Wednesday, September 15, 2010

Kongelig galskap

Det er riktignok slik at Märtha har mistet sin tittel som "kongelig høyhet", men ikke desto mindre befinner Märtha seg i arverekken, og pleier (naturlig nok) nær omgang med kongen og kronprinsen.

På denne bakgrunn er det ikke uinteressant for offentligheten å vite hva prinsessen måtte beskjeftige seg med, dog er jeg fristet til å si at det knapt er et styrketegn for norske redaksjoner og journalister, at det er debatten mellom prinsessen og Snåsamannen, om hvorvidt man kan snakke med de døde(!) som har dominert pressebildet den seneste tiden.

I utgangspunktet bør selvfølgelig enhver stå fritt til å meddele den galskap som hersker i ens indre, sågar også tjene penger på det. Jeg mener det er jo åpenbart slik at det, tragisk nok, har en viss appell. Men mest av alt synliggjør prinsessens "aktiviteter" det problematiske med monarkiet som institusjon, ettersom monarkiet baserer seg på arverekkefølge, og ikke er gjenstand for formell demokratisk kontroll etter grunnloven. Dette er ikke ubetydelig "bokliberalisme", men et reelt faktum og som det norske samfunn må forholde seg til.

Man kan selvfølgelig stille seg spørsmålet om hvor skadelig dette kvasi-religiøse tøvet i sin natur egentlig er, men jeg tror det har som illustrert overfor en uheldig virkning, som lett kan åpne veien for sjarlatanere, såkalte healere og "andre alterantiver" innen medisinsk behandling, som ikke forholder seg til kritisk rasjonell metode og etterprøvbarhet. Det kan ha en særdeles negativ effekt på desperate mennesker.

Joda, selvfølgelig er det mye vi ikke vet. Hvilket i folkelig forstand ofte blir referert til som "det er mye mellom himmel og jord". Ingen benekter det, vi har ikke avdekket alle naturens regler om årsak/virkning. Fremdeles gjenstår mye vitenskaplig arbeid, men poenget er hvordan dette arbeidet legitimeres, hvorvidt det er gjenstand for reell etterprøvbarhet, og ikke kun uttrykk for personlighetsforstyrrelser forkledd som newage-tøv. Hvilket Märthas aktiviter i stor grad minner om. Legger vi til Ari-Behn i denne konteksten, så er det forbløffende hvor nærme et freakshow hele saken fortoner seg som.

Som sagt, Märtha og kongefamilen må gjerne tro på hva de vil, inkludert jomfrufødsler, men i et demokratisk samfunn så burde alle slike synspunkter underlegges demokratisk kontroll. Det er forsåvidt den eneste logiske konklusjonen, uavhengig av kongelig galskap - men galskapen gjør det forhåpentligvis tydeligere hvor nødvendig det er å avskaffe monarkiet som institusjon.

32 comments:

Anonymous said...

Kronprinsen har ikke noe valg.
Inderst inne er han nok oppgitt
over søsteren..NILLE

Anonymous said...

Uff så mye hat og misunnelse...

Anonymous said...

Haha, ja masse jantelov i fordekt forståsegpåspråk...
:-D

Anonymous said...

Man kan jo stille seg det spørsmål om hvor skadelig slike såkalte kvasi-journalistiske utspill er. Og det kan synes som at andre lett lar seg rive med i skriverens meninger. Er det noe vi ønsker? La oss fordømme alle som finner sin vei. Ikke la noen få trives med det de gjør.

Kjetil

Unknown said...

I 2010 finnes det fortsatt tilsynelatende oppegående voksne mennesker som tror på spøkelser, ånder og engler, og tror at enkelte kan faktisk snakke med døde mennesker...

Hva sier dette om oss mennesker? Hva sier dette om Norge?? Hva sier dette om intelligensnivået vårt??

Det er helt vanvittig hvilket nivå realitetsforståelsen til visse mennesker er... bare at det finnes mennesker som i det hele tatt argumenterer FOR sånn type oppførsel er i seg selv mildt sagt skremmende.

Huttetu!!

Anonymous said...

Kongehuset har utspilt sin rolle,gidder ikke å betale apanasjen deres..Hva mener kongen som er den norske kirkes overordnede om krumspringet til Mærta? Barneoppdragelse er det tydelig han ikke har hatt peiling på..La kongehuset dø ut med Harald!

Anonymous said...

Hvilket lykkelig menneske du må være som kan definere hva galskap er! De "andre"? De som tenker og tror annerledes enn deg? Det som skremmer meg, er mangelen på respekt for annerledes tenkende, all intoleransen. For meg er det slike som deg - og bl.a. Jack - som blir de ignorante.

Anonymous said...

Om døde og levende"
"Jesus vakte Lasarus fra "de døde"
(Etter en dyp samtale med han ble han "levende")
I dette tilfellet overbevist om att Jesus hadde rett...
Forstå eller vær "død"...

