Thursday, December 31, 2009

En oppsummering av 2009 fritt etter huskommelsen

Den mye omtalte finanskrisen utviklet seg ikke til å bli den katastrofen mange mente den ville bli, mye pågrunn av at den aldri var så ille som de største antagonistene av markedsøkonomien opprinnelig påsto. For all del, vi kommer garantert til å se konsekvenser i realøkonomien i 2010, men det er forbløffende å se hvor lite markedskritikerne har fått ut av "den verste økonomiske krisen siden 30-tallet".

Faktisk var Norge et av få land hvor sentrum/venstre i politikken evnet å kassere inn en seier i valg (dog som følge av valgsystemet og ikke som følge av flest stemmer). I sin alminnelighet er denne konklusjonen det som best oppsummerer året 2009 for meg.

For egen del er jeg svært godt fornøyd med 2009. Største delen av året gikk med som kampanjerådgiver for Høyre, med ansvar for Internett og sosiale medier, og har hatt personlig stor glede av å arbeide tett på Erna Solberg gjennom en spennende valgkamp.

Året startet med en tur til USA og innsettelsen av Barack Obama, hvor jeg sammen med 2-3 millioner "witnessed history". I sommer gikk turen tilbake til USA og en ukes seminar med IHS, som innebar spennende forelesninger og gruppediskusjoner fra 9 om morgenen til 21 om kvelden. I hovedsak om økonomi, filosofi, historie og politikk. IHS har et liberalt (i klassisk betydning av ordet) perspektiv på samfunnet. Blant mange andre var sønn til Milton Friedman, David Friedman, kontributør.

I 2009 innledet jeg et samarbeid med Jarl Hjalmarsson Foundation - en stiftelse tett forbundet med Moderaterna i Sverige. Her var jeg i regi dem på tur til Kiev og i Serbia for å lede workshops om demokrati, menneskerettigheter og politiske kampanjer.

Jeg anbefaler alle som er politisk interessert i å benytte seg av de mange mulighetene for deltakelse, nasjonalt og internasjonalt.

En plass jeg ikke fikk dratt, men likefullt hadde store planer om å besøke, var Iran. Jeg har hatt flere venner som har besøkt landet det siste året, da helst før valget i juni. Iran er tradisjonelt ansett som svært trygt, sett vekk i fra trafikkavviklingen (eller mangel på sådan). Dog er det nok ting som tyder på at Iran ikke er like trygt som for noen måneder siden - landet ser ut til å være på kokepunktet.

Iran er interessant på flere måter. Det var her den moderne (paradoksalt nok) islamske revolusjonen startet i 1979, samtidig er Iran persisk, og fri fra den inneklemte anti-modernitets holdningen som synes å prege araberne. Sist, men ikke minst, består Iran av en ung, velutdannet befolkning, som verken opplevde eller husker Khomeinis islamske revolusjon. Derimot har de fått nok av diktaturet.

Når og hvor dagens presteregime faller er usikkert, men intet hadde vært mer gledelig om presteregime fikk en tur til "paradis" allerede neste år!

Så til noe mye viktigere - fotball. For Liverpoolsupportere har siste halvdel av 2009 vært et langt mareritt. Og selv om jeg normalt sett er optimist, så er det lite som tyder på at laget til Benitez holder mål. Verken bredde eller topp. Ifjor burde Liverpool tatt seriegullet, men misbrukte målsjanser mot lag som Hull og Stoke kostet ligagullet, i 2010 kommer vi ikke til å være i nærheten. Det bærer for langt av sted her i denne oppsummeringen å si hva som må gjøres, men det er en del.

I 2010 er det fotball VM i Sør-Afrika. Jeg har familie og kunne tenke meg å legge sommerferien dit for å følge VM. Jeg har to favoritter, Spania og England. Både hjerte og hjerne sier at disse ligger godt an til å vinne tidenes første VM i Afrika. Men med de legendariske ordene til Rudolf Blodstrupmoen "Time vil shov"!

Tilslutt - her er John Lennons klassike nyttårslåt og med den ønsker jeg alle sammen et riktig godt nyttår!

3 comments:

Yosh said...

Godt nyttår til deg også! :-)

Angående fotball-VM: Europeiske lag har aldri vunnet utenfor Europa (men har vunnet 15 av 16 mesterskap her), så Brasil er nok de egentlige favorittene (selvom det kanskje er litt mindre stjernefaktor på dem nå enn tidligere). At Argentina var gode samtidig som Brasil var dårligere enn normalt har selvfølgelig bidratt til den begredelige statistikken, men jeg tror ikke på europeiske lag denne gangen heller, selv om England (mitt favorittlag) og Spania spiller fantastisk.

På en annen side, hvis mesterskapet blir like kjølig som det ble i confederations cup (var vel 5 grader i en av kampene) får kanskje ikke "de andre" noen fordel av klimaet.

Synd vertslandet ikke er så gode som for noen år siden. Eller at man stiller med en Vest-Afrikansk føderasjon, de kunne vunnet hele mesterskapet :-D

Eirik Løkke said...

Godt nyttår til deg også Yosh! Håper du begynner å blogge igjen - alltid gøy å lese dine poster :)

Joda, jeg er klar over den statistikken som sier at europeiske lag aldri vinner utenfor Europa, men jeg tror helt ærlig den ikke spiller noen som helst rolle. 1. Det er kun en spuriøs sammenheng, utvalget er altfor lite. Når Brasil slo Italia på straffer i 1994-finalen, så får du meg ikke til å tro at det var pågrunn av at det var utenfor Europa. Ikke tror jeg spillerne tenker så mye på det heller. Jeg tror bortimot det er rene tilfeldigheter.

Da tror jeg mer på det faktum at Brasil har jævlig mange gode fotballspillere, og vil nær sagt alltid komme til mesterskap som favoritter. For all del både Argentina og Brasil kan tenkes å vinne VM - men da fordi de har gode lag, ikke fordi det er utenfor Europa.

Jeg tror også lite på noe afrikansk mirakel, klart Elfenskysten på sitt beste kan slå hvilket som helst lag, men jeg tror ikke de er godt nok organisert eller innhar nødvendig kynisme, og så har de kommet i hard gruppe med Brasil og Portugal.

Yosh said...

Hehe, takker, men vil nok si at dine innlegg er av en "litt" høyere klasse :-)

Jepp, det er selvfølgelig bare dum historikk, og for å si det rett ut; jeg synes Brasil (og Argentina) virker vesentlig svakere nå enn for noen år siden, samt at Brasil ikke har noen målmaskiner på topp lenger (de bøtter ikke inn mål verken på klubblag eller landslag). Og med mer europeiske temperaturer nå, kan Europa godt ta gullet hjem.

Det er iallefall en fin anledning nå, hvem som er favoritter i Brasil2014 er vel nokså åpenbart, og i 2018 er det sannsynligvis i Europa igjen, nettopp England og Spania/Portugal er jo favoritter til å være vertsland.

Noen tanker om arrangør i 2018 og/eller 2022? Jeg tipper på USA igjen i 2022, siden det så langt har vært det mest kommersielt vellykkede mesterskapet (selv med 6 lag færre og ditto færre kamper), hehe.