Friday, October 10, 2008

Saera Khan og pressens rolle

Ap-politiker Saera Khan er i hardt vær om dagen. Og selv om førstesidene kan fortone seg som ganske harde for den unge Ap-politikeren så skulle det med respekt å melde bare mangle at ikke avisene fokuserer mye på det faktum at en Stortingspolitiker har brukt hundretusenvis av kroner på spåkoner betalt av skattebetalere, for så å lyve om det (selv om det selvfølgelig kan være at hun har kjæreste i britiske forsvaret, som ingen kan vite hvem er)!

Saera Khan er absolutt ei veldig trivelig jente, jeg hadde selv gleden av å være vertskap for henne under en debatt i regi Studentersamfunnet i Bergen i 2002 og hun ga et godt inntrykk på alle måter. Selvfølgelig er det lov å gjøre feil. Men å bruke hundretusenvis av skattebetaleres kroner på galninger, unnskyld klarsynte, for så å lyve om sakens natur, gjør at man naturligvis er politisk død. Saera Khan hadde ikke noe annet valg enn å trekke seg.

Det var forsåvidt "betryggende" å høre at Hill Marta Solberg kunne forsikre pressen om at galningene, unnskyld spåkonene ikke hadde påvirket politikken (selv om man noen ganger kan lure), bortsett fra denne "god dag man økseskaft" kommentaren fra Hill Marta Solberg, så ser hun ut til å takle denne uheldig situasjonen meget godt, og forhåpentligvis så har Saera Khan folk rundt seg som kan støtte hun og ta vare på henne i denne vanskelig situasjonen.

Men selv om situasjonen utvilsomt er vanskelig for Saera Khan så betyr jo ikke det at pressen skal stoppe å gjøre jobben sin. Og en sak av denne karakter fortjener selvsagt all den oppmerksomhet den har fått. Det blir derfor intet annet enn patetisk når venstrepolitiker Frode Valland melder seg ut av politikken i protest (!) mot behandlingen Saera Khan har fått av pressen.

Valland sier følgende til VG nett:

"Jeg ønsker ikke å engasjere meg når terskelen for feiltrinn er så lav. Jeg har også fått en fartsbot. Når en person som Saera Khan stikker seg så positivt fram, er dette en demonstrasjon og en protest fra min side"

Det virker ikke som Valland har forstått sakens natur. Å bruke hundretusenvis av kroner på å ringe galninger betalt av skattebetalere, for så å lyve om det, så er det noe helt annet enn en fartsbot. Det er rett og slett misbruk av offentlig midler, etterfulgt av løgn, da er det pressens fordømte plikt å skrive om det.

Valland bommer også grovt i sin neste uttalelse:

"Jeg gir min uforbeholdne støtte til Saera, som bruker livet sitt i et lavtlønnet yrke som politiker. Med hennes personlighet, kunnskap og kontakter kunne hun tjent mange ganger mer det hun gjør i dag ved å jobbe mindre idealistisk"

Hvem som helst kan gå på skattelistene å sjekke hva Khan tjener. En Stortingsrepresentant tjener omkring 700 000, og for unge politikere som Khan er dette slett ikke noen lav lønn. Når hun i tillegg bruker lignende summer på å ringe galninger på skattebetalernes regninger og lyver om det så virker det ikke som om Valland helt har forståelse av verken politikere eller pressens oppgave.

Det er neppe noe stort tap for verken Venstre eller norsk politikk at denne "aktivisten" forsvinner fra norsk politikk.

19 comments:

Anonymous said...

At hun nå trekker seg kunne jeg spådd - helt gratis!

Anonymous said...

hahhahahaha - genialt.

Enda bedre tjent penger på det.

Skarra said...

Hehe... Og ingen av de klarte å spå at dette kom til å skje. Eller at de kom til å snakke om samtalene deres på forsiden av VG.. Her må det være grunnlag for å kreve pengene igjen

Anonymous said...

Eirik: Du bommer i kritikken din. Problemet er ikke å bruke skattebetalernes penger på dette.

Men det faktum at hun tror på spåkoner....

Anonymous said...

Akkurat at det var spåkoner involvert er egentlig ganske uinteressant. Det sår alvorlig tvil om hennes dømmekraft, men våre politikere skal jo speile samfunnet for øvrig, og slik sett er det egentlig greit nok at noen tror på gud, noen følger Marx og noen tror på spåkoner.

Det alvorlige er misbruket (underslaget) av offentlige midler og først og fremst det at hun deretter forsøker å lyve bort misbruket.

PS: Jeg synes også det er ganske alvorlig at alle politikere som tas i løgn umiddelbart kan "sykemelde" seg på skattebetalerenes regning.

mingul said...

heftig sak dette her. helt enig i at det er pengebruken som er kritikkverdig - dama har ellers frihet til å tro hva hun vil. det er også svært oppsiktsvekkende at Valland karakeriserer 700.000 som en lav lønn. det henger ikke på greip - tipper venstresiden klarer seg utmerket uten den mannen.

