Monday, September 27, 2010

Bedre enn sex?

Det politiske Norge, det vil si deler av det politiske Norge, er i sjokk etter at norske soldater har uttrykt glede over jobben sin. I hvert fall deler av jobben sin. At det på noen som helst måte skulle være overraskende at forsvaret tiltrekker seg mennesker som er glad i ekstreme situasjoner og søker adrenalin, må i beste fall karakteriseres som naivt. Derfor er deg gledelig å lese at Erna Solberg advarer mot hysteri.

Norske soldater er ikke først og fremst i Afghanistan for å drepe talibanere, men det er i høyeste grad en del av pakken. Å late som noe annet er ren unnlatelse. Særlig viktig er denne erkjennelse for det norske Storting, som tross alt har sendt dem til landet med mandat til å drepe.

Naturligvis er det viktig for ethvert forsvar å bygge på gode etiske retningslinjer. På samme måte som det for ethvert mennesket  er viktig å ledes av et moralsk kompass som skiller mellom gode og dårlige handlinger. Men det er faktisk ikke noen motsetning mellom det å ha gode etiske prinsipper og det å være glad over å drepe fienden. Det er kanskje umusikalsk, men knapt tegn på at du er en dårlig person. Det å gjøre sin plikt, gjennom å utføre ordre gitt av det norske Storting, samtidig som man finner det attraktivt og gledesfullt, bør ikke sjokkere noen, aller minst forsvarsministeren og forsvarssjefen.

Det norske forsvar skal ha nulltoleranse for psykopater og løse kanoner. Det vil si personer som ikke kan innordne seg. Det skal selvfølgelig være strenge regler for strid (rules of engament), men så lenge disse følges, så må det selvfølgelig være tillatt å glede seg over det å være soldat. Alternativene synes faktisk langt mer absurd.

11 comments:

Unknown said...

Det er selvsagt ikke overraskende at de som søker seg til Afghanistan er glade i ekstreme situasjoner og søker adrenalin, men det er (en av) forsvarsledelsens (og offiserer på alle nivåers) oppgave(r) å sørge for at de som er der klarer å holde rambofaktene på et minimum. Fra det som har kommet fram i det siste, går jeg utifra at norske soldater ikke er mentalt særlig forskjellig fra de danske, slik vi så dem i Armadillo (selv om det muligens (?) er litt røffere for danskene). Og hva hadde skjedd der? Jo alle militære prinsipper om disiplin og decency hadde måttet vike for et full metal jacket-aktig kameratskap - og dette ble bejublet av ledelsen! Om forsvaret ønsker å beholde noe troverdighet, både i norsk offentlighet og i Afghanistan, kan ikke krigsutbytte (jmf. Armadillo), bruk av ikke-militære symboler og uttalte hevnmotiver aksepteres. Å luke ut dette, burde være en smal sak i et hierarkisk system.

Men, det er jo storm i et vannglass, og alle vet jo at det er sånn det er, så det enkleste er vel å gi de verste tullingene munnkurv.

Gaute S said...

Enig i at dette ikke er noe å lage hysteri av, men konstanterer at det på brakkenivå kan være behov for en aldri så liten debriefing angående kommunikasjon:-)

Anonymous said...

ingen som velger å bli soldat i krigssituasjon uten at de liker å drepe...ellers hadde de blitt hjemme

Anonymous said...

Jeg er ikke sjokkert, for det er krig Norge er med i selv om vi har noen regjeringsfolk som blånekter for det faktum. Men noen av gutta der nede snakker som om de bedriver dataspill, for å si det rett ut. Og det er kanskje hva de bedrev før de vervet seg. Klart det kommer med den type folk også,- vrient å unngå det, og noen blir vel slik etter en tid i helvete,- men det er for drøyt at alt av myndigheter og forsvarsledere sitter her trygt i Norge på sine kontorer og akker og oier seg og er dypt sjokkerte,moraliserende, og blablabla. Neppe moro for soldatene i Afghanistan å føle seg som en pariaklasse i myndighetenes øyne.

