Sunday, September 06, 2009

Er nordmenn mer rasistisk enn kongolesere?

Jeg har så langt ikke kommentert den pågående saken mot de to tiltalte nordmennene i Kongo, uten at det har vært noen spesiell grunn til det - jeg har bare ikke funnet det naturlig å komme med noen utfyllende betraktniger.

I likhet med mange andre så har jeg ingen sterk formening om de to nordmennene er skyldige eller ikke. Jeg tror ikke de er det, men det er uansett kritikkverdig, måten denne rettssaken har foregått på. Dvs hvis vi skal tro norsk media (og det hender jo at vi skal) så har ikke rettssaken dempet inntrykket av "Bongo fra Kongo" tilstander. Nå vil jeg legge til at det kan sikkert sies mye om Tjostolv og Joshua, mye pent også, men noe stort savn for NASA virker de to tiltalte ikke å være.

Hva i all verden disse gjorde i Kisangani, vil vi muligens få svar på en gang i fremtiden.

Det kan synes åpenbart at Kisangani er et område som er svært skeptisk til utlendninger, ihvertfall er det inntrykket som formidles i den norske offentlighet, og la meg si det slik: Det er neppe en kommersiell suksess å satse på charterturer til Kisangani (dog skal du ikke se bort fra at en slik idè ville vekket begeistring i Innovasjon Norge, særlig hvis utfartstedet var i distriktsnorge) med det første.

Søndagens innslag fra NRK-Søndagsrevyen viste på en forbilledlig måte, at skepsisen mot utlendinger er høyst forståelig. Ganske enkelt fordi regionens erfaring med hvite utlendinger ikke har vært udelt positive. Noe jeg tror særlig norsk venstreside, (som noe karikert mener at alt som er gale i Afrika skyldes vesten) vil nikke anerkjennende til.

Men, gitt at dette er en rimelig betraktning av Kisangani, er da nordmenns fremmedfientlighet eller skepsis mot somaliere noe vanskeligere å forstå? Er ikke begge deler basert på subjektive opplevelser - og vil man da kalle det ene mer rasisitsk enn det andre?

10 comments:

Anonymous said...

Vær så snill og ikke tillegg "venstresiden" meninger. Det blir for banalt og umulig å argumentere mot eller være enig i.
Rasisme finnes både hos kongolesere og nordmenn. Det er dessverre en menneskelig egenskap. Rasisme hos den ene legitimerer ikke rasisme hos den andre. Så sammenligningen blir helt uvesentlig.
At "tilstandene" i Kongo ikke er helt på topp er ikke rart. Kongo har blitt brutalisert av både europeiske kolonister,en amerikansk støttet diktator(ikke noe nytt der) og afrikanske væpnede grupper gjennom hele historien opp til nå. Det kan være vanskelig å bygge opp et fungerende rettsvesen når man er i krig med grupper fra Rwanda og Uganda. Det koster sikkert penger å føre krig.
Jeg synes ikke du kommer med noe nytt eller revolusjonerende her og mener egentlig innlegget ditt er svært lite gjennomtenkt.

Anonymous said...

Enkelt å unngå rasisme La hvert land ha sitt folk Ikke bland raser å hud farger Da kan vi slette ordet RASIST

Olve Hagen Wold said...

Da mener du vel at europeere aldri burde bosatt seg i Amerika?

Anonymous said...

Denne saken har vel bevist at Kongolesere flest er noen griske, primitive rasister.

Anonymous said...

De er kriminelle. De drepte han arbeidende sjåføren fordi han nektet å gi fra seg bilen, hans eneste intektkilde. Og dermed skjøt de han kaldblodig fordi de trodde så inderlig at de skulle slippe unna med det i Kongo. "Finne på en historie at det var en bande som andrep bilen plutselig".. Og at de på mirakuløst slapp unna. "Ja, for sånne type ting hender jo ofte her"..

Det er spesielt to punkter i nordmennenes forklaring som ikke er troverdig.

1.
Hvorfor satt det en "sau" eller en "geit" på førersetet på bilen sjåføren ble skudd og drept i samme dag? Hvordan døde denne geiten slik at det havnet masse geite blod rundt førersetet når ikke bilen krasjet? Hvorfor skyter noen en geit?

