Thursday, October 22, 2009

Kongenes galskap

I forrige uke kunne NRK melde at 4 av 10 Stortingsrepresentanter er tilhenger av republikken, hvilket viser at støtten til monarkiet er sterkere blant folk flest enn på tinget.

For egen del har spørsmålet om republikk alltid vært et prinsipielt spørsmål.

Jeg er tilhenger av meritokrati og motstander av privilegier. Jeg mener ingen posisjoner - især ikke Statsoverhode - bør gå i arv. Tilhengerne av monarkiet argumenterer for den symbolske kraften i kongehuset som samlende. Joda, en konge som lirer av seg selvfølgeligheter er knapt noe problem.

Det som derimot er et problem, er deler av kongefamilien og signalene disse sender. Vi har en prinsesse, som føler "seg litt ond" og på ramme alvor lærer barn å møte engler, og forteller om sine "rendevouzer" med disse skapningene. Vi har en kronprinsesse som støtter dette tøvet, og hvis største prestasjon var å gifte seg inn i kongefamilien, etter å ha vært personlig konkurs som 30-åring. En skjebne som hun forøvrig deler med prinsgemal Ari Behn (dette iflg Trygve Hegnar - som uttalte at man kanskje skulle forvente litt mer av våre fremste kongelig symboler).

Ari Behn, som i etterkant av 11.september tok turen til madrassaskolene i Pakistan for å forsikre Taliban og fremtidens selvmordsbombere "at det er mange av oss som ikke deler George Bush sitt syn". Med venner som dette - hvem trenger fiender...

Noe stort demokratisk problem representerer ikke monarkiet, ikke dermed sagt at det ikke burde fjernes. I den grad det er symbol for noe, så er det aristokratiets privilegier. Et symbol vi godt kan greie oss uten.

6 comments:

Unknown said...

Ja til republikk, nei til spalteplass som "mobber" Marthas engletro.

Eirik Løkke said...

Vel enig i det første, uenig i det andre. Kritisk søkelys mot at Martha prøver å innbille barn at engler finnes, skulle bare mangle.

Ronny Vefang said...

..litt av en kongefamilie vi har..

Märtha er jo sinnsyk!!!
Istedenfor å sørge for at hun får behandlig, jatter alle bare med henne og kaster mer brensel på galskaps-bålet hennes !
Den dama trenger HJELP, ikke en kontrakt på å gi ut bøker!!!

Unknown said...

Til Kapitalismus,

Da går jeg ut i fra at du mener det samme ang. kristendom, islamisme, buddhisme, sionisme og andre "gudstroer". Engler er ikke noe annerledes enn det. Greit å være kritisk, men dersom hun og andre sier de tror på engler synes jeg det skal respekteres. Jeg har møtt mange voksne oppgående fornuftige mennesker i mitt liv som i fullt alvor gjør krav på å ha sett/følt engler. Disse menneskene er folk jeg har dyp respekt for intellektuelt og personlig og jeg vil være svært forsiktig med å kalle dem løgnere selv om JEG ikke kan se eller føle englers nærvær. Det ER mulig det finnes ting som ikke kan bevises, hvorvidt DU tror på det eller ei.

Ronny Vefang said...

Alle som frivillig slutter seg blindt til en religion er tafatte roboter.

Kristendom kan være en grei krykke for svake mennesker eller mennesker i en utsatt posisjon, alkoholikere...narkomane... som trenger å midlertidig fraskrive seg kontrollen over sitt eget liv og ansvaret for sine egne handlinger, til de kommer seg på beina igjen.
Men så bør man ta seg i nakkeskinnet og begynne å tenke selv igjen!

De fleste har nok opplevd etter eller annet "overnaturlig" og lurt på hva som evt. kan finnes mellom himmel og jord.
Men derfra til å prate med engler og lese auraer er et langt steg.

Og det steget har nok muligens et navn som ender på ..."Syndrom" eller liknende.

Anonymous said...

KEISERENS NYE KLÆR...
Er det ikke på tide at noen sier det som det er...? Märtha er jo faen med meg riv ruske fette gal!! Alle jeg kjenner som plutselig har sett engler og andre fabeldyr rundt seg...snakket med husdyra sine og begynt å kommunisere med omverden med uforståelig babbel...har jo blitt tvangsinnlagt til diagnosen Schizofreni er blitt stilt, eller SPEED psykosen har gått over...! Hjelp...kanskje det ikke er innavl....? Har vi fått vår egen Whitney Houston...? Alle kjenner jo til hvor fort forvandlingen fra syngeprinsesse til sinnsforvirret dophodet skjedde!? Hun som vår egen lille prinsesse giftet seg jo med en mann med alt for stort ego og en IQ så vidt over sin egen skostørelse. Og både Bobby og Ari var jo kjent for sin store hang til KOKAIN og SPEED.....lenge før prinsessene i eventyret vårt hadde rukket å kysse froskene sine...! La oss for all del håpe at hun er Schizofren.....det ville jo vært for jævlig om forfallet vi nå er vitner til, skulle komme av at kongehuset er fylt til randen med DANSETABLETTER...KOKAIN og SPEED!!! Nei la oss gi tullingene et etternavn slik at dem kan melde seg til NAV...! Bytt ut apanasjen med trygd! Jeg personlig kommer ty til sivil ulydighet ! jeg kommer ikke til å betale skatt av trygden min før monarkiet er avskaffet...jeg kommer ikke til å bidra med en krone til familien uten etternavn mere! Å tenker vi på Nasjonens beste så MÅ vi stoppe det nå! Jeg liker ikke tanken på at våre yngste konge og prinsesse spirer faktisk i begge grener består av en mix av innavl og flere generasjoner tungt rusmisbruk...! STØTT OPP OM PELLE PENIS SIN KAMPANJE FOR Å SKAFFE FAMILIEN ET ETTERNAVN! ;)