Monday, April 28, 2008

Hvorfor er FRP så store?

Skribent Svein Tore Martinsen har i Minerva en glitrende analyse av FRP - ikke noe revolusjonerende nytt eller Einsteinske betraktninger, men Martinsen har noe som alt for få kommentator av norsk politikk har, nemlig evnen til å kombinere Rema 1000 (det enkle er ofte det best) med akademisk innsikt.

En av dem som ganske sikkert beklager FRPs vekst mest er Kåre Willoch, hvilket aldri har latt sjansen gå fra seg til å sende et stikk i siden på Carl I. Hagen og Frp. Det mest humoristiske eksempel som jeg kommer på i farten var i anledning Carl Ivars 25 års jubileum som partiformann i FRP. Og alle, politiske motstandere som venner var full av honnørord av Carl I. Hagen og FRP - bortsett fra Kåre Willoch. Det var komplett umulig for NRK-journalisten å få Willoch til å si noe pent om Carl Ivar Hagen og FRP. Da den da stadig mer irriterte journalisten prøvde seg med: "Du må vel ihvertfall gi partiet kred for å ta opp saker som folk er opptatt av??", svarte Willoch helt syrlig: "Vel, skyter man på blink med hagle, så er det jo klart man vil treffe engang iblant..."

Som sagt Willoch er neppe den som er mest glad for FRPs vekst de senere årene.

4 comments:

Anonymous said...

Nå er vel Willochs arroganse en medvirkende årsak nettopp til FRPs fremgang...

Anonymous said...

Kan det ha noe med at FRP fører en politikk som folk flest - eller mange folk er enig i, mulig det er så enkelt.

Eirik Løkke said...

Kan nok ha en viss sammenheng Grunde :) Nøyaktig hva som var poenget til Svein Tore.

Anonymous said...

Fin artikkel helt til slutten hvor forfatteren avslutter analysen og begir seg ut på gjettninger basert på egne politiske meninger og håp. Jeg skal bare plukke ut noen setninger: "Det ligger til rette for et brakvalg for FrP ved stortingsvalget neste år". Ja, absolutt.

"Men partiet får aldri rent flertall." Hvorfor underbygges ikke i teksten, er det forfatterens verste skrekksenario? Jeg tror at det er meget mulig. Nå er de opp i snart 30%. Det ble før også ansett som umulig.

"Enkelte tror at Høyre og FrP kan få rent flertall. Jeg tror at det er helt urealistisk. " Siste måling viste at H og Frp faktisk hadde 47%. Flertall er innen rekkevide. http://www.dagbladet.no/nyheter/2008/05/31/536807.html

"Det betyr at partiet må selge en del av sjelen sin for å innta regjeringskontorene. Slik SV har gjort, (..)". Neppe, Frp er unntaket i norsk politikk. Hva andre partier har gjort i lignende situasjoner kan ikke uten videre overføres til Frp. Jeg syns SV skal ha honnør for å ha vist ansvarligheten under regjeringen, jeg trodde aldri det kom til å vare sålenge som det har gjort. Når det gjelder Frp, så tror jeg at Frp vil dolke regjeringspartner Høyre i ryggen og legge skylden på Høyre for alt regjeringen ikke får gjort av Frp-politikk og ta kreditt for alt annet. Dermed kan man få en paradoksal situasjon hvor misnøye med regjeringen H/Frp kan føre til høyere oppslutning for Frp. Ved neste korsvei danner Frp regjering alene, bruker massevis av milliarder, folk blir fornøyde, økonomien blir en boble.