Anonymous said...

Vi er så heldige i Norge at vi kan tro og mene hva vi vil, nesten.
Hvis du heter Märtha Louise, Ari eller er en person som har litt mer penger eller er skuespiller eller..............., da må du for all del ikke nevne noe om at du tror eller gjør noe som ikke avisene eller biskopene eller "Snåsamannen" liker.
Kjære Märtha Louise, gjør hva du vil og vær deg selv. Det er slik vi fleste liker deg.

Dag.

Anonymous said...

Religiøs er jeg ikke, men må si at diagnoseringen din av alle som tror på noe, "personlighetsforstyrrelse", osv, muligens er mangel på den folkeskikk du ber om i bloggen din. Da kan du like gjerne ta hele menneskeheten inn i båsen "forstyrrede", også de som tror altfor hardt på akkurat sin politikk, miljø- og co2fanatikerne som nærmest vil utrydde kua som promper, på at "jeg er glupest som ikke tror, så jeg bør bestemme",- på ditten og på datten. Vi havner der, alle. På en eller annen måte.

Anonymous said...

Ja vist man tar bildet (qoute bibelen): Jeg kan rive templet og bygge det opp igjen på 3 dager, bokstavelig, så sier jeg bare give me a F Bulldozer ;) And Churches be aware LOL

Anonymous said...

Veldig godt skrevet. Jeg vil absolutt hevde at det er galskap å hevde noe bastant uten å kunne bevise det, eller i Märthas tilfelle ikke en gang kunne forklare fenomenet. Like nyttig som å erklære at regjeringen er en gjeng forkledde rosa nisser fra en fjern planet. Galskap? Enkelte av kommentatorene her tar seg voldsomt nær, og mener folk må få være seg selv og tro hva de vil. Disse har tydeligvis ikke en forståelse av den reelle problemstillingen. Märtha kan tro hva hun vil, men den offentlige virksomheten hun bedriver underminerer en vitenskapelig praksis som er opphavet til alle godene i samfunnet vårt, fra teknologi til rettigheter.

Anonymous said...

Norge, demokratisk land?? Virker mer som det er blitt en sovjetstat! "Ha samme mening som meg, eller forsvinn!" er blitt mentaliteten!! Skam dere!

Anonymous said...

Jesus Christ. Er dette til minne om den reaksjonære B-skuespilleren Ronald Reagan? En dement republikaner som sendte USA ut i nok et gjeldshull? Han var ingen glimrende politiker og i siste presidentperiode var han rett og slett dement. USA er ikke en eksportør av freedom det er løgn nummer en. Men naive høyrefolk tror jo alt de leser og ser på tv. IQ messig ligger de bare hakket over hillbillyene i FrP som stort sett bare leser bøker med bilder og som tror at det ikke tror på global warming! Og hva er det Høyre har som ikke Ap har?? Høyres problem er at velgerne har skjønt at Ap driver Høyrepolitikk bedre enn Høyre, og de partiene er stort sett enige politisk.

Kåre said...

At Norge er ei lita bygd hvor man helst ikke skal stikke seg ut og mene noe annet eller få til noe særlig, det vet vi veldig godt.

At alle som opplever noe uforklarlig er "desperate og uintelligente" ifølge flere forståsegpåere (svært mange i pressen) vet vi også.

Likevel synes jeg det er svært betenkelig å drive virksomhet på denne måten. Skytsengler er noe helt annet enn for eksempel gjenferd i et hus, og havner mer på den eksperimentelle åndelighetssiden av religionsaspektet. Å tjene penger på sånt er ganske kritikkverdig.

Det burde være en automatikk i at kongelige som setter i gang med virksomheter mister sin kongelige tittel og arverett.

Anonymous said...

Martha må jo gjerne tro på akkurat det hun vil, hun som alle oss andre, men hun har en possisjon som gjør henne farlig for svake og søkende mennesker. Gi fra deg prinsessetittelen og du har løst problemet!!!

Anonymous said...

Kan Statskirken kan Martha!! Hun er nok helt sikkert ett bedre innslag i vårt samfunn enn kirken, syntes jeg. Kult at vi har selvtenkende kvinne som prinsesse istedenfor en nissedokke.

Anonymous said...

I tilfelle med Lasarus som Jesus vekte opp fra de døde,tenk over dette: I hvilken tilstand var Lasarus i de fire dagene han var død? Lasarus sa ikke noe om at han hadde levd i lykksalighet i himmelen eller var blitt pint i et helvete. Han ville sikkert ha fortalt det hvis det hadde vært tilfellet. Nei, Lasarus hadde vært død, uten bevissthet, og han ville ha fortsatt å være det helt til «oppstandelsen på den siste dag» hvis ikke Jesus hadde oppreist ham. Så de døde "sover" i jorden i vente på en oppstandelse. Ingen kan kontakte de døde. Bibelen advarer mot det. 5.Mosebok 18:9-13

Anonymous said...

er jo litt rart dette her... prinsessa får ikke lov til å snakke med de døde(noe hun også sier at hun IKKE gjør) mens alle kriste får lov til å snakke med de døde(når de ber...) og de får tilogmed svar???(påstår de da???) kansje vg skulle få hue opp av bakken og se litt nærmere på det?