Anonymous said...

Forsvarsminister Grete Faremo og forsvarssjef Harald Sunde skullle begge skamme seg over sine uttalelser, Jeg husker meget godt Grete Farmos krokodilletårer da hun reiste ned da de fire norske soldaente ble drept i Afghanistan i slutten av juni. Hva gjorde hun for familiene til disse drepte soldatene? Bare store tomme ord og ikke noe annet. At hun nå faller sine egne soldater i ryggen, er nesten ikke til å tro. Hun burde slutte som forsvarsminister, hun er rett og slett ikke troverdig. Forsvarssjef Harald Sunde er hva alle forsvarssjefer alltid har vaert, godt betalte representanter som reiser rundt og representerer, og som tar seg selv meget viktig fordi ingen andre tar dem viktig. At han faller soldatene i ryggen var å vente, slike menn har ingen ryggrad og derfor snur de alltid ”kåpa etter været".

Anonymous said...

Tror nokk dette er tatt langt ut ifra konteksten dette var sagt i. Det er ikke noe tvil om at det "rushet" du får av å være i strid der faktisk ditt eget liv står i fare er bedre enn sex.. Men slik som media formulerer dette ser det veldig negativt og tåpeligt ut. Husk! Media vil alltid ha overskrifter.

Eirik Løkke said...

Enig med kommentarene her. Og det er viktig ikke å overdrive betydningen her.

Major Payne said...

Er helt idiotisk og totalt meningsløst å diskutere dette uten å vite hva slags sexliv disse soldatene har.

Jeg kan med hånden på hjartet si att det meste jeg gjør er bedre en den sexen jeg har hatt. Inkludert oppvask og potetplukking.

Anonymous said...

@Hallvar.
De som søker seg til tjeneste er ikke nødvendigvis adrenalinjunkier som folk tror. De er helt normale unge mennesker. De er eventyrlystne, mange er idealistiske og ønsker å bidra.

Det er her politiker og den norske folkeopinionen tar så grunnleggende feil. Å leve ute i "bushen" med den konstante trusselen av veibomber, bombekastere og andre trussler fra fienden gjør selvsagt noe med en person. De har konstant høy puls og når det først skjer en treffning så pumper selvsagt adrenalinet på høygir. Tar man da ut en fiende med, som han ene sier, et skudd på 2270m så er det selvsagt en fantastisk opplevelse. Det må kunne sidestilles med å score mål i fotballkamp på liv og død.
Problemet, som folk ikke evner å forstå, er at det ikke er soldatenes det er noe feil med, det er heller ei dårlige ledere, men det ganske betydelig faktum at de befinner seg i en krig.

Det er politikere og media som ikke evner å sette seg inn i hva krig innebærer som er problemet.

GR

norskgoy said...

Faktisk enig med første kommentar her. Ja, militæret er ikke et instrument for finteknikk. Det er en sleggge, og liv vil gå tapt unødvendig. Alt på grunn av en soldats handling til generalens disposisjoner. Dog. Det er en ting som jeg bet meg merke i sakens anledning. Det er hverken vikinghjelmer eller avdelingsmerker. Men at en kompanisjef faktisk sier at hans misjon for disponering av styrkene er for at de skal drepe. Ikke har jeg vært kompanisjef, og ikke var jeg fotsopp. Men en militær kommandør er der for å oppnå et mål, ikke for å drepe. Drepe er et middel i militæret, ikke hovedårsaken for at det eksisterer militære avdelinger.

Hvis man tenker fremover i tid, og dette skulle bli "mantraet", og majoren skulle vært general for det norske militæret. Hva da? Skal han disponere det norske militæret fordi man skal drepe. Drepe hva?

Igjen ser man at mediene henger seg opp i hva som gjør seg godt egnet på et foto. En sjef med vikinghjelm er knall, hans uttalelse at han driver i militæret slik at han får drept renner vekk i sanden.

Terese Blå. said...

jeg så overskriften, også tenkte jeg at det var en veldig tøvete overskrift, også gjorde jeg noe helt annet enn å lese VG.