2.
Hvorfor vasker Moland vekk blod fra bilen til den drepte? Det hadde jo vært naturlig at sjåføren og eieren av bilen selv gjorde dette? Dette er høyst utenkelig, med mindre Sjåføren er død på det tidspunktet. Og de bretter armene fordi de måtte ha denne bilen.

Man kunne enkelt sjekket blodet Moland vasker opp mot den drepte sin blod. DNA? Hvis blodet stammer fra den avdøde burde casen være closed. Her svikter politi etterforskningen totalt på grunn av manglende teknikk og teknologi.

De må bli straffet hardt disse to nordmenne fra berget som ville leke "Rambo" i Kongo( selv om jeg har lite tro på den begrunnelsen). Sende ut et signal at det ikke bare er å komme til det afrikanske kontinentet og forsyne seg, plyndre og drepe. Skulle gitt de en i panna for lengst.

Jeg bryr meg mer om offeret og den kriminelle gjerningen framfor gjerningsmennenes tilhørighet til Norge. Men, de kunne jo umulig ha gjor dette fordi de er jo nordmenn ikke sant?

Anonymous said...

Anonymous1.
"Enkelt å unngå rasisme La hvert land ha sitt folk Ikke bland raser å hud farger Da kan vi slette ordet RASIST"

Dette var noe av det mest urealistiske jeg har hørt på lenge. Og jeg har hørt MYE urealistiskt.

Anonymous2.
"Denne saken har vel bevist at Kongolesere flest er noen griske, primitive rasister."

"Kongolesere flest"............? Hva vet du om kongolesere flest? Absolutt ingenting.
Han jævla syklisten har til og med sagt at de fleste kongolesere var veldig hyggelige.

Tror han vet mer om saken enn deg.
Men for all del.........takk for deres vel gjennomtenkte innlegg i denne saken.

Anonymous said...

Jeg mistenker det var French som drepte sjåføren ved panikk eller sinne.

Det er spesielt to punkter som styrker den teorien.

1.

Da Moland og French ble avhørt i drapssaken i mai, fortalte Moland at han hadde med seg drapsvåpenet inn i Kongo. Til VG sa han at våpenet var et haglgevær av typen Benelli, men dette avviser French dagen før forsvarerens sluttprosedyre.

I utskriftene fra avhørene står det at Moland innrømmer å ha hatt med seg våpen. Nå mener han seg feiltolket, på tross av at han bekreftet overfor VG at han bar våpen i Kongo.

2.

Moland den 20.8:
"Dette gjelder bare for meg selv, ikke for andre. Jeg har ikke drept noen, utført noe ran eller spionert" sa Moland

"Dette gjelder bare for meg.." " Dette gjelder bare for meg.."?

I dette tidspunktet var det tidligvis uenigheter mellom de to. Og aktoratet skulle vært flinkere til å utnytte det. Dette er en militær kode.."don't leave a kamerat behind"

Anonymous said...

slepp ei diiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiger bombe over hele afrika og midtøsten og spreng hele jævla jorda tel hælvette. da bli du kvitt rasisme + jorda. mennesker e den mest egoistiske selvdestruktive rævhållrase som finnes

Anonymous said...

Vel, nå når Moland og French er fengslet regner jeg med at østkongo blir et fredlig og rolig sted.

Det er helt klart at ingen andre enn Moland og French ville finne på å skyte en fredfull sjåfør en sen kveld langs en øde vei.

Det fredselskende og urasistiske kongolesiske folket, som aldri ville finne på noe kriminelt, fortjener nå alle penger det vestlige banksystemet klarer å oppbringe.

Alt elende skyldes vesten og ikke minst Belgia, Moland og French.

Paytime folkens. Frem med lommeboka!

Anonymous said...

Det spiller ingen rolle om Kongo er full av rasister og kriminelle. Det hadde ikke gitt Moland og French noen rett til å drepe sjaføren. Om de har gjort det.
Vet du om sjaføren var kriminell eller rasist?
Vesten har forresten gjort mye rart i Afrika. Det er bare slikt det er.
Det er ikke så rart at Kongo eller kongolesere er skeptiske til Norge som er en del av vesten.
Du prøver å banalisere denne episoden. En mann har daua. Moland og French er tiltalt og nå blitt funnet skyldig.