Anonymous said...

Selvsagt må Märtha, og alle andre gærninger, få lov til å snakke med hester, engler og døde mennesker som mye de måtte ha behov for.

Men å bruke prinsessetittelen for å lage reklame for galskapen, er utrolig frekt gjort overfor de andre (normale) i kongehuset.

Enda godt Märtas tante i Brasil fremdeles lever. Ellers hadde hun nok plaget livet av Märtha både dag og natt fra dødsriket, helt til Märtha hadde gått med på å si fra seg prinsessetittelen og arveretten til tronen.

Anonymous said...

Flott for dere som kan si hva som finnest her på denne uløste kloden, og hva som kommer etter dere dør. Men jeg lurer, hvor har dere så denne faktan i fra? dere må jo ha fantastisk med viten? Etter deres korte liv på denne kloden.

Anonymous said...

Hva prinsessen tror eller ikke tror er vel ikke det interessante i denne sammenhengen, men det at hun tar betalt for å kvakksalve dette på andre er mildt sagt betenkelig.

Anonymous said...

Mon tro hva forskjellen mellom prinsessens forhold til de døde og engler, og Eirik Løkkes ("Kapitalismus") forhold til ex-president Ronald Wilson Reagan, er?

Anonymous said...

What a joke, our princess is obviously disillusioned and is give fr too much attention in the press.
Just leave her and the idiot she is married to to make fools of themselves but PLEASE, do not mention it in the press. You, the press are part of the problem and are using it to make money so stop sounding like you are upset with our stupid and confused princess who has been living in a fishbowl since she was born.

Anonymous said...

To continue with my earlier thoughts, our princess is an official person as she is part of our royal family. As such she has to make up her mind, does she want to be a royal or just be the court jester? You can't be both.
Not that I think she has enough between the ears to figure that one out.
Our beloved princess have been making a fool of herself for years so just let her get on with it and please do not ever mention anything about it in the papers (Ari would not get a deal to advertise anything if it was not for all the free press he is getting in our papers)

Anonymous said...

Den ene formen for religion eller åndelig tankegang er vel ikke verre enn den andre. Bare fordi prinsessen tilhører "Fritenkerne" så er ikke det hun sier noe mer merkelig enn det du kan finne i hvilken som helst religion. De som påstår noe annet har svært liten kunnskap om hva vi bekjenner oss til f.eks. i den norske statskirke, og det inkluderer superrealist/kapitalisen Trygve Hegnar, som forresten virker som han holder på snu litt nå. Han har ingen annen ballast enn den økonomiske, ellers er det lite tankevirksomhet i den toppen, tror jeg.

svana72 said...

Jeg synes ikke Martha burde gå ut med slikt ang.den nye troen hun har fått seg,for det er jo en ny tro hun har,trodde hun var kristen å trodde på gud og jesus jeg.Men tror du på ånder,engler,healing,så er du en spiritualist IKKE SPIRITIST stor forskjell på det.Hun tror på det åndelige.Ta fra henne tittelen,for dette gjør bare KONGEHUSET enda mere til LATTER...Forresten legg ned hele Kongehuset de gjør ikke noe fornuftig,bruker bare unædvendig med penger. La oss få en PRESIDENT en president tør hvertfall si noe det gjør ikke kongehuset.

Anonymous said...

Jeg synes Martha skal få lov til å si akkurat hva hun mener og tror på uten å måtte bli utskjelt av en horde med mobbere. Skal man ta fra henne titelen prinsesse fordi hun tror på det åndelige? TRor ikke kristne på det åndelige?
Prinsessen latterliggjør ikke Kongehuset, tverimot så beriker hun det fordi hun er en farverik og modig person. Norge trenger flere som Martha Louise!!

Anonymous said...

...og enkelte av kommentarene her tar utgangspunkt i Bibeltekster. Slik blir debatter med Märtha i setet.

Charlotte K. said...

Jeg er helt enig med deg! Det forundrer meg at så mange mennesker synes det er heelt greit at Märtha kan ture fram som hun vil. Hun bruker jo prinsessetittelen sin aktivt for å fremme sin egen virksomhet, æsj. Avskaff hele kongehuset!

Vic said...

Og jeg ser at selveste Ari gir kona full støtte. Skulle bare mangle, for ham er hun som sendt fra himmelen; en livstidsgaranti mot at han noen gang skal måtte utføre noe som minner om ærlig arbeid.

Anonymous said...

Hva er egentlig problemet her? Og hvem er det egentlig som har problemet??