Tuesday, April 28, 2009

Nina Karin Monsen fortjener ingen pris

Institusjonen Fritt Ords pristildeling til Nina Karin Monsen har ikke overraskende skapt debatt. Selv er jeg, imotsetning til mitt sedvanlige selvsikre jeg, litt usikker på hva jeg mener om saken. Man må iallefall holde tungen rett i munnen når man sorterer de ulike aspektene ved denne saken.

Når det gjelder Nina Karin Monsen så har jeg egentlig aldri helt forstått hva som er hennes prosjekt - i den grad hun har noen. Jeg hørte på henne for noen år siden på Studentersamfunnet i Bergen, da hun snakket om "Skam". Det er kanskje det mest sammenhengende vrøvlet jeg noensinne har hørt. Totalt uten substans og komplett umulig å skjønne hva hun egentlig prøvde å si.

For noen år siden publiserte Monsen en kronikk i Aftenposten om Den Prostituertes skam - igjen var det svært vanskelig å forstå hva hun egentlig prøver å formidle. Les selv her.
Bloggeren Hjorthen (en av de morsomste og beste bloggerne i Norge) traff virkelig spikeren på hode med sin fantastiske kronikkparodi - Filosofen og kronikkskribentens skam!

Det er uklart for meg hvorvidt dette har vært en av årsakene til at Fritt Ord har valgt å tildele henne en pris, eller om det ikke har hatt noen nevneverdig negativ betydning. Mulig det bare var dårlige kandidater til årets pris, ikke vet jeg.

Homohets
Nina Karin Monsen har noen bedre poenger når det gjelder motstanden mot den nye ekteskapsloven, også her rabler hun mye tøv. Men innimellom alt tøvet, så finnes det et korn av legitime poenger. Blant annet at staten ved den nye ekteskapsloven tar mer hensyn til voksne enn barn, og at staten nå har fratatt barns rett til begge foreldre. Jeg er ikke så sikker på om jeg er enig i det, men det er ihvertfall et legitimt standpunkt. Problemet er at hun ikke stopper her, men fortsetter sine mer eller mindre gjennomtenkte (Fritt ord kaller dem reflekterte) utspill mot homofile, og sammenligner deres ønske om barn med nazistisk tenkning om rasehygiene m.m.

Dette er en form for vulgærretorikk som knapt burde belønnes med noen pris. At hun har fått tåle mye motbør og personlig kostnader for den type utspill burde knapt overraske, at Fritt Ord legger vekt på at hun har måtte tåle personlig omkostninger for sine ytringer. Selvfølgelig er det over streken å påpeke at det har også Tore Tvedt måtte tåle - uten at han har blitt belønnet med noen pris av den grunn.

Spørsmålet er om han kan tildele noen en ytringsfrihets pris uten å legitimere innholdet på samme tid? Det er mulig man kan det, men det er svært vanskelig å foreta den distinksjonen jf Tore Tvedt sammenligningen. Mulig det er enklere/bedre kriterie å si at noen pågrunn av sine meningers innhold, uansett deres bruk av ytringsfrihet og påfølgende omkostninger som persona non grata, ikke vil kunne motta noen pris som følge av direkte/indirekte legitimering av personens meninger.

Om ikke Fritt Ord juryen selv vil innrømme det, så tror jeg de opererer etter dette kriteriet - og det er etter min mening helt greit.

Nina Karin Monsen var åpenbart innenfor grensen av hva Fritt Ord følte de kunne godta av meninger, og siden hennes meninger har medført personlige omkostninger så er det tydeligvis nok for juryen til å tildele henne en pris.

Jeg ville nok av de overnevnte grunner ikke tildelt henne noen pris. Nina Karin Monsen har mest av alt fremstått som en byorginal, et komisk innslag på kultur/debattsidene. Og selv om de mer prinsippielle sidene ved den nye ekteskapsloven absolutt kunne fortjent mer debatt, så kunne det fint latt seg gjøre uten å belønne Nina Karin Monsen med noen pris.

Jeg håper for all del at hun ikke får noen martyrstatus når hun mottar prisen, og at færrest mulig gidder å møte opp for å gi henne oppmerksomhet.

13 comments:

Erik Sandquist said...

Gledet meg at du reflekterte rundt dette Eirik, for som deg så har jeg også hadde vanskelig for å falle ned på en helt sikker konklusjon, selv om den politisk korrekte delen av meg, som jeg dessverre misstenker for å være for stor, men jeg er i det minste klar over det selv, så setter du ord på mine egne tanker om Monsen. Håper folk lar henne motta prisen i øverdøvende taushet.