Anonymous said...

"En Stortingsrepresentant tjener omkring 700 000, og for unge politikere som Khan er dette slett ikke noen lav lønn. Når hun i tillegg bruker lignende summer på å ringe galninger på skattebetalernes regninger og lyver om det"

Hun har IKKE ringt for penger som tilsvarer det beløpet du skriver der. Hun har dessuten allerede fått flere syvsifrede jobbtilbud, noe som viser at det stemmer at hun velger ideologisk fremfor økonomisk.

Du skriver så ensidig og misledende at du automatisk ugyldiggjør alle dine poenger.

Saera Khan er en god politiker, og det er et tap for både AP og regjeringen og Norge, at hun nå, kanskje, forsvinner til en toppjobb i næringslivet.

Ja, det er feil å bruke skattebetalernes penger på spåkoneoppringing, men denne saken har blåst opp på et vis som dette fordi den er salgbar og eksotisk, IKKE fordi den er så viktig som all medieoppmerksomheten tilsier.

Anonymous said...

isak:
Nåja, la oss ikke overdrive. Akkurat i denne typen saker, på linje med pensjonssaken, gjør pressen akkurat det den skal. Slikt KAN NESTEN IKKE blåses opp for mye.

Men det er absolutt et tap for Ap og regjeringen at *nok en* av Aps tillitsvalgte avslører et "ganske omtrentlig forhold til sannheten", ja. For alle oss andre er ikke akkurat DET noe tap.
:-D

Anonymous said...

Undre; skriver at venstresiden klarer seg fint uten Valland. Han tilhørte partiet venstre. Altså ikke venstresiden. Det er to forskjellige ting.

At hun blir sykemeldt synes jeg ikke er så rart. Jeg vil tro at det voldsomme presset hun utsettes for ville gjort at noen og enhver hadde vært ute av stand til å gjøre jobben sin.

Anonymous said...

ISAK.... HALLO!!! SElfvfølgelig er huk IKKE bra for Norge og politikken eller AP. Sammelikn med en vanlig arbeider da,.... hadde ikke fått sykelønn, mistet jobben, mest sannsynligrettslig straffeforfulgt, fengselstraff og bøter for liknende underslag av en arbeidsgivers penger.

Og så mener du at en sånn person er et tap for Norge?? Er det slike vi bør se opp til, respektere og ha tillitt til at de styrer landet og politikken vår på beste måte for folket?

Hun er heldig hun. Kommer til fremdelse å få tilsvarende lønn i lang tid, inntil hun finner seg ny jobb.. slipper å ble retsslig forfulgt og alle andre ubehageligheter.

Skjønner godt t hun forsøkte skjule det, direkte pinlig måtte det være. Men likevel, å lyve ble toppen av kransekaka.

PS!! Assoiasjoner til tidens tema i Cæsar?? Pelle beholdt bare jobben sin av ren sympati for sitt idioti, DET ER IKKE SLIK I VIRKELIGHETEN, det er B-TV

Anonymous said...

Et kjapt søk i skattelisten viser at Saera tjente 505 560 i 2006, og betalte 205 587 i skatt. Dermed er det ingen lavlønn, men heller ikke 700 000 som nevnt. Likevel mener jeg begge sider i denne saken overdriver.

Det er klart det er en drøm for journalister å finne at en politiker, som skal lede landet, ringer spåkoner. Spørsmålet blir jo klart om vi ikke kan velge inn spåkonene i stedet. Så sier Saera at hun ikke spurte om politiske ting (noe som virker merkelig for en politiker som ringer spåkoner), og så viser det seg at hun faktisk gjorde det.

Det er imidlertid ikke ulovlig, og det ville det blitt med det, hvis det ikke var for at telefonen ble betalt av stortinget. Da er det en offentlig sak. Men å sammenlikne det med arbeideren som blir sparket blir billig, (dessuten er de siste arbeiderne vi har her i landet godt betalt).

Her er det snakk om overdreven privat bruk av en telefon som blir betalt av "arbeidsgiver". Alle som er i en liknende situasjon er skyldige. Det er nesten umulig å skille private og professjonelle samtaler. Hva hvis man ringer en kollega om et tema, for så å arranger å ta en øl? Eller ringer for å arranger å ta en øl, for så å snakke jobb? Det er også toleranse for private samtaler på jobbtelefon, uten at det er snakk om underslag.

Går det over en gitt grense ser man på beløpet, som kontrollkomiteen har gjort, og så spør om å få de verste private beløpene tilbakebetalt. Som også har blitt gjort.

Anonymous said...

Problemet er at hvermannsens meninger om Saera Khan er utelukkende basert på de 2-3 tabloidartiklene de har lest om henne.

JA det er feil å bruke skattebetalernes penger på et slikt vis, men hun har gjort opp for seg økonomisk, før noen bad hun om å gjøre det, og hun fortjener ikke å bli slaktet.

