Monday, February 02, 2009

Liv Signe Navarsetes angrep på ytringsfriheten

Det er idag 2. februar, ganske nøyaktig 3 år siden bloggeren Kapitalismus ble født gjennom publikasjonen av hva Koranen beskriver som den pedofile og påståtte profeten Muhammed (Hva ellers skal man karakterisere det å gifte seg med 9 åringer når man er godt voksen?).

Jeg vet ikke om jeg skal kalle det paradoksalt eller skjebnens ironi - at Liv Signe Navarsete i disse dager ønsker å fremme en lov som legger begrensninger på frimodige ytringer, som på eller annen måte skal betegnes som kvalifiserte angrep på religion. Uansett hva man velger å kalle forslaget, så kan det best karakterisers som totalt tøvete. At Liv Signe Navarasete neppe kan ha forstått betydningen av frie ytringer avslørte hun mot slutten av mandagens Tabloid sending, da hun presterte å uttale sitat: "Er det en menneskerett å håne eller krenke andre menneskers religiøse følelser?"

Det faktum at Liv Signe Navarsete i det hele tatt stiller dette spørsmålet, illustrerer til gangs hvilket forvridd virkelighetsbilde statsråden lever i. Det er jo nettopp ytringer som folk ikke liker å høre som trenger vern! Det er derfor særdeles treffende når hun selv forfulgte eget spørsmål med et oppfølgningsspørsmål av typen: "Er det noe jeg ikke har fått med meg?"

Nei, kjære statsråd, bortsett fra at det virker som du ikke har noe som helst konsept om hva ytringsfriheten dreier seg om - dens fundament og praktiske applikasjon - så har du helt sikkert ikke gått glipp av noen ting som helst. At Koranens og Bibelens beskrivelser av diverse atferd faktisk er svært krenkende for mange, og er kanskje noe av det første man burde forby, dersom man skulle la seg forføre ut på forbudsstien, ser ikke ut til å bry statsråd Navarsete nevneverdig.

Dersom denne loven for alvor blir tvunget igjennom Stortinget (AUF går imot) så vil det svekke Norges internasjonale autoritet vesentlig i en tid da det motsatte burde være prioritet (jf. Durban 2 konferansen). Ytringsfrihet er som George Bernard Shaw så meget korrekt påpekte "Retten til å fortelle folk det de ikke vil høre"

Nettopp det burde Statsråd Navarsete ta innover seg!


OPPDATERT 3. Februar

God dag Jens økseskaft.

Jens Stoltenberg har endelig kommet på banen i diskusjonen om ytringsfrihet, dog høres argumentasjonen mer ut som en parafrasering av eventyret "God dag mann økseskaft". Stoltenberg presiserer (!) at Life of Brian fremdeles skal være tillatt, og Muhammed-karikaturene det samme. Mitt spørsmål til regjeringen og Jens Stoltenberg er da følgende:

Hva mener man da med forslaget om å kriminalisere kvalifiserte angrep på trossetninger og livssyn? Hvilke kvalifiserte utsagn er det som de jure skal straffes som følge av at det er kvalifiserte angrep? Og hva er i så fall ukvalifiserte angrep?

Siv Jensen mener forøvrig denne saken hører hjemme i Iran.

Det skal bli spennende å følge "Life of Jens" og regjeringen Tuftes videre behandling, det er kanskje for mye for langt - men snart må vel noen kunne svare på hva som faktisk skal være ulovlig å uttale - ikke hva som faktisk er lovlig.

9 comments:

slettet said...

Så veldig enig !

Liv Signe Navarsete er jo nokså ny som partileder, og hun viser her at hun ikke er oppgaven voksen ennå. (I tillegg til at forslaget er grunnleggende prinsipielt galt, tror jeg hun totalt har feilberegnet folkeopinionen, også i Senterpartiet og i kristne miljer)

Hva som imidlertid er mer opprørende er at vår statsminister går med på dette. Angivelig fordi det var Senterpartiets tur til å få en politisk gevinst i et verdispørsmål

Men viktige menneskerretts-spørsmål som dette er ikke noe som skal avgjøres av simple politiske hestehandler. Her har Stoltenberg vist seg som en politiker av meget lite format.

Ser nå at Jagland går ut mot partipisk i dette spørsmålet, og dermed kan Stoltenberg gå på et stort prestisjenederlag.

Anonymous said...

Denne gangen er det ikke Hitler i brunt men menn i grønnt som ønsker å kneble ytringsfriheten. "you know who" vil jo alltid føle seg "offended" og terskelen for "hate speach" blir snart tilpasset rullesolsbrukere. Må angriperne av ytringsfriheten vaere i brunt for at nasjonens "immunsystem" skal reagere. Husk Arnulf Øverland---min beundring går til AUF og Jagland samt flere andre fightere som fremdeles befinner seg i oppreist stilling.

Lars said...

Jeg er helt rystet over hvordan denne saken har blitt behandlet av Jens og hans team.

Etter 6 måneder i statene begynner jeg faktisk å le når jeg ser Jens prøve å forsvare paragrafen på NRK (http://www1.nrk.no/nett-tv/nyheter/spill/verdi/89541).
Så leser jeg hva Navarsete har sagt, og inntrykket av norske politikere som ynkelige amatører fester seg bare enda bedre.
Jeg er flau.

Anonymous said...

Veldig morsomt da en journalist på den "avklarende" pressekonferansen siterte fra regjeringens forslag til ny straffelov og spurte Stolteberg hva han tolket det som. Hvorpå Stoltenberg svarte: "ehh, vanskelig å kommentere når jeg ikke husker sammenhengen. Men det jeg er helt sikker på er at det jeg sier nå er det som gjelder". All makt i mine hender!!

Anonymous said...

Hurra! Folkeopprøret seiret!

http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/politikk/article2905574.ece

Hvis vi nå bare kan få slått litt ned på snåsa- healing- og synskhysteriet kan vi rasjonelle ta en velfortjent pust i bakken.

Anonymous said...

"regjeringen Tufte"
Haha, veldig bra.
Nå som opposisjonen var så godt i gang med å dele seg opp i uforenlige fraksjoner så må jo de rødgrønne bare forholde seg rolig. Men neida, Helse-Hansen, Navarsete og nå Jens! Jeg gir opp.

Sebastian said...

Regjeringen tufte, og opposisjonsteamet Zebra?

Anonymous said...

Jeg kan puste ut. Opposisjonen, her reprensentert ved Høyre, fortsetter å rote det til for seg:
http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article2911274.ece

文章 said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,a片,AV女優,聊天室,情色