Carl Ivar, Siv og andre Frp-ere har også mottatt mye kritikk for invandrerfindligheten sin. Noen fritt ord pris synes jeg allikevel ikke de skal få.

Eirik Løkke said...

Takk for det Erik.

Se ikke bort fra at Hege Storhaug får prisen neste år...

Thomas Johannessen said...

Vi får satse på at denne bloggen medfører deg noen "personlige omkostninger" Erik. Kanskje du også får Fritt Ord prisen?

Hvem vet?

Thomas Johannessen said...

Sorry Eirik(navnefeil i mitt forrige innlegg), jeg blandet deg med Erik som også hadde kommentert.

Pelle said...

Nina Karin Monsen har absolutt fortjent denne prisen. Hun er en av svært svært får som tør og våger å ta denne debatten. Det er jo offentlig korsfestelse av alle "intollerange" som er imot at homofile skal få gifte seg, eller adoptere barn. Hun holder fokuset på barna og angriper ikke homofile med noen argumenter som ikke går på sak. Hun er ei tøff dame som tør og stå for meninger som mang der ute har, men ikke tør å si høyt. Hvis du kritiserer homofile bir man uthengt som mørkemann/kvinne, gammeldags og foreldet.

Vidar said...

Tja - ein mykje betre kandidat, som eg fekk fleire e-postar frå då eg var leiar i Finnmark Senterparti, kunne vori Benestad. Akkurat same standpunkt, og ei form som gjer det mogleg å føre ein etter måten sakleg og logisk debatt med han. Det er faktisk ikkje mogleg med Monsen! Er verkeleg det einaste kriteriet for å få Fritt Ord sin pris at du spyr ut det eg oppfattar som vulgaritetar utan å takle debatt? I så fall er Monsen ein verdig vinnar, medan Benestad ville vori ein verdig vinnar dersom vekta låg på å ytre seg OG faktisk delta i eit ordskifte der ein anerkjenner motparten sine argument.

Eirik Løkke said...

Får vel satse på at det ikke har det Thomas :)

Pelle, det kan være en liten forskjell mellom person og sak, noen ganger er jo personen saken og jeg synes hennes karakteristikker av homofile som langt over streken.
Hva gjelder debatten om ekteskapsloven så er jeg enig i at hun har noen poenger verdt å diskutere. Men koblet sammen med alt annet tøv hun har kommet med så det knapt verdt en pris.

Ellers så har Vidar et poeng at Benestad er en mye mer sivilisert debattant med de samme meningene som Monsen.

Ingar said...

Hei, Eirik!

Min oppfordring er: les Kaj Skagens meget innsiktsfulle kronikk i dagens Dagbladet.

http://www.dagbladet.no/kultur/2009/04/30/573359.html

(Håper linken kom frem - gjør ikke alltid det i slike kommentarfelt?)

Denne debatten er dessverre blitt skjemmet av at aviser som f.eks. Dagbladet beklageligvis ikke lenger har journalister. Dermed er debatten blitt en skyggedebatt, hvor alle diskuterer utfra hva de tror den andre har sagt. (Og det de "tror" er selvsagt det en ubrukelig journalist har revet ut av en sammenheng og blåst opp til krigstyper.)

Skagen har evnen (og intellektet) som idoljournalistene ikke besitter. Dermed kan han gi en saklig analyse av hva Monsens engasjement faktisk dreier seg om.

Så kan man selvsagt mene hva man vil om dét. Men, det er i det minste en meningsfull og saklig debatt.

Vidar said...

Eit alternativ til Kaj Skagen er Arnfinn Pettersen sin kommentar hjå Fri tanke: http://fritanke.no/KOMMENTAR/2009/Monsens_metode/

Anonymous said...

Fritt ord betyr faktisk det! Jeg er dypt uenig, men jeg vil gå i døden for at du skal kunne uttrykke hva du vil!

Eirik Løkke said...

Enig i det anonym - men det betyr ikke at man trenger å få en pris. Det vil jo isåfall bety at alle som ikke har fått fritt ords pris ikke kan uttrykke seg....

Martin said...

Jeg har i grunn ikke fått med meg så mye argumentene hennes. Jeg tror folk har hatt en tendens til å tolke noe av det hun sier i aller verste mening, så jeg har meldt meg ut av hele debatten om Monsen. Men når det er sagt, håper jeg faktisk på at Hege Storhaug gjerne kan få en Fritt Ord-pris i fremtiden. Det mener jeg at hun fortjener, selv om hun også nok kanskje overdriver og forenkler av og til.

文章 said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,聊天室,情色,a片,AV女優