Tuesday, September 15, 2009

En oppsummering av valgetDet endte noe overraskende med rødgrønn seier (dog ikke flertall av stemmene). Og en imponerende sluttspurt av Jens og Arbeiderpartiet. Jeg må innrømme at jeg hadde aldri forventet at Venstre skulle komme under sperregrensen, og det er klart at Lars Sponheim måtte trekke seg når han ikke greier å forsvare sitt eget mandat. Venstre under sperregrensen kostet muligens de borgerlige seieren - det er ekstra bittert!

Siv Jensen får skylda av utenlandsk presse. Jeg burde selvfølgelig vært i stand til å glede meg mer over det relativt sett gode valget til Høyre, men må innrømme at jeg er skuffet.

Dog er jeg veldig fornøyd med at Nikolai Astrup og Torbjørn Røe Isaksen kommer inn på tinget!

11 comments:

Anonymous said...

I dette valget har velgerne sagt klinkende klart fra hva de mener om innvandring!!!

De innvandringsnaive partiene på begge sider, SV og Venstre, har fått en alvorlig smekk over fingrene. SV har fått skikkelig juling, mens Venstre (med en pakistansk advokat på Oslo-listen) er utradert/under sperregrensen.

Samtidig gjør innvandringskritiske FrP sitt beste valg i historien, og Høyre, som også er svært fornuftige i innvandringspolitikken, vant valget med størst økning.

I tillegg gjør Ap, som har skjerpet innvandringstonen siste året, et brakvalg, og redder regjeringen.

Er det mulig å si klarere fra??!

Det etniske norske folk er lei av at landets endres av fremmede. At valget 09 ikke ga flertall for FrP/Høyre pga dette, skyldes samarbeidsproblemene på borgerlig side, med Venstre som hovedansvarlig.

Ronny K said...

Om du teller med stemmene til høyreorienterte og venstreorienterte "småpartier", vil du se at det er "venstresideflertall" blant folket.

Eirik Løkke said...

Ok - Ronny legger du link til den utregningen?

Olve Hagen Wold said...

Dessuten er de aller fleste småpartiene sentrumspartier som er vanskelige å definere til høyre eller venstre.

Orangorill said...

Kan godt være valget viser hva velgerne synes om innvandring, men jeg tror det igjen viser hvor lite de vet om innvandring, og hvor mange som overhodet ikke innser hvor integreringsfiendtlig mye av FrPs politikk er.

zildete said...

Hehe, synes det er mrsmt når flere kommentarer inkl.P-K Foss gir Venstre "skylda" for at det ikke ble borgerlig flertall, pga Sponheims klare avstandstagen til et regjeringssamarbeid med FrP. Prinsipper teller altså ikke. Venstre står for helt andre verdier enn FrP, og det må da Sponheim få si uten å få "skylda" for noe.

De "borgerlige" og de "røde" eller "rødgrønne" er bare tilfeldig sammensnekrede, politiske overbygninger. Jeg ser gjerne for meg et samarbeid mellom Ap og Høyre i overskuelig fremtid.

"Skylda" har forresten velgerne..

Uvesentlig said...

Velgerne har faktisk ikke skylda. Sjekk antall stemmer så ser du at FrP, Høyre, Krf og Venstre har flertall av stemmer sammenlignet med de rødgrønne + Rødt.

Det er valgsystemet som igjen gir flertall til de rødgrønne slik det gjorde ved siste valg. Man kan jo forstå at de ikke vil at alle skal ha en stemme som teller like mye!

Fristende å si at jeg ikke aksepterer valgresultatet, for mandatfordelingen er feil - bevisst feil - og regjeringen ville ikke gjøre om på dette før valget.....

Anonymous said...

Stortinget har vedtatt en valgordning som inkluderer en sperregrense på 4%. Dette var hovedårsaken til at de rødgrønne beholdt flertallet. Regjeringen kunne ikke gjøre noe med det.

Hilsen Jan Tenvig, lyseblå Høyrevelger

Uno Wahl said...

Selv om Venstre hadde klart seg over sperregrensen, så må vi i realismens navn innse at det uansett hadde blitt vanskelig med en borgelig regjering. Venstre sa klart i fra at de ikke ville samarbeide og KrF har sagt klart i fra at de ikke vil inn i en regjering med FrP, men heller kjempe sak for sak, da med en borgelig minderetallsregjering. Sperregrensen som finnes i dag tror jeg derfor ikke hadde noen betydning i praksis. Jeg ville heller ønsket en høyere sperregrense, kanskje på 10% slik at man ville fått en mer "klar" politikk, og ikke en politikk som med dagens ordning kun går ut på kompromisser/hestehandel og hvor det spiller liten rolle hvem som styrer. Jeg ser heller frem mot 2013 hvor Høyre og FrP vil kunne danne en flertallsregjering sammen, uten hjelp fra de andre usikkerhetsmomentene i sentrum ;)

Logos said...

Uno: Ja, borgerlig flertallsregjering hadde ikke vært lett, men da hadde det rødgrønne flertallet falt, og flertall var faktisk et kriterium de rødgrønne hadde satt for å fortsette. Vi hadde da enten fått en Høyre-Frp i mindretall eller en ren AP-regjering i mindretall. Begge bedre alternativ enn rødgrønt flertall.

NettPrat said...

hehe, velgerne som har skylda ja:-)