Thursday, March 27, 2008

En påskeferie i Midtøsten - en oppsummering

Etter tretten fantastiske dager i Jordan og Syria retunerte jeg fra et kongeriket til et annet - noe kortere på året og noe rødere/brunere i huden. Forventningene til turen var store på forhånd og de ble absolutt innfridd, og vel så det.

Det er vanskelig å oppsummere innenfor leservennlige rammer de inntrykkene man sitter igjen med etter en slik tur. Det er heller ikke lett å gi en korrekt beskrivelse av hvordan ting egentlig er, til tross for at man har vært der. Sjømannskunnskap skal man vokte seg vel for (Araberhetsen blant gamle norske sjøfolk er velkjent - "arabere stjeler jo for sporten sin skyld" - faktum er at det er utrolig lite tyveri og kriminalitet i Jordan og Syria, praktisktalt ikke eksisterende).

Men selvfølgelig har man subjektive opplevelser, hvilket ikke pretenderer annet enn å beskrive nettopp det - personlige opplevelser. Det siste punkt her er viktig og ikke bare et såkalt akademisk poeng, men når det, ihvertfall for undertegnede er vanskelig å holde orden på essens og nyans. Men turen var selvsagt mye mer, egentlig for det meste om helt andre ting enn politikk, selv om det er politiske forhold som alltid har interessert meg mest.

Men la meg gi et kort resyme av turens høydepunkter. Jeg var for det meste sammen med Stig Arild Pettersen og hans bror Alf Ring, bedre reisefølge er vanskelig å få. Stig Arild er praktikant på ambassaden i Jordan og Alf stipendiat i marinbiologi. Vi var tre dager i Syria, Damaskus hvor vi traff masse dansker og nordmenn og enda litt flere arabere :)

Jeg tror Damaskus, min begrensede arabisk kunnskap til tross, er noe av det mest autentisk arabisk man kan komme borti. Der Amman og Beirut er litt for vestlig, Saudi-Arabia sært, Dubai og Qatar for kunstig, Iran persisk har Damaskus mye innebygd arabisk kultur og lynne. Mulig Irak og Bagdad kan være en utfordrer. Det er selvsagt rom for forbedringer også i Syria, særlig gjelder det effektiviseringspotensial i grenseovergangen Syria/Jordan. Men det er nesten umulig å ikke legge merke til den genuine vennligheten som møter deg fra folk flest. Og selvsagt "har du en ball så har du alt" (sitat Ivar Hoff).

3 høydepunkter verdt å nevne fra Jordan.

1. Petra en fantastisk opplevelse. Et godt tips hvis du skal oppleve oldtidsbyen - stå opp før soloppgang og få område for deg selv, det gjorde vi, det funket som f....

2. Wadi Rum. Ørkentur og overnatting med Beduiner. Her reiste vi i et større følge, blant annet sammen med den norske ambassadøren, hvor jeg også offisielt ble en kameljockey :)

3. Akaba - stedet ved rødehavet hvor du omtrent kan se Israel, Egypt og Saudi-Arabia fra samme sted. En stor opplevelse var å snorkle (minus for solbrenthet) for første gang, det var virkelig en helt ny verden under vann! En skrekkelig opplevelse var å se Liverpool tape for Man U, etter en ræva forestilling.

Etter som leservennlighet tross alt er et viktig kriterium, og lengde i stor grad forverrer leservennligheten, så skal jeg gi meg her - og i løpet av nærmeste fremtid uttrykke litt mer politiske inntrykk etter turen. Skal også få publisert noen bilder etterhvert.

Men interessert i politikk eller ikke, Jordan og Syria er absolutt verdt å få med seg!

1 comment:

Veil of Ignorance said...

Gleder meg til politiske kommentarer om Midtøsten, Løkke! Jeg lover å delta i debatten :)