sagt alle negre og degoser - kanskje litt enklere for deg det? Og hva med pakkisene? Skal ikke de også få et kontinent?

Blåmann.

Eirik Løkke said...

Svaret på dette innlegget gjøres best på denne måten: "Blåmann, blåmann bukken min, kom skal du få sparegrisen din..."

Mathias said...

BRAVISIMO ITALIA!
Jeg visste det, enten ble det Argentina eller så ble det Italia. Desverre feilet Argentina.

Eirik Løkke said...

Du er vel en liten spagettijævel selv Mathias :)

Ellers hadde det vært mye bedre enn Italia, selv om England hadde vært best.