Anonymous said...

bare lurte på om denne som srev at hun allerede har fått flere syv sifrede jobbtilbud kunne spesifisere det?
jeg vil også minne om at det er 8 siffer i disse teletorgtjenestene sine nummer hvis det var der hun hadde fått slike tilbud fra.
at hun lyver beviser jo bare at hun vet at det hun gjorde var galt.

Eirik Løkke said...

Her var det en del ting å kommentere.

Isak,
Hun har ikke ringt for 700 000, når jeg i farten skrev at hun hadde ringt for lignende summer så var det overdrevet, det jeg har lest er at det er snakk om hundretusenvis av kroner, hva enn det er. Imotsetning til mange andre her, så er jeg faktisk enig i at det er synd for AP og landet at Saera Khan er på vei bort. Hun er en modig, dyktig og fritalende kvinne, attpåtil med kulturell bakgrunn som gjør henne verdt å lytte til. Dette landet har ikke for mange av slike personer.

MEN, det er to ting. Det første er at hun faktisk har utvist alvorlig mangel på dømmekraft i å ha ringt spåkoner på skattebetalernes penger. ENDA alvorligere er det at hun lyver om det. Når hun lyver om det så kan pressen knapt slå dette for stort opp.

Og dette er ene og alene hennes egen feil. Jeg ser ikke bort fra at hun har mange gode tilbud ellers, men stortingslønn er ikke en veldig dårlig lønn, spesielt ikke når man er 29 år.

Apropos stortingslønn. Jeg tror Stortingslønnen for 2008 er 654 000 bruttolønn.

Og skattelisten viser utlignetskatt, slik at jeg tror inntekten så vises der er netto, hvis man i tillegg legger til skatten så får man omtrent bruttolønnen.

Jeg har ikke lyst til å fordømme Khan for mye. Dømmekraften har vært svært dårlig, men det kan tross alt skje mange. Men jeg mener det er svært viktig at pressen dekker dette, hvis ikke er vi virkelig på farlig vei.

Anonymous said...

Isak said...

Hun har dessuten allerede fått flere syvsifrede jobbtilbud, noe som viser at det stemmer at hun velger ideologisk fremfor økonomisk.

Selv om det sikkert er korrekt at det hadde vært mulig å få enda mer i lønn (mye vil ha mer vet du...) så er det et tragisk forsvar av Valland å prøve å beskrive henne som "lavtlønnet". Det viser bare en totalt manglende innsikt på hvordan lavtlønnede virkelig har det i dette landet.

Du skriver så ensidig og misledende at du automatisk ugyldiggjør alle dine poenger.

...

Ja, det er feil å bruke skattebetalernes penger på spåkoneoppringing, men denne saken har blåst opp på et vis som dette fordi den er salgbar og eksotisk, IKKE fordi den er så viktig som all medieoppmerksomheten tilsier.


Tullball! Den er IKKE blåst opp på grunn av at den er salgbar og eksotisk (joda, den er salgbar og eksotisk, men det er ikke grunnen til at den ble slått opp så stort). Saken ble slått opp stort fordi Khan selv inviterte til det. Media er ganske enkle i sin håndtering av slike saker: Media fortsetter å grave, sålenge ting fortsatter ligger begravet. Enkelt og greit. Saken har fått mye oppmerksomhet fordi Khan insisterte på skjule sannheten i det lengste, og server nye løgner etter behov. Media kan til tider være slemme og gå på heksejakten, men den behandlingen Khan fikk ba hun om selv!

Anonymous said...

Ta en titt på http://epos.stortinget.no/Biografi.aspx?initialer=STK

Damen er sikkert flink, men samtidg en 29 åring som kun har to års erfaring fra flykningehjelpen. Jeg tviler på at jobbtilbud med millionlønn står i kø, men det får vi jo snart se.

Lønn i ligningen er etter fradrag. 700 000 kr høres derfor ganske rimelig ut om man tar stortingslønn og legger på frynsegoder. Den egentlige summen er nok endel høyere.

Om det er spesielt ille å tro på spådommer vet jeg ikke. Vi har jo flere parti som knytter seg til en bestemt religion. KrF bygger som kjent sin politikk på de 10 bud. Fornuftig er det ikke, men altså ganske vanlig.

Anonymous said...

Sideleine: Stortingets presidentskap har nå bestemt at de øvrige partienes (i tillegg til Frp) regnskaper IKKE skal kontrolleres, selv om både Stortingets visepredsident (Carl I.H.) og Venstres leder (Lars S.) har bedt om det.

Er ikke det også noe mediene burde gripe fatt i? Hva er det de vil skjule???

Anonymous said...

Hadde en hvilken som helst person som er ansatt i en annen bedrift hadde ringt med sin jobb telefon for sånne summer så hadde enn fått sparken. Det er misbruk av midler og det at det er av våre skattekroner gjør det ikke noe særlig bedre.

Anonymous said...

Ærlig talt, Jakobsson - betalte hun ikke tilbake da??