Wednesday, May 24, 2006

En taxisjåfør i Oslo...


For en tid tilbake på en av mine mange turer til tigerstaden, ankom jeg byen sent og skulle til en venn bosatt på bislett. Jeg hadde planer om å ta trikken, men siden det var sent bestemte jeg meg for å ta en taxi. Jeg hilste pent på taxisjåføren og fortalte navnet på gaten jeg skulle til. Sjåføren så ut til å være fra øst-afrika (skulle jeg tippet ville jeg sagt Somalia) og snakket gebrokent norsk, men i likhet med de fleste taxisjåfører jeg har sittet på med i Oslo (de fleste av utenlandsk opprinnelse) gav han et veldig sympatisk inntrykk.

Adressen jeg skulle til var like ved nye bislettstadioen, som jeg anser for å være relativt sentralt og godt kjent. Likevel hadde sjåføren store problemer med å finne frem. Jeg merket jeg begynte å bli småirritert, men skulle ikke nå noe, så jeg roet meg raskt. Jeg fikk en kartbok av sjåføren fant frem veien til adressen, og et par minutter senere ankom vi destinasjonen.
På slutten merket jeg at jeg ikke i det hele tatt var irritert, snarere imponert.

Det høres kanskje ulogisk ut, og siden Kapitalismus er gjennomført rasjonell så er en god forklaring på sin plass.

Det rettes tilstadighet kritikk mot innvandrere for at de ikke gidder å jobbe, late, ekstremister, muslimer eller hva det måtte være. Dette er noe innvandrere eller personer som har et bestemt utseende alt for ofte må leve med. Den personen jeg møtte denne kvelden var tydeligvis ikke kjent i oslo, snakket dårlig norsk og hadde således ikke de beste forutsetningene for å ta en jobb som taxisjåfør. Ingen var sannsynligvis mer klar over dette enn vedkommende selv.

Likevel valgte taxisjåføren det ubehaget det medførte å kjøre taxi når han verken kjente oslo eller ikke kunne språket særlig godt. Så fremfor å bli irritert så ble jeg imponert over et menneske som kommer fra et annet land og istedenfor sosialhjelp velger en jobb, hvor høylytte klager meget vel kan bli resultatet, med påfølgende ubehag om eget utseende etc.

Når mennesker ikke alltid velger minste motstandsvei (som i dette tilfelle sannsynligvis vil være sosialhjelp), men velger mulighetene fremfor begrensningene da blir jeg imponert. Dessverre er det alt for få slike historier i media, der elendigheten florerer og ofte (med rette, for all del) kombineres med ”av utenlandsk opprinnelse”

Men den kvelden ble Kapitalismus imponert over en taxisjåfør i Oslo som verken kunne språket eller visste veien, men som hadde karakter og vilje få andre Kapitalismus har møtt.

Etter Kapitalismus mening illustrerer dette at forskjellen mellom suksessfulle mennesker og ikke fullt så suksessfulle mennesker ikke måles i kunnskap, ei heller i styrke. Det er snarere et spørsmål om vilje!

19 comments:

Anonymous said...

Nei så søtt...

Eirik Løkke said...

ja, ikke sant...

Geir Pollestad said...

I Bergen treng me fleire utanlandske drosjekjøyremenn. Dei me har her nå snakke meir enn dei kjøyre.

Ang. din nye helt: det kan jo vere at det er meir lønnsamt å kjøyre drosje enn å gå på sosialen. Kanskje Somalieren din bare er grisk :)

Anonymous said...

Geir: "kjøyre" er ikkje eit ord. Korkje på nynorsk eller bokmål.

Eirik Løkke said...

Mulig det Geir, men jeg tviler på det. Har betydelig mer sans for din definisjon av grisk, alle som ikke går på sosialen er griske. Tror til med ikke Adam Smith eller Ayn Rand ville lagt denne definisjon av moralks egoisme til grunn :)

Men bevares hvis det å ikke gå på sosialen er å være grisk, da foretrekker jeg griske mennnesker.

Anonymous said...

"Han snakka gebrokkent norsk, MEN han virka sympatisk"
??????????????????????????????????????????????????????????

Elendig, Løkke.

Eirik Løkke said...

Førsteinntrykket han gav var veldig sympatisk. Du vet ragni, førsteinntrykk er noe du får første gang du møter en person, sånn uten å kjenne vedkommende.

Han snakket gebrokent norsk, dvs jeg hadde problemer med å skjønne hva han sa, men det gjorde ikke så mye fordi kroppsspårket gav et sympatisk inntrykk.

Men senmantikk og sånn er vel ikke så lett å forstå for nordlendinger...

Geir Pollestad said...

Kjøyre: "Jærsk uttrykk som brukes om det å føre et kjøretøy. (skjenelaus kjøyregreie). Brukes særlig i forbindelse med drosjesjåfører fra Somalia."

- Ikkje kødd mæ dialekten min!

Anonymous said...

Hei Eirik.

Det gledet meg oppriktig å lese bloggen din i dag.

Klem fra Line W

Eirik Løkke said...

Hyggelig å høre Line.

Lykke til på eksamen.

geirronimo said...

Kampen mot sverting av minoriteter er kanskje Norges "hardeste"!

Eirik Løkke said...

Kampen mot sverting og kampen for opplysning er ihvertfall den viktigste!

Anonymous said...

Interessant tema om hva som skiller suksessfull karakter fra andre.

En annen ting er tidspreferanse.
http://www.hanshoppe.com/

Anonymous said...

Søtt ja.
Kjedelig innlegg Eirik. Snork. Ha en fin dag.

Til anonymus: Hvem er du? Trodde jeg var alene om å ta "crackpot" Hans Herman Hoppe sine teorier alvorlig.

VamPus said...

Tipper han ikke hadde taxilappen, men kjørte på broren/fetterens lisens. Å ikke finne Bislettstadion er på linje med å ikke finne sin egen navle i Oslo..

Eirik Løkke said...

Ja, en skulle tro Bislett var sånn noenlunde kjent i oslo.

Men "learnig by doing" (for ikke si driving) er vel av og til beste medisin...

Anonymous said...

ja enige.men en utlendinger gjør feil .det gjelder ikke alle.Normann er en firekant,se det selv hva har de gjørt.

Anonymous said...

Noen hypoteser om din taxi driver:
Han kjørte med fasl taxi tillatelse , fra en venn, osv.. alle utlendinger ser likk ut , så det er vanskelig å kontrolere.

I tilleg til faslk lappe, han kjøte ogso svart !! du vet, araberne er handelsmenn.. dette med å jobe i fabriker , agro, osv.. er for jøder, europeer og amerikanske imperialisters og den slags... det vet du.

Din utenlanske taxi driver i tilleg til å kjøre ulovlig, svart, han sannsynlighvis gikk på sosialen også ... nemlig.. Groruddalen " big" sosial kontor.

mvh. Gustav

gustavditter@yahoo.no said...

Mens jeg leser Ayn Rand , tenker jeg at nordmenn er litt naive... Ellers takk for de Ronald Reagan videoer.