Wednesday, March 12, 2008

Hva 8 mars burde dreie seg om!

Notabene! Denne posten var opprinnelige publisert 8 mars - men youtube ville av en eller annen grunn ikke publisere posten før noen dager senere.

Det er svært sjeldent Kapitalismus skryter av Karita Bekkemellem, men hennes ytringer i denne takketale fortjener ros.

Anledningen er takketale som vinner av Human Right Service-prisen.

Det er sikkert mye som kan diskuteres kring likelønn etc. Skjønt egentlig ikke. Den virkelig store utfordringen vi har i Norge idag er det faktum at norske jenter født og oppvokst i Norge - bokstavlig talt sendes ut av landet for å skjæres opp. Det er utfordringen - og jeg må innrømme at mitt sedvanlig svar - fri innvandring knapt er noen løsning.

Mens norske feminister fremdeles bruker dagen til å markere ting som er heller tvilsomme som direkte kvinnesaksrelaterte. I tilfelle Afghanistan så må man vel være medlem av SV for å mene at NATOs tilstedeværelse og forsøk på oppbygning skader kvinnene i landet.

Jeg merker meg også at feministbevegelsen har gjort kriminalisering av sexkjøp til en parole - interessant å se at danske prostituerte er lei av å bli behandlet som ofre. Kanskje burde også kvinnedagen og kvinnebevegelsen anerkjenne kvinner (og menn) retten til å leve annerledes enn dem selv?

Norske feminister har, i frykt for å bli satt i bås med FRP, aldri har villet addressere disse spørsmål, noe Saera Khan tok opp for et år siden, og som Karita tar opp her, og i så måte representerer de klare unntak.

Det er derfor ikke overraskende (om enn trist) å lese Dagbladets Marte Michelet og hennes stempling av islamkritikere som ønsker å addressere utfordringen, som jeg omtalte i posten under.

Michelets kommentar mangler fullstendig substans med hensyn til hva hun selv ønsker å gjøre med problemet. Og hennes forsøk på knytte Hege Storhaug opp mot British National Party er bare pinlig.

Michelet gir faktisk Storhaug og de som har tatt seg bryet med å utfordre islam, skylden for (hva Michelet påstår er økende, uten å legge frem noen dokumentasjon på det) kvinneundertrykningen i islam.

Argumentasjonen er like tullerusk som de som hevder at kvinner som går sexy kledd har skylden for voldtekt.

Det som Storhaug og andre modige kvinner gjør er å påpeke de virkelig store utfordringene for kvinnerettigheter i dagens verden, inkludert Norge.

At Marte Michelet velger på 8 mars å angripe Hege Storhaug som om hun var problemet her - og ikke de islamske holdninger og personer som står for barbariske metoder, forteller mye om både Marte Michelet og 8 mars diskusjonen i Norge.

Mulig Marte Michelet etter et par år med Taliban eller presteskapet i Iran hadde forandret fokus.

Men sikker er jeg ikke.

Btw - gratulerer med dagen!

2 comments:

Anonymous said...

Hør, hør! God tur til Jordan

.. said...

Mye fornuftig (som ofte på denne siden), men en liten ting bare:

"Mens norske feminister fremdeles bruker dagen til å markere ting som er heller tvilsomme som direkte kvinnesaksrelaterte."

Nei. NOEN norske feminister bruker dagen til dette. Du gjør ikke feminismen noen tjeneste om du lar Marte Michelet & co være "de norske feministene". De fleste norske feminister (kvinner som menn) brukte dagen på helt andre ting, men det kommer sjelden i avisa.

(At flere av oss kunne være flinkere med leserinnlegg o.l. for å gjøre dette mer tydelig i offtenlig debatt er en annen sak ...)